Вучић: Нећу владу против које бих сам био, постоје ствари о којима не могу да говорим

„ТО ШТО ЈОШ НЕМА ВЛАДЕ - НИЈЕ МОЈ ХИР, ПОСТОЈЕ ОДРЕЂЕНИ ПРОБЛЕМИ КОЈЕ ЈОШ НЕ МОГУ ДА РЕШИМ“

• „Не занима ме да ли нека странка има подршку појединих невладиних организација или амбасадора, наводећи да га занимају само грађани Србије: „Баш ме брига за подршку амбасадора, имам пристојан однос са њима, али ме занима само шта мисле грађани Србије“

• „Они који ме критикују устану у десет, прочитају новине у један на бизнис кафици, а у два пљуну некога. Нека они раде свој посао, ми ћемо свој, а народ је ту да каже шта о свакоме мисли“

• Србија ће у јулу бити у суфициту, а по економском расту међу прве две земље у Европи, а наредних дана ћемо пристићи резултате по којима смо можда и први. Постоји само још један такмац. Србија и Немачка имају највећи суфицит у Европи. Желим да будућа влада настави тим путем

        МАНДАТАР за састав владе Александар Вучић изјавио је данас да ће владу саставити у кратком року, а ако не буде успео - владу ће, како је рекао, формирати неко други, којег ће он предложити.

        Вучић је рекао да то што владе још нема није хир, већ да постоје одређени проблеми које још не може да реши.

        „Покушаћу да је формирам у кратком року, ако не будем успео, не искључујем могућност да је неко други формира. Имамо проблема, није никакав хир у питању“, рекао је Вучић.

        „Не желим да формирам владу против које бих сам био“, рекао је Вучић, али није објаснио, уз опаску да „постоје ствари о којима не може да говори“.

        Он је рекао да ће настојати да влада буде формирана у првој половини августа.

        Истакао је да шпекулације о формирању владе 5. августа нису нимало основане, те да влада неће бити формирана на дан злочиначке операције „Олуја“.

        „Желим да влада буде формирана на дан радости, јер ће грађани добити владу која ће обезбедити највећи раст“, поручио је Вучић.

        Грађани, према његовим речима, сами могу да препознају људе који раде у интересу своје земље.

        Вучић је рекао да је у Србији данас сигурније него у било којој земљи у Европи.

        Рекао је да су велике земље у свету у хаосу, док у Србији, навео је, владају мир, стабилност и највећи економски раст.

        Србија ће у јулу бити у суфициту, а по економском расту међу прве две земље у Европи, рекао је и указао да ће наредних дана пристићи резултате, по којима смо можда и први.

        Вучић је истакао да у тој трци постоји само још један такмац.

        „Србија и Немачка имају највећи суфицит у Европи“, додао је он нагласивши да будућа влада жели да настави тим путем.

        „Некима ни то не ваља, супер, ево решите проблем, нађите оне који могу више“, рекао је Вучић.

        Вучић је рекао да је проблем тих критичара што се он не плаши да им одговори, јер, навео је, мора да брине и о оним грађанима који су њему дали поверење.

        Он је навео да не мисли да су грађани који су гласали за њега на изборима, њих 49 одсто, то учинили зато што га много воле, већ зато што знају ко може да донесе бољитак за државу.

        Такође је истакао да га не занима да ли нека странка има подршку појединих невладиних организација или амбасадора, наводећи да га занимају само грађани Србије.

        „Баш ме брига за подршку амбасадора, имам пристојан однос са њима, али ме занима само шта мисле грађани Србије“, рекао је Вучић.

        Он је навео да они који га критикују „устану у десет, прочитају новине у један на бизнис кафици, а у два пљуну некога“.

        „Нека они раде свој посао, ми ћемо свој, а народ је ту да каже шта о свакоме мисли“, рекао је Вучић.

        Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас, коментаришући поништавање пресуде Алојзију Степинцу, да ће Србија увек бити на страни антифашизма, да жели добре односе са Хрватском, те да та пресуда више говори о њима, него о Србији.

        Он је навео да је Степинац један од кључних идеолога најгоре нацистичке власти на европском тлу, наводећи да се „диви“ људима који налазе оправдања за ту одлуку и који мисле да је то добра порука.

        У касарни су премијера, министре одбране и унутрашњих послова Зорана Ђорђевића и Небојшу Стефановића, дочекали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и почасни строј.

Вулетић: Улазимо у фазу веома озбиљних сукоба између Запада, пре свега САД, и Русије

Владимир Вулетић

• Професор Владимир ВУЛЕТИЋ: „Јасно је да сукоб између Запада и Русије постаје све интензивнији. Србија је, с обзиром на своју централну геополитичку позицију посебно изложена притисцима, који су одавно изашли из строго дипломатских оквира“

        МАНДАТАР за састав нове владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да то што још нема владе није последица његовог хира, већ „ствари о којима не може да говори“, а што се може „читати“ и као потврда спекулација у јавности да је он већ два месеца изложен притисцима светских центара моћи у погледу састава владе.

        Да то баш тако треба схватити, сматрају и аналитичари, који указују да питање састава српске владе, а то значи и њене даље политике, пре свега на спољнополитичком плану, треба сагледати у контексту актуелних глобалних збивања.

        „Јасно је да сукоб између Запада и Русије постаје све интензивнији. Србија је, с обзиром на своју централну геополитичку позицију посебно изложена притисцима, који су одавно изашли из строго дипломатских оквира“, објашњава за Танјуг професор Владимир Вулетић.

        Он претпоставља да управо у том смислу постоје притисци и када је реч о персоналном саставу Владе, јер би, како истиче, свака од великих сила желела у новој Влади Србије да види своје људе, односно људе за које верује да би подржавали њихове интересе у новој влади.

        Вулетић је рекао да је још од почетка сукоба у Украјини, па преко Сирије, најновијих збивања у Турској итд, све очигледније да улазимо у фазу веома озбиљних сукоба између Запада, пре свега САД, и Русије.

        Према његовим речима, Балкан је простор на коме ове силе покушавају да стекну стратешку предност и сасвим је очекивано да је притисак на сваку земљу у региону веома снажан.

        „Свакој од ових сила било би веома вазно да нова Влада Србије има не само коректне односе према њој, као што је до сада био случај, већ да се веома отворено стави на њену страну“, каже Вулетић.

        Наравно, упозорава, то је веома опасно за Србију:

        „Не само због унутрашњих подела, већ и због реалних економских, политичких И безбедносних интереса, недвосмислено опредељивање Србије је веома опасно како за унутрашњу стабилност, тако и за дугорочне интересе наше земље“, указао је.

        Вулетић је рекао и да су спекулације, које су се такође појављивале у јавности, да би Вучић место премијера заменио местом шефа државе потпуно без основа, не само зато што је сам премијер рекао више пута да га председничка позиција не занима.

        „Поново се неке веома озбиљне и важне ствари које се тичу будућности земље интерпретирају на вулгаран дневнополитички начин“, сматра он и оцењује да је то, такође, део притиска.

        „Мени се чини да Вучић има на уму много тога што је суштински важно за будућност ове земље, И склон сам да досадашње одлагање формирања нове Владе читам управо у том светлу“, закључио је Вулетић.

Висковић: Нашли смо се на ветрометини догађаја, који су изван наше моћи

Иво Висковић

        ПРОФЕСОР и дипломата Иво Висковић не види посебну заинтересованост Запада и Русије за Србију као такву, али такође указује на глобална збивања, те истиче да је стицај околности такав да смо се у сфери њиховог интересовања нашли у контексту њиховог глобалног надметања на ширем простору, не само у Европи, већ и на Блиском и Средњем истоку...

        „Ми смо се просто нашли на ветрометини догађаја, који су изван наше моћи и морамо се у тој ситуацији сналазити у складу са најбољим интересима земље“, рекао је Висковић за Танјуг.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари