Вучић: У Београду се забрањују окупљања више од петоро, полицијски час од петка до понедељка

„У ГЛАВНОМ ГРАДУ АЛАРМАНТНА, А У ЈОШ ЧЕТИРИ ГРАДА – ОЗБИЉНА СИТУАЦИЈА“

* За протекла 24 сата – 13 преминулих од последица инфекције, на респираторима више од 120

* „Обезбедићемо кретање пензионерима, мајкама са малом децом, особама са кућним љубимцима

* Најавио вакцинацију више од два милиона људи на сезонски грип, а то ће бити здравствени радници, припадници војске и полиције, шалтерски државни службеници, хронични болесници, највећи број пензионера и деца од три до 12 година

* Изјавио да Србију очекују тешко лето и јесен по питању Косова и Метохије: „Нико ништа неће да нам да већ ће да нас притискају да изгубимо. Зато нам је потребно јединство и да будемо снажни, храбри и рационални, да разумемо нашу позицију у свету али и да будемо довољно чврсти

* „Од 15. јула ћу кренути у консултације за формирање нове владе. Очекујем да тај посао завршимо најкасније до 20-25. августа а не бих искључио ни много раније. Биће значајних промена"

______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Београду алармантна и најавио да ће од сутра у главном граду бити забрањено свако јавно окупљање више од пет људи у затвореном и отвореном простору а да се од петка иде на "дугачки полицијски час, закључно са понедељком".

        Он је, у ванредном обраћању грађанима, рекао да је данас најтежи дан за Србију од почетка епидемије корона вируса јер је 13 особа преминуло у претходна 24 часа од последица инфекције.

        "По подацима до 15 часова је било око 110 људи на респираторима а сада их је већ више од 120. Београд је у критичној ситуацији а у још четири града је озбиљна ситуација", казао је Вучић.

        Навео је да ће се од понедељка видети какве ће мере бити примењиване у наредном периоду.

        "Обезбедићемо кретање пензионерима, мајкама са малом децом, особама са кућним љубимцима", казао је Вучић.

        Додао је да је тренутно хоспитализовано скоро 4.000 грађана са потврђеним вирусом или суспектних на присуство вируса а да су београдске болнице "готово пуне".

        Вучић је нагласио да се на јесен очекује јак талас корона вируса те је нагласио да је потребно да се избегне "судар (сезонског) грипа и 'корона грипа'".

        Због тога је најавио вакцинацију више од два милиона људи на сезонски грип, а то ће бити здравствени радници, припадници војске и полиције, шалтерски државни службеници, хронични болесници, највећи број пензионера и деца од три до 12 година,

        "Да бисмо избегли ту врсту свеопште олује највећег могућег притиска који би био крај нашег здравства, а то је судар грипа и 'корона грипа'", нагласио је он.

        Казао је да болницама у Србији на расплоагању 376 клиничких респиратора, али да се у магацину у Крњешевцима, поред друге медицинске опреме, налази још 579 респиратора.

        Вучић је најавио да ће Србија у року од осам дана имати 1.100 респиратора на располагању.

        Рекао да су све ковид болнице препуне, а да је према последњим подацима Београд најкритичнији у Србији али да је "једина добра" ствар да се Београђани јављају лекарима на време, за разлику, како је навео, од становника Новог Пазара који су каснили са пријавом тегоба.

        Он је најавио и изградњу две велике болнице за ковид-19, веће на Батајничком друму између Земуна и Батајнице и друге мање у Крушевцу.

        Рекао је да ће болнице бити изграђене у року од три месеца и најавио је куповину 10 модуларних болница које се расклапају и које ће бити коришћене широм Србије.

        Додао је да ће пет општих болница у Војводини бити одређене за лакше случајеве заразе, где је, како је рекао, ситуација тежа него што је раније била али повољнија у односу на друге регионе Србије.

        Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Новом Пазару, Вучић је казао да је она значајно боља али да ће бити још смртних случајева због тешких случејва заразе, али да ће и то бити заустављено.

        Вучић је поновио да је од почетка пандемије Србија тестирала више грађана на корона вирус од држава региона.

        "Када грађани слушају податке о броју преминули и заражених, а увек чују апсолутне бројке, људи се рачунају само ако су у току смрти били означени као позитивни, а ако нису онда се воде као су умрли од ко зна чега", додао је он.

Очекују нас тешко лето и јесен по

питању Косова и Метохије

        Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да земљу очекују "тешко лето и јесен" по питању Косова и Метохије.

        "Нико ништа неће да нам да већ ће да нас притискају да изгубимо. Зато нам је потребно јединство и да будемо снажни, храбри и рационални, да разумемо нашу позицију у свету али и да будемо довољно чврсти", рекао је Вучић у ванредном обраћању грађанима.

        Он је најавио да ће у четвртак у Паризу разговарати са француским председником Емануелом Макроном од кога ће како је најавио, "много тога тражити по први пут, а највише искреност и отвореност".

        "У петак имам виртуелни самит и са Ангелом Меркел. Неће бити лако. У суботу имам припремну вечеру са Шарлом Мишелом, Мирославом Лајчаком, Борелом и Хотијем, у недељу наставак дијалога", казао је председник Србије.

Од 15. јула крећем у консултације о влади,

очекујем да то завршимо до 25. августа

        Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће од 15. јула кренути консултације о формирању нове Владе Србије и додао да очекује да тај процес буде завршен "најкасније" до 20-25. августа.

        Вучић је најавио и да ће бити "значајних промена" у Влади Србије и додао да се "неће министарства уподобљавати појединим политичарима већ потребама грађана".

        "Од 15. јула ћу кренути у консултације и пријем најпре мањинских а затим и других странака по питању нове владе. Очекујем да тај посао завршимо најкасније до 20-25. августа а не бих искључио ни много раније", казао је Вучић у ванредном обраћању новинарима.

        Упитан да ли ће бити нестраначких личности у новој влади, он је казао да ће главни критеријум за избор нових министара бити да ли су у питању способне и неспособне личности, поштени и они који то нису, а не да ли су у некој странци или ван њих.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари