Вучић, Рама и Заев потписали декларацију о уклањању пословних баријера

МАЛИ ШЕНГЕН“ У ПУНОМ САСТАВУ ТРЕБА ДА ИМА ШЕСТ ЧЛАНИЦА СА 20 МИЛИОНА ЉУДИ

* Александар ВУЧИЋ: „Састанак је био од изузетног значаја за наше земље, за Србију несумњиво, а документ се заснива на имплементацији четири кључне слободе које су међународно прихваћене и које промовише и ЕУ -  слободи протока робе, капитала, услуга и људи

* Еди РАМА: Региону је очајнички потребно да иде напред. „Мали Шенген“ је отворен за све на западном Балкану

* Зоран ЗАЕВ: Заједно са Србијом и Албанијом покрећемо иницијативu за јаче регионално повезивање и шаљемо порука да политички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута, већ регион мира, стабилности и економског развоја, регион 21. века

______________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније - Еди Рама и Зоран Заев - потписали су данас у Новом Саду заједничку декларацију о уклањању пословних баријера између три државе.

        Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре најавио и да ће 10. новембра у Охриду бити одржан нови трилатерални састанак на коме ће бити представљене најконкретније мере, а које су, како је навео, у интересу становника све три земље.

        „Састанак је био од изузетног значаја за наше земље, за Србију несумњиво, а документ се заснива на имплементацији четири кључне слободе које су међународно прихваћене и које промовише и ЕУ -  слободи протока робе, капитала, услуга и људи“, рекао је он.

        Вучић је истакао да становници три земље заслужују бољу будућност, виши животни стандард и неупоредиво већу стопу запослености и да су сви у региону - добродошли.

        „Потребно је да регулишемо међусобне односе како бисмо подигли раст и развој у нашим земљама и да у много чему заједнички делујемо", рекао је Вучић.

        Рама је после трилатералног састанка рекао да је региону очајнички потребно да иде напред и да је иницијатива, названа, иначе, "мали Шенген", отворена за све на западном Балкану.

        Заев је поручио да се заједно са Србијом и Албанијом покреће иницијатива за јаче регионално повезивање и шаље порука да политички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута, већ регион мира, стабилности и економског развоја, регион 21. века посвећен бољем животу.

        „Ово није састанак који се изненада десио и ја бих желео да појасним да он нема за циљ никакве ексклузивности, напротив, то је корак који је предузет да би се обезбедио општи инклузивни процес и у декларацији можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током целог текста“, истакао је Рама.

        Рама је рекао да отворена питања која постоје у самом срцу региона не би требало да спрече стране да се „сложе да се не слажу око неких питања“, као и да се договоре око онога што се тиче свих грађана.

        Заев је уверен да ће уз помоћ ове иницијативе регион бити више поштован, конкурентнији у свету и привлачнији и гарђанима Балкана да остану и живе у региону, и страним инвеститорима да праве планове на основу широког опсега наших ресурса.

        "Дефинисали смо наредни састанак на Охриду где ћемо наставити с конкретним корацима и надамо се да ћемо објавити конкретне резултате и потписати споразуме", додао је Заев..

        „Мали Шенген“ ће у пуном саставу бити тржиште са 20 милиона људи.

        Досадашња искуства су показала да камиони са робом на граничим прелазима између земаља региона чекају дуже од 20 сати.

        Вучић и председница владе Србије, Ана Брнабић, приредили су синоћ у Новом Саду вечеру за Заева и Раму.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари