Вучић: Народ није за ову политику према КиМ, није подржао ни реформе, а сада је за њих 80 одсто

УСКОРО ЋЕ ТРГОВИНСКА РАЗМЕНА СРБИЈЕ И АУСТРИЈЕ – ПО ПРВИ ПУТ – ПРЕМАШИТИ МИЛИЈАРДУ ЕВРА

* Себастијан КУРЦ: Између Србије и Аустрије постоје добри, пријатељски односи и снажна повезаност. У Аустрији живи неколико стотина хиљада Срба и Аутријанаца српског порекла, док око 400 аустријских предузећа ствара око 20.000 радних места у Србији

* Александар ВУЧИЋ: Срби и Албанци су миљама далеко од било каквог решења, али ће компромис гарантовати мир у наредних 100 година. Не може да само Србија да не добије ништа, али ће Београд бити партнер свакоме ко је спреман за разговор

* КУРЦ: Улазак Србије у ЕУ биће могућ једино ако буде решења у дијалогу Београда и Приштине, због чега тај дијалог треба да буде успешно окончан. Веома се надам да ће такав успех бити могућ јер сам убеђен да овај регион заслужује да постане део ЕУ. Аустрија неће бити сметња договору Београда и Приштине

* ВУЧИЋ: Одлично сам разумео поруку канцелара и захваљујем му што је то рекао на отворен начин јер грађани Србије треба да знају шта су услови за улазак у ЕУ. Морају да знају да је 68 одсто наше трговинске размене с ЕУ, плус 20 одсто с регионом који је на путу ка ЕУ, и да више нећемо имати инвеститоре (ако Србија не буде ишла ка ЕУ)

______________________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и аустријски канцелар Себастијан Курц оценили су данас у Београду да две земље имају пријатељске односе које одликују добра сарадња и снажна повезаност.

         На заједничкој конференцији за новинаре, Вучић је казао да је билатерална сарадња са Аустријом добра на политичком нивоу, а још боља на економском и додао да ће ове године по први пут трговинска размена прећи износ од милијарду евра.

         "Наши билатерални односи су врло добри, први пут ћемо прећи милијарду евра у трговинској размени и бићемо још успешнији у будућности", казао је Вучић и изразио уверење да ће Курц охрабривати аустријске инвеститоре да улажу у Србију.

         Курц је рекао да између Србије и Аустрије постоје "добри, пријатељски односи" и "снажна повезаност".

         "У Аустрији живи неколико стотина хиљада Срба и Аутријанаца српског порекла, док око 400 аустријских предузећа ствара око 20.000 радних места у Србији", навео је аустријски канцелар.

         Он је честитао Вучићу на економском расту Србије који је оценио као "импресиван".

         "Привредни раст од преко 4,00 одсто, то је веома импресивно за Србију, то је нешто што и ми и друге земље ЕУ желимо за себе. Основ за то биле су веома тешке реформе које си спровео 2014. и 2015. године", казао је Курц.

         Он је казао и да су земље Западног Балкана "у великој мери" помогле Аустрији и ЕУ да се изборе с илегалном миграцијом и са шверцом људи и захвалио на томе "и Вучићу и свим осталим одговорнима на балканској рути".

         "Борба против трговине људима и илегалних миграција је веома поуздана са партнером попут Западног Балкана", казао је аустријски канцелар.

         Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Курц је рекао да је од пресудног значаја да он буде не само настављен, већ и успешно завршен, јер је то предуслов за улазак Србије у ЕУ.

         "Сада се јавља јединствена прилика да историја остане историја и да заједно кренемо у успешну будућност", рекао је председник аустријске владе.

         Он је казао да је улазак Србије у ЕУ могућ једино ако буде решења у дијалогу Београда и Приштине, због чега тај дијалог треба да буде успешно окончан.

         "Веома се надам да ће такав успех бити могућ, јер сам убеђен да овај регион заслужује да постане део ЕУ", рекао је Курц и додао да ће ЕУ бити заокружена так када Западни Балкан и Србија постану њен део.

         Вучић је рекао да је "одлично разумео поруку" канцелара и захвалио му што је то рекао "на отворен начин" јер грађани Србије "треба да знају шта су услови за улазак у ЕУ".

         "Људи у Србији морају да знају да је 68 одсто наше трговинске размене с ЕУ, плус 20 одсто с регионом који је на путу ка ЕУ, да више нећемо имати инвеститоре (ако Србија не буде ишла ка ЕУ)", казао је Вучић.

         Курц је рекао и да је став Аустрије да треба подржати евентуални споразум Београда и Приштине који би дугорочно обезбедио мир, и ако такав договор подразумева промену границе.

         "Ако у региону дође до споразума који дугорочно може да обезбеди мир, ми нећемо стати на пут том договору, него ћемо га подржати", рекао је Курц и додао да му се чини да је то и већински став у ЕУ.

         Аустријски канцелар је рекао и да је свестан да је дуг пут до решења у дијалогу Београда и Приштине и до заједничког споразума.

         Навео је и да ЕУ мора да буде "активна подршка" договору Београда и Приштине, а не "сметња".

         Вучић је рекао да су позиције Србије и Аустрије другачије кад је реч о Косову, али да је "захвалан" што Беч подржава свако решење до кога би српска и албанска страна могле да дођу.

         Говорећи о постизању договора с Приштином, Вучић је рекао да су Срби и Албанци миљама далеко од било каквог решења, али да би, ако успеју да постигну компромис, то "гарантовало мир у наредних 100 година".

         Он је поновио да није могуће и да не може само "Србија да не добије ништа", али да ће Београд бити партнер свакоме ко је спреман за разговор.

         Вучић је казао да је говорио о појму разграничења Срба и Албанаца с циљем да се реши ситуација у којој у Уставу Србије пише једно, а кад хоће да оде на Косово и Метохију сачекају га прелази и границе.

         "Зато сам рекао да би било важно да једном сагласно и у складу са вољом Срба и Албанаца то утврдимо", рекао је Вучић и додао да ако Срби хоће компромис са Албанцима онда се мора решити цео пакет питања.

         Вучић је рекао да јавност у Србији не подржава садашњу политику према Косову и Метохији, али да и друге реформе које су започете у претходних неколико година нису уживале подршку до њиховог спровођења.

         "По (недавно) објављеном истраживању Демостата, преко 60 одсто становника Србије није за (размену територија и измену граница). Од 2014. године, када смо започели тешке реформе, такође нико није подржавао реформе, а сада (за њих) имамо подршку од преко 80 одсто", казао је Вучић.

         Вучић је казао да ће присуствовати самиту у Паризу, поводом Дана примирја у Првом светском рату, упркос противљењу дела јавности, зато што сматра да Србија не сме саму себе да изолује у међународним пословима.

         Коментаришући то што се застава Косова нашла у Нотр Даму приликом свечаности посвећене завршетку Првог светског рата, Вучић је подсетио да се истицање симбола Косова дешава протеклих десет година, у свим важнијим европским престоницама.

         "Да ли треба себе да изолујемо? Да ли желите да Србија не буде представљена у Паризу? Да тамо буде представљен (председник Косова Хашим) Тачи, а да Србија, земља која је изгубила 28 одсто становништва у том рату, не буде представљена? Да ли је то разлог да не разговарам са Путином, Трампом, Макроном... или да не тргујемо ни са ким? Србија не може да глуми увређену младу", оценио је Вучић.

         Вучић је рекао да је са аустријским канцеларом разговарао и о напретку Србије ка ЕУ и ситуацији у региону.

         "Молио сам канцелара да нам Аустрија помогне да отворимо што већи број поглавља, то је један од симбола нашег напретка ка ЕУ. Разговарали смо и о ситуацији у региону, обојица разумемо да су мир и стабилност најважнији за даљи економски напредак Србије и региона", додао је Вучић.

          (Бета)        

        

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари