Вучић у Братислави: За дан сам добио шест молби да не помињем велику Албанију

„НИСАМ НАИВАН ПА ДА ПОВЕРУЈЕМ ДА ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ НЕМАЈУ СНАГЕ ДА НЕТЕРАЈУ ХАРАДИНАЈА ДА УКИНЕ ТАКСЕ“

* „Сви знају да је Велика Албанија део стратегије косовских власти. То ће се наставити и то није случајност, ни успутна ствар. То постаје њихова стратешка политика

* Открио да су га учесници конференције Globsec питали о односима Србије и Русије. Додао је да други могу да раде шта хоће, а њега питају како ћете ви са Русијом. Нагласио је да им је одговарао да га више не притискају око тога

* Најавио је да ће сутра разговарати телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел и рекао да ће тема бити Косово, као и на предстојећем самиту у Паризу, али да ће он тражити помоћ за привлачење немачких инвестиција и за европски пут Србије

_________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да је ослобођен сваке врсте притиска и да, што је већи притисак, осећа се слободније, јер има одговорност према земљи пошто зна колико је важно да се сачува мир.

         У обраћању новинарима после једног панела у оквиру међународне конференције Globsec у Братислави Вучић је рекао да зна колико је важно да се сачува стабилност.

         "Знајући колико је важно да сачувамо мир, колико је важно да сачувамо стабилност, трудим се да никада не пређемо ту границу и да увек штитимо наше националне интересе", рекао је Вучић.

         Он је рекао да су га питали о односима Србије и Русије, уз опаску да други могу да раде шта хоће, а њега питају како ћете ви са Русијом. Он је рекао да је одговарао да га више не притискају око тога и најавио да ће такође сутра разговарати телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

         Вучић је рекао да ће тема бити Косово, као и на предстојећем самиту у Паризу, мада ће он, како је рекао, тражити помоћ за привлачење немачких инвестиција и за европски пут Србије.

         "Шта може да буде тема разговора, Косово наравно. Питаћу је и за додатну подршку и помоћ Немачке, и за немачке инвестиције, али наравно да ће тема бити Косово", рекао је Вучић новинарима.

         Вучић је у Братислави разговарао и са чланицом Извршног одбора Светског економског форума Мартином Ларкин као и са бившом шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон.

         Он је рекао да саговорнице желе неко решење и виде да питање Косова иде у тешком смеру и да ти односи нису једноставни.

         "И ја бих желео решење, не можете казати хоћете решење, а не дижете таксе", рекао је он.   

    

Вучић: Нисам наиван да верујем да западне земље

немају снагу да убеде Харадинаја да укине таксе

         Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да западне земље знају да је неопходно да Приштина укине таксе како би се наставио дијалог, и да "није наиван да верује да немају снагу да убеде премијера Косова Рамуша Харадинаја да то уради".

         "Ја сам указао да је неопходно да укину таксе, све остало је ствар разговора. Они то знају и нисам наиван да верујем да немају снагу да убеде Харадинаја. Моја молба је да то учине снажније и на начин да ће Приштина морати да то спроведе у дело", рекао је Вучић у Братислави након разговора са в. д. помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Филипом Рикером и америчким сенатором Роном Џонсоном.

         Вучић је казао и да је имао поруку за председника САД Доналда Трампа "да дође да посети Србију", јер је "мало земаља где он има подршку већине народа" и да би његов долазак биo "велика промена у односима".

„По Уставу Србије Косово је део Србије

         У расправи Вучић и Тачи су се сукобили поводом Бриселског спорзума, а након што је Тачи навео да се Србија агресивно понаша и да не поштује одредбе тог документа потписаног пре шест година.

         Тачи оптужио Србију да се агресивно понаша када је реч о чланству Косова у Интерополу или Унеско.

         Рекао је и да се Србија у Брислеском спорзуму обавезала да не блокира Косово у међународним институцијама.

         "Ето, он не зна ни споразум. Кетрин Ештон (бивша посредница у дијалогу) је ту, па нека потврди. То је било у драфту, нема га у прихваћеној верзији ", рекао је Вучић, додавши да у њему пише да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, "па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и УНЕСКО и Интерпола".

         Како је додао, Косово је према Албанцима, њихово, али по Уставу Србије оно је део Србије.

         "Тачи је говорио је о агресивно понашању Србије, али да објасним - то је наш посао јер наш Устав не препознаје Косово као независну државу. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозило албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса", рекао је Вучић.

"Не желим да представљам државу

која ће стално бити сумњичена

         Казао је и да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину - формирање ЗСО, поручивши Тачију да му је доста да међународна заједница "стално за нешто окривљује Србију".

         "Не желим да представљам државу која ће стално бити осумњичена од стране међународне заједнице да уништава мир, а сви остали су свеци и анђели. Мени је тога доста. Ми смо испунили све обавезе и нико не може рећи да то није тако. Нико не може да каже, укључујући и Тачија, да ништа нисмо испунили до сада", поручио је српски предсједник.

         На Тачијеве тврдње да Србија није испунила све своје обавезе, наводећи интегрисано управљање границама, енергетски споразум и проходност моста у Митровици, Вучић је одговорио да у Бриселском споразуму нема ничега по питању моста, а само у ставки 13 стоји да ће се интензивирати дискусија о енергетици и телекомуникацијама.

         "Управљање границама и мост у Митровици се не помињу уопште у споразуму", навео је он.

Наставићу дијалог са Тачијем,

са сваким ко хоће решење

         Вучић је истакао да је Тачи, када је реч о ЗСО, пре само два дана рекао да је неће формирати, и да је као и раније променио своје мишљење након што је потписао документ.

         "Не желим да играм игру окривљивања других, јер сам спреман да наставим дијалог са Тачијем или било с ким који хоће, јер је од кључног значаја да се споразум постигне. Надам се да ће нам данашњи разговор помоћи да у будућност јаче радимо у покушају да нађемо решење за наше проблеме", поручио је Вучић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари