Вучић: Нико неће моћи да натера Србију да призна Косово без да за то нешто добије

„СА ЗАПАДА НАМ НИКО НЕ НУДИ НИШТА ЗА КОСОВО ОСИМ ПОНИЖЕЊА“

* „Кажу нам гласајте за независност Косова и онда ће пут у правцу ЕУ бити лакши - то је велико ''ништа''. Нико не може да нам гарантује заузврат чланство у ЕУ. Нико нам не каже шта Србија заузврат добија на Косову, чак ни Заједницу српских општина или нешто друго. У то се убраја и статус наших цркава и манастира“

* Аустријском листу рекао да данас постоје четири доминантне снаге - САД, Кина, Русија као прва или друга војна сила у свету, те ЕУ, која је економско-политичка сила, али не и војна: „Под тим условима, у којима сви наступају као империјалне силе и Србија се налази на раскрсници - мора се водити борба сваки дан, а то није лако“

* Подсетио је да су САД до скоро у Србији биле најнепопуларнија земља, и да се то променило: „То делимично има везе са председником Трампом, али и са његовим амбасадором у Београду, који наступа другачије од свог претходника јер поштује Србију и не понаша се као администратор једне колоније. Далеко већа ароганција присутна је код представника других западних држава“

______________________________________________________________________

       СА ЗАПАДА нам нико не нуди ништа за Косово осим понижења, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу астријском дневнику "Клајне цајтунг“.

       На констатацију да су Београд и Приштина веома удаљени од нормализације односа, да су преговори под покровитељством ЕУ до сада били неуспешни, и питање зашто Србија није спремна да призна независност Косова, Вучић је казао да "оно што нам сви нуде није ништа".

       „Кажу нам гласајте за независност Косова и онда ће пут у правцу ЕУ бити лакши - то је велико ''ништа''. Нико не може да нам гарантује заузврат чланство у ЕУ. Нико нам не каже шта Србија заузврат добија на Косову, чак ни Заједницу српских општина или нешто друго. У то се убраја и статус наших цркава и манастира", објаснио је он.

       Вучић је казао да не може рећи о чему се све ради, јер онда преговори не би имали смисла. Подвукао је да нико неће моћи да натера Србију да призна Косово без да за то нешто добије.

       "Наравно, морамо живети заједно. Потребан је компромис и морамо мислити на будућност. Против сам замрзнутног конфликта, јер тиме остављамо нашој деци исти проблем. Замрзнути конфликти могу поново бити одмрзнути, што тренутно видимо око Надгорно Карабаха, између Јерменије и Азербејџана", рекао је Вучић.

       Упитан о променама на свјетској политичкој сцени, он је указао да данас постоје четири доминантне снаге - САД, Кина, Русија као прва или друга војна сила у свету, те ЕУ, која је економско-политичка сила, али не и војна.

       "Под тим условима, у којима сви наступају као империјалне силе и Србија се налази на раскрсници, мора се водити борба сваки дан, а то није лако. У то спадају реформе и стране директне инвестиције, као и да имамо најбоље односе са Русијом и Кином. Такве односе имамо и тога се не стидимо, већ се тиме дичимо. Наравно, имамо и добре односе са САД и на европском смо путу”, објаснио је Вучић.

       "Признањем да смо од ЕУ добили занчајну финансијску и економску помоћ, што ценимо, јер ниједан европски порески обвезник није дужан да остави новац овде. На другој страни имамо Русију и Кину, које нису признале независност Косова. Наравно да морамо на њих да рачунамо", нагласио је он.

       Упитан за вашингтонски уговор, Вучић је казао да је то добар споразум:

       „Мислим да председник САД Доналд Трамп и, пре свега, његови сарадници добро разумеју да бољи економски односи у будућности воде ка бољим политичким односима. То је добра премиса", констатовао је он.

       Подсетио је да су САД до скоро у Србији биле најнепопуларнија земља, и да се то променило.

       То, како каже, делимично има везе са предсједником Трампом, али и са његовим амбасадором у Београду, који наступа другачије од свог претходника јер поштује Србију и не понаша се као администратор једне колоније.

       "Далеко већа ароганција присутна је код представника других западних држава", истакао је Вучић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари