Вучић Меркеловој представио „Отворени Балкан“ и нагласио да ће пут Ниш-Приштина бити и њена заслуга

ЗАХВАЛИО ОДЛАЗЕЋОЈ НЕМАЧКОЈ КАНЦЕЛАРКИ НА СВЕМУ ШТО ЈЕ  ДОСАД УРАДИЛА ЗА СРБИЈУ

* Нагласио да је са Меркеловом имао, као и увек, отворен разговор, конкретан, о најважнијим питањима за Србију и регион. И открио да су разговарали о евроинтеграцијама Србије, и усклађености спољне политике Србије са ЕУ, која је у последња четири месеца са 46 одсто повећана на 62,5 процента

* До краја септембра ће у Србију доћи и председница Европске комисије  Урсула фон дер Лајен. У званичну посету, током које ће бити потписан уговор о изградњи аутопута Ниш-Плочник-Приштина: „То је за Топлицу, за наше грађане од огромног значаја, а то је један од најсиромашнијих крајева. То је – истакао је председник Србије - резултат политике коју је водила Ангела Меркел

* Ангела МЕРКЕЛ: „Ми који смо већ државе чланице имамо велики геостратешки интерес да се све ове земље приме у ЕУ. Понекад се види назадовање, пошто има утицаја и из других делова света, али ЕУ мора да има на уму да има важан геостратешки интерес приближавања региона ЕУ

_____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић вечерас је, у заједничком обраћању са немачком канцеларком Ангелом Меркел, још једном изразио огромну захвалност на њеној посети Београду, што је велика част за нашу земљу, као и на свему што је до сада учинила за Србију и Западни Балкан.

       "За разлику од многих других, код нас захвалност не траје кратко и када не буде овде као канцеларка, на исти начин ћемо говорити о томе шта је све урадила", рекао је Вучић и истакао да је поносан што је после много година сарадње имао прилику да буде један од оних који дочекују Меркел на крају њеног мандата.

       Пренео је да је са Меркеловом имао, као и увек, отворен разговор, конкретан, о најважнијим питањима за Србију и регион.

       Према његовим речима, разговарали су о евроинтеграцијама Србије, и усклађености спољне политике Србије са ЕУ, која је у последња четири месеца са 46 одсто повећана на 62,5 процента.

       Вучић је рекао и да је веома захвалан Меркеловој на свим конкретним резултатима у оквиру Берлинског процеса који је покренула, додајући да ће сви овог месеца имати прилику да виде најконкретније наслеђе рада немачке канцеларке.

       У том смислу, поновио је да ће овог месеца у Србију доћи председница ЕК Урсула фон дер Лајен, у званичну посету, током које ће бити потписан уговор о изградњи аутопута Ниш-Плочник-Приштина.

       "То је за Топлицу, за наше грађане од огромног значаја, а то је један од најсиромашнијих крајева. То је резултат политике коју је водила Ангела Меркел. И на томе смо захвални", рекао је Вучић.

       Како је навео, било је речи о свим регионалним питањима, као и о односима Београда и Приштине.

       „Србија је посвећена дијалогу, јер сматрамо да замрзнут конфликт није добро решење и да је потрбено да дођемо до компромисног решења. Увек ћемо бити отворени да разговарамо како да дођемо то тог решења, јер је то добро за Србе и Албанце. Ми само у миру видимо будућност", поручио је Вучић.

       Председник Србије је навео да ће гошћи из Немачке вечерас додатно представити иницијативу "Отворени Балкан".

       „Верујем да ћемо од предложених решења за заједничко тржиште имати конкретне резултате у наредном периоду. О томе ћу говорити више када будемо успели нешто да урадимо, јер не волим да обећавам унапред", рекао је Вучић.

       Председник Србије је истакао и да је билатерална сарадња на високом нивоу, те да - иако би неко могао да каже да не мора тако нешто да говори, јер Меркелова одлази са функције - он то каже јер је истина.

       Додао је да се разговарало и владавини права у Србији, те да је канцеларки предао нови извештај о свему што је урађено по том питању.

       „Знамо да још много морамо да урадимо, да су ствари далеко од идеалних, али посвећени смо уставним, реформама у правосуђу, медијског и комплетног политичког сектора", рекао је Вучић.

       Подсетио је да су Србија и Немачка потписале и ратификовале споразуме о меморијалима, одбрани, додајући да верује да ће ускоро у потпуности бити постигнут договор око обнове Народне библиотеке.

       Указао је да се кренуло у заједнички рад на споразуму о сарадњи о климатским променама са немачком владом, што је, каже, великог значаја и интереса за цио регион.

       На крају обраћања Вучић је додао да је вежбао да Меркеловој ода поштовање на њеном матерњем језику, али због треме и страха од грешке, то ће ипак учинити током вечере.

Меркел: Велики геостратешки интерес

да се земње региона приме у ЕУ

       Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да чланице ЕУ имају велики геостратешки интерес да се све земље у региону Западног Балкана приме у ЕУ.

       На молбу новинара да прокоментарише то што поједини кажу да земље региона нису постале демоктратскије и нису се приближиле ЕУ, она је рекла да треба разликовати две ствари.

       "Спремност ЕУ да прими нове државе чланице, а ми знамо да постоје извесна забринутост што се тиче функционaлности. Председник Француске је покренуо реформе увођењем нове методологије кластера и имаћемо велики напредак ако се испуни један кластер, али ће бити и дужи период између два кластера", рекла је Меркелова.

       Истакла је да јој је драго што да чује да се Србија сада интензивно бави реформом правосуђа и додала да ЕУ мора то да оцени.

       "Знам да је понекад перцепција таква да тај процес тече споро и да европска страна смишља неке нове захтеве, али видимо низ резултата и напредак. Берлинским процесом се повећава повезаност у региону и помаже процесу приступања. Такође, постављају се исти услови свим државама чланицама. Ми који смо већ државе чланице имамо велики геостратешки интерес да се све ове земље приме у ЕУ", рекла је Меркелова.

       Она је додала да се понекад види назадовање, пошто има утицаја и из других делова света, али да ЕУ мора да има на уму да има важан геостратешки интерес приближавања региона ЕУ.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари