Вучић: Ја сам мали политичар - ја радим на развоју Србије, а о поглављима одлучују велики политичари

ПОНОВИО ДА ЈЕ СРБИЈА У ФИЈАТ УЛОЖИЛА 50 ПУТА ВИШЕ НЕГО У СВЕ ДРУГЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ЗАЈЕДНО

Александар Вучић

  • „Ми ћемо да развијамо земљу и следеће године ћемо да задржимо висок раст и да будемо економија са најснажнијим растом у Европи и ја ћу да тиме будем задовољан. Све друго су велики политичари, ја сам обичан човек, мали политичар, они воде велику политику, али је важно да ми у нашој малој политици урадимо све што можемо“
  • „Најважније је шта ће Србија да уради за себе. А то да ли ће да нам отворе (поглавље) сад или кад им се допадне - могу да отворе или не морају, њихова ствар“
  • „Код нас нема референдума (о ЕУ), избори су били референдум. О томе нек размишљају ако победе за четири године“
  • Изнео тврдњу да Словак Камараш, који ј управљао смедеревском Железаром, због околности на тржишту челика није могао да испуни услове из уговора. Па додао: „Вероватно ће да га испуни Радуловић који је испунио затварање свих могућих фабрика

        МАНДАТАР Александар Вучић изјавио је данас да ће влада бити формирана „кад буде имао владу“, а да ће то свакако бити пре 17. августа, кад заседају директори ММФ.

        „Формираћемо владу кад будем могао да формирам владу, у складу са законом“, рекао је Вучић новинарима у Београду, а на питање да ли ће то бити пре 17. августа, кад заседају директори ММФ, одговорио:

        „Далеко је 17. Август“.

        Упитан шта кочи формирање владе, Вучић је одговорио питањем „видите шта се догађа у свету“, а о евентуалном уласку ЛДП о владу, поручио:

        „Немам шта да вам кажем на то. Кад будем имао владу - сазнаћете“, рекао је Вучић.

        Изјавио је и да Европска унија треба да донесе одлуку о отварању поглавља са Србијом, а да ми и даље радимо све како бисмо развијали земљу и побољшали животни стандард.

        Вучић је, реагујући на и даље неизвесну одлуку Брисела о отварању поглавља до краја јуна, рекао да о томе одлучују „велики политичари“, а да „ми, у нашој малој политици побољшања животног стандарда, боље економије, треба да будемо све успешнији“.

        „Ми ћемо да развијамо земљу и следеће године ћемо да задржимо висок раст и да будемо економија са најснажнијим растом у Европи и ја ћу да тиме будем задовољан. Све друго су велики политичари, ја сам обичан човек, мали политичар, они воде велику политику, али је важно да ми у нашој малој политици урадимо све што можемо“, рекао је Вучић.

        Како је рекао, он одлично разуме како то иде у великој политици, али је најважније шта ће Србија да уради за себе.

        „А то да ли ће да нам отворе сад или кад им се допадне, могу да отворе или не морају, њихова ствар“, рекао је Вучић.

        Србија је стабилна и сигурна земља изјавио је данас мандатар коментаришући Брегзит на радном ручку са члановима Америчке привредне коморе у Србији (АмЦхам) и поручио им да позову и друге да дођу у нашу земљу.

        „Не мислим да ће бити великих проблема, што важи и за очување стабилности националне валуте. Србија је стабилна и сигурна земља. Никоме нећемо дозволити да ту стабилност угрози, ни политичку ни економску. Увек ћемо поступати рационално, увек ћете на то моћи да рачунате“, рекао је Вучић.

        Поручио је да ће влада увек имати довољно снаге да сачува политичку стабилност, али и додао да је за одржив економски раст потребно да имамо више инвестиција.

        „За одржив раст потребно је да имамо више од две милијарде директних страних инвестиција годишње. Прошла година је била добра, имали смо око 1,8 милијарди. Биће то тешко кад нема великих приватизација, али то зависи и од нас и амбијента и мислим да то можемо да урадимо“, навео је он.

        Признао је да је разочаран кад му директорка Пореске управе Драгана Марковић каже да у Нишу, Крагујевцу ни 10 одсто ресторана не издаје фискалне рачуне а упола толико објеката пријављује раднике.

        „Систем ћемо да заокружимо. У неке од тих кафана никад нико није ушао. Није нико знао да Пореска управа постоји, као да су порезници с роговима ушли код њих“, рекао је он.

        Народу мора да се објасни, навео је, да уколико хоће модерну инфраструктуру, морају да плаћају порез.

        „Хоћете путеве, да у Бугарску и Грчку на море идете аутопутем. Па ако хоћете, морате порез да платите. То је света дужност и то је највеће родољубље. А код нас је само важно како могу да преварим државу. То је милина“, рекао је он додајући да „свима одговара да се ту нешто не плаћа, као што нико неће да се зна колико има коцкарских машина у Србији“.

        Вучић је изјавио да власник ХКП Инжењеринга Петар Камараш није испунио уговорне обавезе у вези са Железаром Смедерево, јер то, додао је, није било могуће због ниских цена челика.

        Вучић је новинарима у Београду рекао да ће Камараш одговарати за неиспуњавање уговорних обавеза уколико буде разлога за то, али је истакао да је сада најважније да кинески партнер Хестил преузме Железару.

        Имаћу са свима њима састанак данас, радим на клозингу и надам се да ће да буде клозинг ових дана, рекао је Вучић.

        Он је навео да Камараш због околности на тржишту челика није ни могао да испуни услове из уговора.

        „Вероватно ће Радуловић да га испуни, који је испунио затварање свих могућих фабрика“, приметио је Вучић и додао да се ради на решавању ситуације у Фијату, у који је држава, поновио је, уложила 50 пута више новца него у све друге инвестиције заједно.

        Вучић је поновио да је Србија на европском путу, поручивши да о томе неће бити референдума, а да они који га желе морају да га победе на наредним изборима.

        „Код нас нема референдума, избори су били референдум. О томе нек размишљају ако победе за четири године“, поручио је Вучић алудирајући на недавно одржан референдум у Великој Британији где је победила опција за напуштање европског блока.

        Вучић је нагласио да Србија води политику војне неутралности, а да свако у држави има право да организује скупове за или против NATO или сарадње са Русијом.

        Замољен да прокоментарише то што Центар за евроатлантске студије организује скуп о NATO сутра, на Видовдан, Вучић је рекао да свако има право да организује скупове какве хоће.

        „Немам никакав проблем са тим. Наша земља је скупштинском декларацијом потврђено војно неутрална и такву политику ћемо да наставимо. Свако има право да се изјашњава, и ови који су за политику ближе Русима, и они ближе NATO“, рекао је Вучић.

        Он је истакао да је политика владе војна неутралност уз очување добрих односа са свима у свету и отвореност према свету.

        Коментаришући појављивање саветника у амбасади САД Дениса Ибишбеговића на протестном скупу поводом Савамале, мандатар је рекао да на протестима сви могу учествовати уколико су мирни и демократски.

        „Сви људи су добродошли у нашу земљу. Демократски протести су увек добродошли, све је дозвољено и наши људи и странци могу да учествују, никакав проблем са тим немам све док су мирни и демократски“, рекао је Вучић.

        Како је приметио, и то нешто говори о Србији, наводећи да не види проблем у томе што се неко појавио на скупу.

        „Кад неко дође, он мора да сврати у неки кафић на чај, сок, да потроши неки динар, то значи више пара у нашој каси и ја сам увек задовољан“, казао је мандатар.

        Београдски медији објавили су данас да је на протестном скупу поводом рушења у Савамали био и Денис Ибишбеговић, саветник у амбасади САД.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари