Вучић: Добио сам америчке назнаке и принципе за Косово, не прете ми рушењем ако не прихватим

У СОФИЈИ РЕКАО ДА У ПАКЕТУ ИМА „ПРИСТОЈНИХ СТВАРИ“, АЛИ И НЕЧЕГА СА ЧИМЕ НИЈЕ САГЛАСАН

  • Нагласио да није добио „никакав план САД“ и додао: „Да ли постоји нека врста притиска на Србију, да, постоји већ пет година. Није то велика филозофија. Потпуно је нормално да чекају да Србија промени своју одлуку, пошто они своју очигледно неће“
  • Вучић у Софији негирао да му је пренет захтев да, ако не прихвати амерички план за Косово, мора да оде с власти

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас у Софији да није добио никакав план САД за решење ситуације с Косовом, али је додао да је добио „назнаке, начела, принципе“ у којима „има пристојних ствари“, али и решења са којима није сагласан.

        Вучић је новинарима у Софији рекао да Србија тражи компромисно решење и да се уваже интереси Срба на Косову, али и легитимни и легални интереси Србије, што је, како је казао, „нешто што многи не разумеју“.

        Он је рекао и да „нико не прети Србији“ и да је са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом увек имао коректне разговоре, без обзира на неслагање у вези Косова.

        „Да ли постоји нека врста притиска на Србију, да, постоји већ пет година. Није то велика филозофија. Потпуно је нормално да чекају да Србија промени своју одлуку, пошто они своју очигледно неће“, изјавио је Вучић и додао да „позиција Србије није нимало лака“.

        На питање да ли ће одговорити, Вучић је рекао да „сви знају“ шта он мисли о разним „принципима, начелима, назнакама“.

        Вучић је негирао да му је пренет захтев да, ако не прихвати амерички план за Косово, мора да оде с власти.

        Председник Србије је новинарима рекао и да је у Софији имао много састанака, међу којима је и важан састанак са председником Европске народне партије (EPP) Џозефом Долом, са којим је разговарао, како је казао, о свим проблемима.

        Вучић је рекао да је имао садржајне разговоре о економским реформама и о томе како да се сачувају мир и стабилност у региону.

        „Мир и стабилност имамо, али је довољна ситница да се догоди па да то изгубимо“, рекао је Вучић.

        Додао је раст мора да буде виши, да је важан развој предузетничког духа и да Србији треба развој приватног сектора.

        „Ако погледате листу највећег извозника, ту су Фијат на првом и Железара на другом месту, расте и РТБ Бор... Када погледате ко је највећи српски извозник, испоставља се да је то Народни музеј, то је наш дугорочни проблем“, рекао је Вучић.

        Додао је да је вечерас у Софији разговарати и са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини о Косову, а сутра и с британском премијерком Терезом Меј.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари