Вучић: Какве везе наш захтев Кфору има са Немачком – жели ли то Немачка доминацију на Балкану?

„ЕРДОГАНА ВЕОМА ПОШТУЈЕМ, АЛИ ЋЕ ДАВАЊЕ ДРОНОВА ПРИШТИНИ УТИЦАТИ НА ОДНОСЕ СРБИЈЕ И ТУРСКЕ“

* „Да ли су Немци постали команданти Кфора или су (стална) чланица СБ УН, јер смо ми могли повратак у другој инстанци да захтевао од Савета безбености, као од онога који је изгласао резолуцију 1244. Не разумем какве то све везе има са Немачком? Очигледно да Немачка то сматра својим простором и само ако сте потпуни послушник можете да будете помиловани по глави

* Нагласио да Србија мора да буде спремна да брани своје националне интересе, што подразумева јачање одбрамбеног потенцијала земље, укључујући дронове-камиказе и друге летелице

* Поводом изјаве немачког амбасадора у Приштини, Јерна Родеа да барикаде морају бити уклоњене до католичког Божића, реако да је од раније познат по антисрпским ставовима. А на питање да ли га је Роде на неки начин прогутао том изјавом", одговорио:Нисам приметио да нас је неко прогутао, мало смо крупнији залогај. Сувише би им стомак порастао да нас прогутају у овом тренутку"

* Указао да је Србија поднела захтев за повратак снага безбедности на север КиМ у складу са Кумановским споразмом, Резолуцијом 1244 и Повељом УН, и у партнерским односима са НАТО, без жеље да изазива сукобе: „Не мора да буде реч о разминирању, већ може да буде реч о чувању наших верских објеката, установа и институција и може да буде реч о чувању админстиративних прелаза, јер би тензије биле много мање да су наше снаге безбедности на Јарињу и Брњаку

___________________________________________________________

       СРБИЈА не подржава евентуални трансфер турских дронова Бајрактар ​​на Косово – рекао је  Александар Вучић.

       У интервјуу Пинку додатно је објаснио:

       „Када Турци кажу да ће дати Бајрактар ​​Приштини, то није лака ни добра вест за нас, напротив. Веома поштујемо председника Ердогана, али то ће несумњиво утицати на наше односе“.

       Нагласио је да Србија мора да буде спремна да брани своје националне интересе, што подразумева јачање одбрамбеног потенцијала земље, укључујући дронове-камиказе и друге летелице.

Турски Бајрактар

       Претходно је навео да је немачки амбасадор у Приштини, Јерн Роде, који је рекао да барикаде на северу КиМ морају да буду уклоњене до католичког Божића, од раније познат по антисрпским ставовима и да, уместо да одговор на наш захтев за враћање српске војске и полиције на КиМ добијемо од Кфора, добијамо га од политичара и то нарочито из Њемачке.

       На питање да ли га је Роде на неки начин „прогутао том изјавом", Вучић је рекао:

       „Нисам приметио да нас је неко прогутао, мало смо крупнији залогај. Сувише би им стомак порастао да нас прогутају у овом тренутку".

       Подсетио је да је Србија поднела захтев за повратак снага безбедности на север КиМ у складу са Кумановским споразмом, Резолуцијом 1244 и Повељом УН, и у партнерским односима са НАТО, без жеље да изазива сукобе.

       - Не мора да буде реч о разминирању, већ може да буде реч о чувању наших верских објеката, установа и институција и може да буде реч о чувању админстиративних прелаза, јер смо сигурни да би тензије биле много мање да су наше снаге безбедности на Јарињу и Брњаку - истакао је Вучић.

Јерн Роде

       Али, уместо да добијем одговор од Кфора, почели смо да добијамо одговоре од свих политичара, а највише из Немачке, казао је Вучић и додао да је прво то стигло од немачке министарке спољних послова, па преко амбасадора у Приштини који се меша у све.

       - До тога да је Анке Конрад рекла у Београду да је то потпуно неприхватљиво за немачку страну, па се питам да ли су они постали команданти Кфора или су постали чланица СБ УН, јер смо ми могли то у другој инстанци да захтевао од СБ, као од онога који је изгласао ту резолуцију. Нисам на крају разумео какве то све везе има са Немачком. Очигледно да Немачка то сматра својим простором и жели пуну доминацију на Балкану и само ако сте потпуни послушник можете да будете помиловани по глави и ништа више од тога - рекао је Вучић.

       Каже да је изјава Родеа опасна и да је свакако претња српском народу.

Анке Конрад

       - Поставља се неколико питања за сваког Родеа, зар му није било лакше да их замоли да после 10 година формирају ЗСО, него ви да је правите преко ваших НВО, већ српски Управљачки тим који је одређен Бриселским споразумом да то ради, а не по хтењима Немачке? Зар вам није било лакше да кажете после 11 или 12 дана где је Пантић и шта је са Аџићем? Како пре девет година нису знали да је Трајковић тобож чинио ратне злочине, а када је напустио косовску полицију сте се сетили да је то чинио - поручио је Вучић.

       Вучић је запитао Родеа и друге: како нису примијетили да већ годину дана траје противзаконити притвор за Братислава Николића из Штрпца и још петорицу људи?

       Питао је Родеа и да ли зна да се против 99 људи запослених у општини Штрпце води поступак за подривање уставног поретка тзв. Косова, и против Далибора Јевтића јер је само окачио српску заставу на згради општине.

       - Да ли је то тај фантастични правни поредак који толико хвале и та владавина права? Зар није било лакше да покажете добру вољу према српском народу, уместо што претите Србима? - нагласио је Вучић.

       На питање - шта ћемо ми да урадимо, рекао је да немамо куд, јер су нас сатерали у ћошак.

       Како је рекао, "наш маневарски простор је да показујемо јединство, одлучност и заједништво".

       - И то ћемо да радимо, немам никакву дилему, знао сам одувек да неко снажно подупире Куртија у свакодневном измишљању проблема и инцидената. Сад смо све видели, схватили и разумели, наше је да будемо уз свој народ и бићемо - поручио је Вучић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари