Вучић: Хвала Путину и Шојгуу што јачају одбрамбену моћ Србије

ЛАВРОВ: СРБИЈА УВЕК МОЖЕ ДА РАЧУНА НА ПОМОЋ БРАТСКЕ РУСИЈЕ  У МЕЂУНАРОДНОЈ АРЕНИ 

* Председник Србије Комшићу и Џаферовићу: „Па, ви сваки дан говорите о евроатлантском путу, а да то нису закључци ваше земље. Није Лавров тај који (БиХ) не поштује, већ ви када говорите да је КиМ независно, што није закључак БиХ, ниједног органа у БиХ, а Србија због тога није прекинула односе, као и ни због напада на мене у Сребреници

________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је, поводом одбијања два члана Председништва БиХ да се сусретну с руским министром Сергејем Лавровом, да је лако показати гордост и подићи тензије на један дан, али да од тога грађани немају ништа, а и увредљиво је према госту.

       „За нас је, без обзира на то како и шта се дешава, увек увредљиво да не дочекамо госта на најбољи начин, али свако бира свој пут", прокоментарисао је Вучић.

       Како је рекао, на аргументацију коју је чуо као оправдање, да је Лавров говорио о војној неутралости РС, могао би да постави 50 питања на која нема одговора.

       „Па, ви сваки дан говорите о евроатлантском путу, а да то нису закључци ваше земље. Није Лавров тај који је не поштује, већ ви када говорите да је КиМ независно, што није закључак БиХ, ниједног органа у БиХ", констатовао је Вучић и додао да Србија због тога није прекинула односе, као и ни због напада на њега у Сребреници.

       Вучић је истакао да је лепо да се покаже гордост на један дан, да се на дан подигну страсти и да се народу покаже - "ми смо смо суперсила", али сутрадан, шта је народ добио од тога?

       „Ја бих другачије, али они су бољи и паметнији политичари од мене. Они за своју земљу нека раде шта хоће, ми ћемо за своју шта ми хоћемо и мислимо да треба", рекао је Вучић.

       Вучић је, иначе, изјавио да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим разговарао о свим кључним питањима и да му је пренeо своју забринутост ситуацијом у региону.

       „Изнео сам наше ставове око стања у региону и моју личну забринутост као председника Србије за ситуацију у региону. Надам се да ћемо сви заједно имати довољно разума и снаге да све проблеме решавамо мирним путем, дијалогом и разговорима. То ће бити трајно опредељење Србије", нагласио је он.

       Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, казао да су разговарали о ситуацији у региону и свету, да је могао много да научи од једног од најискуснијих политичара у савременом свету.

       Вучић се захвалио Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

       „То се некако подразумева, па посебно не помињемо. Захвални смо Лаврову на личној подршци у различитим међународним организацијама и институцијама коју пружа Србији у очувању наших виталних интереса. Чини ми се да се и ми реципрочно понашамо", нагласио је он.

       Вучић је казао да су се дотакли и теме коју с посебним поносом истиче, а то је да је Србија донела одлуку да чува своју војну неутралност, што је поновио пред Лавровим.

       „То опредељење се не доводи у питање. Србија неће бити део војних блокова, већ жели сама да чува своју слободу, сама да брине о свом небу, земљи и водама", подвукао је он.

       Вучић се захвалио Русији, посебно председнику Путину и министру одбране Шојгуу на помоћи у јачању одбрамбених капацитета Србије.

       Лаврову се посебно захвалио што је у вријеме пандемије дошао у Србију, и што увек показује поштовање и искрен пријатељски однос према Србији.

        Лавров је нагласио да се Русија залаже за поштовање Резолуције 1244, која треба да буде темељ тражења свих договора са Приштином.

       „Наш став је непромењен, ми смо за тражење компромиса, али само оног који одговара Србима, а не оним тенденцијама које желе конфронтације у региону", поручио је Лавров после састанка са Вучићем.

       Србија увек може да рачуна на подршку братске Русије у међународној арени, посебно у вези са питањем Косова и Метохије, поручио је Лавров на састанку са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари