Вучић: Први пут ћу од кинеских пријатеља тражити да кажу може ли Србија имати ширу подршку Кине

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ЋЕ СЕ У ЊУЈОРКУ СРЕСТИ СА ПОТПРЕДСЕДНИКОМ КИНЕ ХАОМ ЖЕНГОМ

* Открио да "много наде полаже у разговоре са кинеским пријатељима" и да ће његова посета Кини 16. или 17 октобра "бити једна од најважнијих посета у историји Србије у последњих 30 година" из много разлога  - од економских до политичких

* Најавио да ће, у зависности и од исхода разговора у Њујорку са потпредседником Кине Хуом Женгом, затражити ванредну седницу Савета безбедности УН о Косову и Метохији. И додао: „Тражимо да се оно што траже да се поштује у Украјини - поштује и код нас, а то је територијални интегритет Републике Србије - не заборавите: Резолуција 1244 је на снази, Повеља УН је на снази"

* Вучић је рекао да он, као неко ко је више пута био у УН, сада примећује "како се слободарски покрети шире у свету и како људи хоће да буду своји на своме и неће да трпе придике". По његовим речима, "осећа се мирис слободе у свету": "Пошто сам осетио мирис слободе и себи дајем за право да тај мирис удишем пуним плућима, наставићу то да радим надам се без штете за Републику Србију, као што сам до сада радио“

______________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да се интензивно воде разговори са међународним представницима "због последњих догађаја у јужној српској покрајини" и хапшења тројице Срба.

           Новинарима из Србије Вучић је у Њујорку, где је ради заседања Генералне скупштине УН, рекао да је сада јасно да је премијер Косова Аљбин Курти, "после претњи да ће Срби да пате и плате", кренуо у "ширу операцију етничког чишћења српског народа са Косова и Метохије".

           "Јасно је ко је овде крив, јасно је то и онима који подржавају понашање Куртија, више не могу да се крију иза тога да су Срби једнако криви", рекао је Вучић.

           Изнео је да он и представници Владе Србије користе сва политичка средства да заштите интересе српског народа, да позивају светске званичнике да реагују, и да зато имају много састанака у Њујорку где су ових дана светски лидери.

           Рекао је да се договара његов састанак с потпредседником Кине Хаом Женгом када очекује да ће први пут од "кинеских пријатеља" тражити да му кажу "да ли Србија може да има ширу подршку Кине".

           У складу са тим ће донети одлуку о захтеву за сазивање ванредне седнице Савета безбедности УН о Косову, а да би могла да се закаже седница, потребно је да девет чланица тог тела буде "на српској страни".

           Одлуку о захтеву за ту хитну седницу ће, како је рекао, донети после разговора у суботу и недељу у Београду.

           Вучић је рекао да ће главна тема његовог говора у Општој дебати на пошетку Годишњег заседања Генералне скупштине УН сутра, у четвртак, бити "принципи међународног јавног права и, наравно, Косово".

           "Сви се позивају на принципе, а принципи постоје ако их усвајате и примењујете у свакој ситуацији, а не кад то врама одговара, а ако радите то, онда то нису више принципи, онда их користите у складу са својим потребама", рекао је Вучић.

           "Ми тражимо да се оно што тражите да се поштује у Украјини, (тражите) да се поштује и код нас, а то је територијални интегритет Републике Србије - не заборавите: Резолуција 1244 је на снази, Повеља УН је на снази", рекао је Вучић.

           По његовим речима, ако неко каже да су суверенитет и територијални интегритет једне земље највиши принцип у међународном јавном праву, "како онда може да не види да се и данас крише Повеља УН и Резолуција 1244 која говори да је Косово део територије Србије".

           Вучић је рекао да је став Србије да "разговара са свима, да сарађује са Русима, Американцима, кинеским пријатељима, са свима", а да Србија притом "може да рачуна само на себе".

           Председник Србије је изјавио да "много наде полаже у разговоре са кинеским пријатељима" и да ће његова посета Кини 16. или 17 октобра "бити једна од најважнијих посета у историји Србије у последњих 30 година" из много разлога  - од економских до политичких.

           Вучић је рекао да он, као неко ко је више пута био у УН, сада примећује "како се слободарски покрети шире у свету и како људи хоће да буду своји на своме и неће да трпе придике". По његовим речима, "осећа се мирис слободе у свету".

           "Пошто сам осетио мирис слободе и себи дајем за право да тај мирис удишем пуним плућима, наставићу то да радим надам се без штете за Републику Србију, као што сам до сада радио", рекао је Вучић.

            (Бета)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари