Вучић: Србија поштује БиХ, али нека у БиХ прекину са претњама укидањем и нестанком Републике Српске

ПРЕДСЕДНИК ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ У БЕОГРАДУ: СРБИЈА НЕЋЕ ЗАТВАРАТИ ГРАНИЦУ ЗА ГРАЂАНЕ СРПСКЕ

* Кабинет председника Србије саопштио да је Милорад Додик обавестио Александра Вучића о политичким нападима на Републику Српску, као и о покушајима њеног урушавања, те да је упутио јасне захтеве и молбе Републици Србији

* У саопштењу наглашено да је Вучић саслушао Додика и замолио га да у наредним данима употпуни своје захтеве које председник Србије сматра легитимним

* Председник Србије навео да се односи са БиХ морају унапредити. Нагласио је да Србија сматра да је Дејтонски споразум могуће променити само уз сагласност сва три конститутивна народа и два ентитета, уз чињеницу да Република Србија поштује територијални интегритет БиХ и ни на који начин га није и неће нарушавати, али и Република Српска која уставна категорија БиХ, произашла из договора о миру три конститутивна народа и потврђена у Дејтону

_______________________________________________________________

       СРБИЈА неће ни на који начин затварати границу за људе из Републике Српске, без обзира на епидемиолошку ситуацију у Србији и РС, саопштено је након састанка председника Србије Александра Вучића и председавајућег и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

       Вучић је навео да се односи са БиХ морају унапредити, те да ће Србија наставити да помаже српски народ у Републици Српској и захтева да се прекине са претњама укидањем и нестанком Републике Српске.

       То је саопштио Кабинет председника Србије након данашњег састанка.

       Из кабинета су додали да је Додик обавестио о политичким нападима на Републику Српску, као и о покушајима њеног урушавања, те је упутио јасне захтеве и молбе Републици Србији.

       Вучић је, како се наводи у саопштењу Кабинета председника, саслушао Додика и замолио га да у данима и недељама које су пред нама употпуни своје захтеве које председник Србије сматра легитимним.

       Вучић је закључио да Република Србија сматра да односи Србије и Босне и Херцеговине могу и морају да буду унапређени, прије свега кроз значајније економске интеграције, повезивање људи и поглед који је уперен у будућност, а не у прошлост.

       Вучић је, такође, у свом одговору Додику истакао да Србија неће ни на који начин затварати границу за људе из Републике Српске, без обзира на епидемиолошку ситуацију у Србији и РС.

       Председник је нагласио да је Србија помогла значајним финансијским средствима Републици Српској - последњи пут у износу од 20 милиона евра (40 милиона конвертибилних марака), те да ће наставити да пружа сваку врсту економске и финансијске подршке нашем народу у Републици Српској.

       Такође, Република Србија сматра да је Дејтонски споразум могуће променити само уз сагласност сва три конститутивна народа и два ентитета, уз чињеницу да Република Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине и ни на који начин га није и неће нарушавати, али захтева да се прекине са претњама укидањем и нестанком Републике Српске, јер је Република Српска уставна категорија Босне и Херцеговине, произашла из договора о миру три конститутивна народа и потврђена у Дејтону.

       Председник Републике Србије Александар Вучић и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик разговарали су и договорили конкретне акције по питању изградње комплекса Јасеновац - Доња Градина на територији Републике Српске.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари