Вучић и кључни министар и секретар Савета за националну безбедност

НАЈАВИО УКИДАЊЕ ЗАКОНА О ИНФОРМИСАЊУ И ИЗНЕО ПОДОЗРЕЊЕ

- ДА СЕ СА НОВОСТИМА ДОГОДИЛО ИСТО ШТО И СА ПОЛИТИКОМ

  • Упитан - хоће ли бити министар одбране - Вучић је одговорио да ће се то „видети колико сутра” и поновио да би „желео да се бави безбедношћу, одбраном и борбом против корупције и криминала”
  • Открио да је заинтересован и за позицију координатора радa безбедносних служби, односно за место секретара Савета за националну безбедност, али о томе ће, како је нагласио, одлучити председник Републике
  • Председник Републике је тај који именује секретара Савета за националну безбедност, који је шеф бироа, односно координатор свих служби. Ја не могу да наметнем председнику свој став и своје мишљење, али, уколико то буде желео, ја бих то прихватио

        РЕАЛНО је да Србија у петак добије нову владу и да она има 18 чланова и 16 или 17 ресора - изјавио је вд прфедседника Српске напредне странке Александар Вучић.

        „Мислим да ће бити укупно 18 чланова владе, а ресора 16 или 17, а свакако ће нова влада имати три члана мање него претходна после реконструкције”, открио је Вучић у интервјуу Танјугу.

        Он је нагласио да у новој влади неће бити феудализације „по принципу ово припада нама и нико други ту нема уплив”.

        Упитан - хоће ли бити министар одбране - Вучић је одговорио да ће се то „видети колико сутра” и поновио да би „желео да се бави безбедношћу, одбраном и борбом против корупције и криминала”.

        Вучић је заинтересован и за позицију координатора радом безбедносних служби, односно за место секретара Савета за националну безбедност, али о томе ће, како је нагласио, одлучити председник Републике.

        „Председник Републике је тај који именује секретара Савета за националну безбедност, који је шеф бироа, односно координатор свих служби. Ја не могу да наметнем председнику свој став и своје мишљење, али, уколико то буде желео, ја бих то прихватио”, казао је Вучић и прецизирао да нема формланих препрека да буде и министар у влади и секретар Савета.

        Коментаришући оцене да би га то учинило најмоћинијим човеком у држави, Вучић је рекао да „тај посао никада није доживљавао као играчку и као оружје и оруђе против било кога, осим у борби против криминала и корупције”.

        „Мислим да сви људи могу да буду апсолутно мирни, јер је једино што мене занима - шта је то што можемо да направимо против организованог криминала и можемо ли да спречимо корупцију. Уверен сам да ћемо у том погледу дати велике резултате”, поручио је Вучић.

        Када је реч о осталим кадровским решењима, Вучић је навео да је сигурно да ће нови министар спољних послова бити каријерни дипломата, који није члан СНС.

        На питање да ли је извесно да ће функционери СНС Зорана Милановић и Никола Селаковић бити министри енергетике и правде, а Небојша Стефановић председник Народне Скупштине, Вучић је одговорио: „Не бих искључио ту могућност”.

        Када је у питању Јоргованака Табаковић, Вучић је рекао да је она „стуб СНС и да ће обављати веома важне послове у држави”.

        „У најскорије време видећете - које”, рекао је Вучић, који је, упитан да ли ће Табаковић бити део нове владе одговорио да је „питање може ли се то формлано назвати делом владе, али да је свакако реч о једном од најважнијих места у држави”.

        Говорећи о ресору спољне политике, Вучић је указао да су се у медијима помињали они људи које су неки желели да помињу (Леон Којен, Роксанда Нинчић, Дарко Танасковић), а да је извесно само то да ће тај ресор водити особа која има велико искуство у дипломатији, а није члан странке.

        Вучић је најавио да ће актуелни Закон о информисању бити укинут, и изнео подозрење да се Новостима догодило нешто слично што и Политици:

        „Укинућемо закон и обезбедићемо слободу медија, али то не значи да ћемо дозвољавати разбојништво и криминал као што је ово што се догодило са Политиком”.

        „Исто то, сазнајемо, догодило се и са Новостима”, рекао је Вучић Танјугу, али није изнео друге детаље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари