Вучић: Наша сарадња са Кинезима је потврда челичног пријатељства две земље

ОТКРИО ДА СЕ ПРВИ ПУТ У ИЗГРАДЊУ БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА УКЉУЧУЈУ И КИНЕЗИ

* Александар Вучић најавио да ће у наредних месец дана бити потписан уговор о кредиту за пругу Суботица-Нови Сад. Казао је и да "Руси одлично раде" деоницу Стара Пазова-Нови Сад и да ће замолити Кинезе да убрзају радове на деоници Београд-Стара Пазова

* Навео је да је потписан и оквирни споразум за пругу Београд–Ниш–Прешево–државна граница са Северном Македонијом: „Желимо да ту возови иду 160 километара на сат, са возовима од 200 километара на сат Београд-Нови Сад-Суботица и са каргом који ће знатно да се увећава подстичемо бизнис у Србији и растерећујемо аутопутеве

* Председник Србије указао да је "уложен огроман новац" како би се уништио углед Српске листе и како би се она разорила, а Срби одвојили од Београда и Србије. Према његовим речима, странци су "направили своје медије на северу Косова" како би водили кампању за криминализацију севера Косова и Срба на Косову

 ______________________________________________________________________      

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да Србија с Кином развија свеобухватну стратешку сарадњу у свим областима и да је та сарадња потврда челичног пријатељства две земље.

         "Ми са Кинезима развијамо свеобухватну стратешку сарадњу у свим областима. Почели смо да градимо партнерство кроз билатералне инфраструктурне пројекте, у изградњи дела Коридора 11, али данас Кинези од свих земаља Југоисточне Европе највише улажу у Србију, пре свега у своје фабрике", рекао је Вучић новинарима првог дана посете Пекингу.

         Вучић, који ће током посете Пекингу учествовати на Другом форуму за међународњу сарадњу Појас и пут, казао је да се сарадња Србије и Кине одвија и кроз трећи оквир, кроз стварање индустријских паркова и стварање радне групе за заједничке инвестиције.

         "Наша сарадња са Кинезима је таква да је она потврда челичног пријатељства две земље, ми смо од земаља Југоисточне Европе први отворили пут ка Кини, то је овде веома поштовано", навео је председник Србије и додао то исто каже и у Кини, Вашингтону, Москви и Бриселу.

         Вучић је рекао да ће у наредних месец дана бити потписан уговор о кредиту за пругу Суботица-Нови Сад. Казао је да "Руси одлично раде" деоницу Стара Пазова Нови Сад и да ће замолити Кинезе да убрзају радове на деоници Београд-Стара Пазова.

         Навео је да је потписан и оквирни споразум за пругу Београд–Ниш–Прешево–државна граница са Северном Македонијом.

         "Желимо да ту возови иду 160 километара на сат, са возовима од 200 километара на сат Београд Нови Сад Суботица и са каргом који ће знатно да се увећава подстичемо бизнис у Србији и растерећујемо аутопутеве", рекао је Вучић и додао да се први пут у изградњу метроа укључују и Кинези.

         Вучић је најавио да ће за 10 дана бити отворен јужни крак Коридора 10.

         "Моћи ћете да рачунате да идете ка Скопљу, ка Грчкој, ка мору без метра који није аутопут", рекао је Вучић.

         Он је навео да ће деоница Обреновац Чачак бити отворена за два месеца, а деоница Сурчин Обреновац пре краја године.

         Вучић је казао и да ће замолити кинеског председника Си Ђинпинга да Кина помогне Србији у укључивању у токове напретка вештачке интелигенције и роботизације.

         Рекао је да је првог дана посете Пекингу потписано више споразума и меморандума о сарадњи и да Србија улази у нови инвестициони циклус, не правећи проблем са јавним дугом.

         Одбијање кандидатуре Српске

        листе брутално укидање демократије

         Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је веома забринут због одлуке Централне изборне комисије да одбије кандидатуре представника Српске листе за изборе за градоначелнике четири општине на северу Косова оценивши то као "брутално укидање демократије".

         "Веома, веома, веома сам забринут због мере да се Српској листи не дозволи да учествује на изборима. Ми смо потписали Бриселски споразум... Утачки седам или осам нам се намеће као обавеза учешће на изборима по косовским законима, али им сада смета што Српска листа побеђује", рекао је Вучић новинарима у Пекингу.

         Вучић је додао да је "уложен огроман новац" како би се уништио углед Српске листе и како би се она разорила, а Срби одвојили од Београда и Србије. Према његовим речима, странци су "направили своје медије на северу Косова" како би водили кампању за криминализацију севера Косова и Срба на Косову.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари