Вучић: Нисам спреман да дам Косово низашта, да задржимо „парче терена”

ОТКРИО ДА ЋЕ ПРАВНО ОБАВЕЗУЈУЋИ СПОРАЗУМ СА ПРИШТИНОМ ПОТПИСАТИ КРОЗ 6-12 МЈЕСЕЦИ

  • У интервјуу „Куриру“  рекао: “Кад од света добијемо понуду која ће бити за нијансу боља него до сада, то ће бити успех. А ми ћемо и даље да будемо незадовољни. Зато што Косово свако носи у свом срцу”
  • „Сасвим сам сигуран да за било какву одлуку о Косову нећу имати ни разумевање нити већинску подршку нашег народа, али сигуран сам да ћу за то имати другачије сагледавање у будућности и другачије сагледавање кроз историју - моје улоге и онога што је могло и требало да се уради“
  • Какво год решење да буде, то ће, како каже, бити његов крај у политици, јер му Срби никада неће опростити своју бољу будућност:Срби ми никада неће опростити своју бољу будућност и мир. У Србији се славе само порази и ратови”
  • Признао да позиција Србије до потписивања споразума са Приштином неће бити знатно поправљена, па наставио: „ Али оно мало што, имамо, оно мало парче као у америчком фудбалу, то мало парче терена које држимо да задржимо за себе. Да просто имамо нешто чиме бисмо гарантовали безбедност и сигурност Србима на КиМ, да бринемо о државно-правним интересима Србије“

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је да није спреман да Косово преда “низашта”, али зна да какво год решење да буде, то ће, како каже, бити његов крај у политици, јер му Срби никада неће опростити своју бољу будућност.

          “Срби су такви. Срби ми никада неће опростити своју бољу будућност и мир. Дакле, у Србији се славе само порази и ратови”, рекао је Вучић у интервјуу за “Курир”.

          Упитан зашто тако мисли, председник Вучић каже да ће то бити тако, јер зна Србе.

          “Ево већ вам трећи пут говорим да сам ја човек који је показао да најбоље познаје Србе. Мислим да то нико није показао као ја. А ког смо ми то славили ко нам је обезбедио и сачувао мир? А ког смо то славили ко нам је обезбедио музеје, позоришта...”, запитао је.

          На Видовдан, 28. јуна, ће, најавио је, отворити Народни музеј, између осталог, те поново запитао ког смо ми то поштовали?

          “Не, поштовали смо само оне који су били ратне војсковође и никога више. Сасвим сам сигуран да за било какву одлуку о Косову нећу имати ни разумевања нити већинску подршку нашег народа, али сигуран сам да ћу за то имати другачије сагледавање у будућности и другачије сагледавање кроз историју - моје улоге и онога што је могло и требало да се уради. И ако мислите да сам спреман сутра да им кажем: ''Ево вам независно Косово низашта, нисам спреман”, рекао је Вучић.

          Решењу за Косово се нада, али претходно, каже, жели да види шта је то што Србија може да добије “и територијално и у погледу свега другог”.

          Укупну ситуацију, међутим, оцењује “веома тешком и истиче да је Србија у, како каже, “ужасно тешкој ситуацији”.

          “Кад од света добијемо понуду која ће бити за нијансу боља него до сада, то ће бити успех. А ми ћемо и даље да будемо незадовољни. Зато што Косово свако носи у свом срцу”, каже Вучић.

          Истиче да треба бити реалан и сагледати колико смо допринели својим поразима.

          “И морамо то добро да разумемо и да разумемо да неће бити срећни ни са једним решењем. И с најбољим могућим решењем о којем можемо да сањамо бићемо незадовољни јер смо нереални и зато што нисмо научили наш народ да схвати у којој смо позицији добили Србију”.

          Објашњавајући шта је реалност, Вучић каже да је то чињеница да у Ђаковици, Урошевцу, Пећи, Приштини, Клини... нема Срба, да у Призрену има Срба онолико колико их је везаних за српску цркву, а у Гњилану 40-50 породица.

          Упитан да ли жели да каже шта ће нам територија, ако нема људи, председник напомиње да “ми тамо не контролишемо ни територију”.

          “Морамо да разумемо какво је стање. Нећу да причам о свим неправдама које нам је свет нанео, зато што хоћу да разговарам с нашим народом. Нећу да разговарам о свим двоструким стандардима и лажима које су нам из света долазиле и које нам и данас долазе. Да за Албанце важи све оно што за Србе не важи. И то је све тачно”, навео је.

          Са жаљењем констатује да је лоша слика о Србима у свету и још један од резултата наше лоше политике и 2004. и 2008. и посебно оно што ничим није изнуђено сем ароганцијом и бахатошћу.

          Подсетио је да већ 2008. имамо независно Косово, а да смо, како је навео, сами ставили печат и восак на независност КиМ 2011, и правимо се као да се ништа није догодило.

          “Ми смо сада снажнијом политиком успели да се изборимо да се вратимо на терен који је био закључан за нас. Није био затворен, већ закључан”, казао је председник.

          Упитан јесмо ли га откључали, каже, да смо “негде на терену”, али нам је позиција веома лоша.

          Говорећи спортским речником, Вучић каже да је “резултат на семафору лош”.

          На терену смо, каже, и додаје “вратили смо се некако”.

          Поновио је да ће до потпуне нормализације односа са Приштином, односно потписивања правно обавезујућег споразума доћи у наредних шест месеци до годину дана, а на питање да ли ће то време бити довољно да Београд поправи своју позицију, председник Вучић одговара негативно.

          “Ма није. Није. И неће бити знатно поправљена. Али оно мало што, имамо, оно мало парче као у америчком фудбалу, то мало парче терена које држимо да задржимо за себе. Да просто имамо нешто чиме бисмо гарантовали безбедност и сигурност Србима на КиМ, да бринемо о државно-правним интересима Србије, што многи заборављају да кажу јер се увек додворавају странцима”, навео је.

          А на питање да ли државно правни интерес Србије значи да не да Косову столицу у УН, Вучић каже да је питање шта то значи.

          “Па то шта значи, то је питање. Постоје разне варијанте. Да видимо шта је то што ће Србија и Срби да добију. То је ствар разговора”, навео је и истакао да не жели да разговара о томе шта би за њега било прихватљиво решење.

          О томе, напомиње, не жели да говори јавно, јер онда не бих преговарао ни са ким.

          “Мислио сам да говорим, јер се тога не стидим, и то бих лако објаснио српском народу и свако паметан и нормалан би то добро разумео, али не могу да излазим са тим зато што бих тиме ослабио међународно-правну позицију Србије пред разговоре и преговоре. И то људи треба да разумеју”, навео је.

          Прецизирајући зашто мисли да људи то не разумеју, председник констатује да код свих нас постоји један лицемеран однос.

          “То вам је попут приче ''дошли су гости у кафану, напили се, најели, дошли други гости, поразбијали све по кафани, дошли трећи и направили још неку штету, а онда ушао неко четврти ни крив ни дужан пред поноћ, наручио да нешто попије и онда му стигао рачун и фактура за све пијанце и разбојнике који су били пре њега. И шта да радите, морате да платите''”, приметио је сликовито и истакао:

          “А боље је да тај рачун платите него да себе доводите у ситуацију да будете у затвору, да будете изоловани од међународне заједнице и, оно што је Душко Ковачевић прецизно рекао - Србија себи не сме и не може да дозволи било какав ратни сукоб. Дакле, ми морамо да урадимо све да било какав сукоб избегнемо, апсолутно све. Јер Србија то не би преживела”.

          За разлику од политика које су водили његови претходници Борис Тадић и Војислав Коштуница, Вучић каже да је његова политика рационална и да штити независну политику Србије.

          На питање шта су они радили, Вучић каже: “Сами размислите”.

          Додаје да је са Тадићем разговарао о томе, те да је он увек говорио да су неки други из његове тадашње странке криви попут Јеремића.

          Не жели, истиче, да критикује ни једног ни другог, већ жели да каже како је међународна заједница лукаво поступила.

          “Чекали су 2008. годину, прави моменат. Била је политика `стандарди пре статуса`. А онда се догодило идемо на `статус пре стандарда`. Зашто? Зато што је њима тако одговарало и зато што су видели да је Србија слаба, подељена на два дела, део власти која је припадала Коштуници, део Борису Тадићу који су се свађали и тукли међусобно, онда је међународна заједница стала на Тадићеву страну, немој да се мешаш око Косова, ти остајеш на власти. Данас је Србија снажнија и јача”, закључио је председник Вучић.

          (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари