Вучић: Чуо сам гласине да Албанци можда неће да дођу у Брисел

„СА МАКРОНОМ САМ САТ И ПО РАЗГОВАРАО У ЧЕТИРИ ОКА, ПОТОМ СМО БИЛИ НА ВЕЧЕРИ“

* Поводом видео-самита Србије и Косова, чији су домаћини Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, Вучић рекао да не мисли да ће бити превише резултата, већ да ће бити пронађени некакви принципи

* „Нисам сигуран да ћемо моћи да усвојимо заједничку изјаву, очекујем да ће Немци и Французи издати председничко саопштење, да ћемо ми имати једну изјаву, а албанска страна своју  

_________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да је Београд спреман за обнову дијалога с Приштином у недељу и да ће евентуално одустајање Приштине од састанка у Бриселу на добар начин показати улогу обе стране.     

        После састанка с председником Француске Емануелом Макроном, Вучић је новинарима рекао да ће "људи у Европи и свету итекако умети да разумеју" каква је улога које стране ако косовски представници не дођу за викенд у Брисел на заказани дијалог са Србијом.

        "Чуо сам гласине да Албанци можда неће да дођу, добио сам вечерас поруку (посредника ЕУ Мирослава) Лајчака, али нисам стигао да разговарам са њим. Трудимо се да покажемо да смо партнери ЕУ, да не бежимо од тешких тема, да желимо да чувамо мир и стабилност", казао је Вучић после састанка у Јелисејској палати.

        Навео је да га могућност опструкције дијалога брине јер Београд мора да сачува стабилност и сигурност због Срба на Косову и додао да ће сутра ујутру објавити каква је ситуација са дијалогом уз посредство ЕУ у Бриселу.

        Поводом сутрашњег видео самита Србије и Косова, чији су домаћини Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, Вучић је рекао да "не мисли да ће бити превише резултата", већ да ће "бити пронађени некакви принципи".

        "Нисам сигуран да ћемо моћи да усвојимо заједничку изјаву, очекујем да ће Немци и Французи издати председничко саопштење, да ћемо ми имати једну изјаву, а албанска страна своју", рекао је Вучић.

        Навео је да ће "свако говорити како види дијалог и могућност за постизање компромиса".

        "Важно нам је да обезбедимо слободан проток роба и услуга, да обезбедимо безброј малих споразума који ће да промене односе Срба и Албанаца. Има безброј малих корака којима можемо да поправимо односе, то је добра тактика, а све друго је пресецање преко ноћи, то не може да нас доведе до решења", додао је председник Србије.

        Вучић је казао да је с Макроном сат и по времена разговарао у четири ока и да су потом били на вечери.

        Гостопримство које му је указао Макрон оценио је као "готово невероватно" и додао да "у западним земљама то до сада није доживео".

        "Као посебан симбол, одвео ме је у своје одаје, које само он користи, показао је изузетну пажњу према Србији. Сетио се посете Београду и емоција које је доживео. Било му је стало да покаже изузетно гостопримство", навео је Вучић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари