Вучић: Ауто-пут „Милош Велики“ смо изградили и да бисмо се спојили са браћом у Црној Гори

СВЕЧАНОСТИМА ПРИСУСТВОВАЛИ И МИЛОРАД ДОДИК И АНДРИЈА МАНДИЋ – ГРАДИЋЕ СЕ И „ВОЖД КАРАЂОРЂЕ

* Нови ауто-пут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара, а чине га деонице: Обреновац-Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 километара, где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати, и Лајковац-Љиг дужине 23,98 километара. Тако ће с деоницом Љиг-Прељина, која је већ у саобраћају, у саобраћајној функцији бити 103,06 км Ауто-пута Е-763 Београд - Јужни Јадран

* Од Београда до Пожеге стизаће се за сат и 15, сат и 20 минута, максимално, до Златибора за мање од два сата, до Ужица за сат и по

* Милорад ДОДИК: Ауто-пут води и у правцу Вишеграда и даље према Требињу, што је и релација на којој Срби у РС комуницирају са Београдом. Та деоница треба да приближи не само Вишеград Београду, већ и Сарајево Београду. Крајем месеца у Рачи почеће изградња моста који би требало да буде део ауто-пута који ће повезати Бањалуку и Београд

* Председник Србије нагласио да је данас срећан што су кинески партнери заинтересовани за градњу пута Београд - Зрењанин, а кинеска фирма већ гради и деоницу аутопута Прељина – Пожега која да ће та деоница бити отворена пре краја 2021. године.

* У разговору са представницима кинеске компаније ЦРБЦ Вучић је истакао да захваљујући председнику Кине Си Ђипингом Србија напредује брзо и добро

_______________________________________________________________________

        НОВИ ауто-пут „Милош Велики” је на понос целе Србије и све што се гради има за циљ спајање српског народа, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да се на овај пут чекало 74 године.

        По доласку на наплатну рампу Обреновац на ауто-путу „Милош Велики” који ће вечерас бити пуштен у саобраћај, Вучић је изразио задовољство што су на отварање ауто-пута „Милош велики” допутовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и представник српског народа у Црној Гори Андрија Мандић.

        „Ово што радимо, радимо да бисмо се спојили са браћом у Црној Гори. Веома је важно ово што смо радили и то је за понос целе земље”, казао је Вучић.

        Казао је да је више пута хеликоптером обилазио ауто-пут док се градио.

        Оценио је да ћемо у наредна четири месеца имати „чеп” на Остружници и у Баричу, али да ће се, након 18. децембра, пре Светог Николе, отворити пут до Сурчина.

        Указао је да је видео петљу која се гради и да ће на том путу бити и један најлепши и најмонументалнији мост преко Саве и Колубаре, преноси Танјуг.

        „Имаћете тада суштински ауто-пут Београд- Чачак”, рекао је Вучић на наплатној рампи Обреновац, која је прва тачка обиласка ауто-пута „Милош Велики”.

        Он је казао да је много труда и напора целог народа било потребно и да се на овај пут чекало 74 године.

        „Знам да су још од 1991. године обећавали како ће се изградити. Људи су, због тога, говорили, да сви лажу и да су сви исти”, објаснио је он.

        У разговору са представницима кинеске компаније ЦРБЦ Вучић је истакао да захваљујући председнику Кине Си Ђипингом Србија напредује брзо и добро.

        Представници кинеске компаније изразили су задовољство што могу присуствовати отварању пута.

        Председник Србије је приметио да се најављује рецесија у САД, као и негативан раст за неке европске земље и истакао да Србија, без обзира што ће то утицати и на њу, жели да подиже свој раст, јер је много заостајала.

        За то ће нам бити потребна и подршка кинеских пријатеља, рекао је Вучић и замолио амбасадорку Кине да председнику Сију пренесе поздраве, али и поруку да српски народ никада неће заборавити то што су Кинези уложили у Железару Смедерево.

        Председник је истакао да је захвалан инжењерима, извођачима, свима који су учествовали у изградњи ауто-пута и указао да је све то могуће када има новца.

        „Пре то није било могуће, али можемо то после 2014. године и тешких финансијских реформи”, рекао је председник и додао да је данас срећан јер су кинески партнери заинтересовани за градњу пута Београд - Зрењанин, док кинеска фирма гради и деоницу аутопута Прељина - Пожега.

        Пренео је и да је добио обећање данас од кинеских представника да ће та деоница бити отворена пре краја 2021. године.

        То значи да ће се од Београда до Пожеге стизати са сат и 15, сат и 20 минута, максимално, до Златибора за мање од два сата, до Ужица за сат и по …, истакао је Вучић.

        Председника су ту дочекали министар финансија Синиша Мали, министарка грађевинарства Зорана Михајловић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, као и кинеска амбасадорка Чен Бо и представници кинеске компаније ЦРБЦ која је учествовала у изградњи.

        Велики број медијских екипа ће заједно са председником, у отвореним аутобусима, по први пут обићи деоницу ауто-пута „Милош Велики” дугог 62,7 километара.

        На петљи Лајковац-Ваљево, Вучић је присуствовао представљању туристичког потенцијала који се отвара новим ауто-путем и разговарао са радницима и представницима компанија које су градиле ту деоницу.

        Код тунела Бранчић, Вучић је обишао Оперативни центар за управљање саобраћајем и присуствовао презентацији и дегустацији националних јела и пића са подручја повезаних ауто-путем „Милош Велики”.        

        Код петље Љиг, председник Србије се обратио грађанима и прогласио пуштање у саобраћај аутопута „Милош Велики”.

        Ауто-пут „Милош Велики” од изузетне је важности, јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, а значајно приближити Западну Србију и Београд, пошто ће се од Обреновца до Чачка стизати за сат времена.

        Траса аутопута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар.

        Нови ауто-пут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара, а чине га деонице: Обреновац-Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 километара, где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати, и Лајковац-Љиг дужине 23,98 километара.

        Тако ће с деоницом Љиг-Прељина, која је већ у саобраћају, у саобраћајној функцији бити 103,06 км Ауто-пута Е-763 Београд - Јужни Јадран.

        Деоница Обреновац-Љиг је пројектована за брзине од 130 км/х, ширине је 28,4 метра с брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, где је најдужи мост дугачак преко 580 метара, а на њој је безбедности ради и око 200 километара одбојне ограде.

        Замољен у обреновцу да прокоментарише то што појединцима из опозиције смета што је нови ауто-пут добио име по Милошу Обреновићу, Вучић је казао да се не обазире на такве коментаре, јер, како наводи, „ако се обазирете на сваки каменчић на путу, онда до циља никада нећете стићи”.

        „Смета им све што је вредно, да им не смета то, сметало би им нешто друго. Они би волели да се ауто-пут зове Е-763, како се иначе зове, то мени не значи ништа, али име Милоша Великог много значи. Милош је после пропасти Првог српског устанка остао уз свој народ, подигао Други српски устанак, донео први Устав - Сретенски устав, а осим тога, иако неписмен, оставио је иза себе школе, музеје... Због тога сам срећан и поносан што је нови ауто-пут добио име по Милошу Обреновићу”.

        Са кинеским инвеститорима је данас потписан уговор за изградњу деонице ауто-пута Нови Београд - Сурчин, који ће пролазити поред Националног стадиона чија изградња почиње следеће године.

        Следеће недеље, открио је Вучић, почиње изградња ауто-пута према Босни и Херцеговини, који ће радити турске компаније, а до краја септембра се очекује почетак радова на изградњи Моравског коридора, који ће бити веза између Коридора 10 и Коридора 11.

        До марта следеће године биће завршен пут Баточина - Крагујевац, чиме ће Крагујевац бити спојен са ауто-путем Милош Велики.

        „Остаје изградња ауто-пута Београд - Зрењанин. Кинеске компаније показале су интересовање за ту изградњу. Затим ћемо радити Фрушкогорски коридор са мостом код Ковина”, казао је Вучић.

        Најавио је да ће се радити и пут од Руме до Шапца и од Шапца до Лознице, пут од Словца до Ваљева, односно Лајковца, али и аутопут Пожаревац - Градиште, а затим и брза саобраћајница од Градишта ка Голупцу и Доњем Милановацу.

        „Онда нам остаје најтежа и једна од најважнијих деоница која свима значи, то је према Црној Гори”, навео је Вучић.

Србија и Кина – челични пријатељи

        Србија и Кина су челични пријатељи захваљујући ангажману и напорима председниак Си Ђинпинга, рекао је председник Србије Александар Вучић.

        Одговарајући на питање кинеског новинара, он је похвалио рад компаније „Шандонг” на две деонице ауто-пута „Милош Велики”.

„Имали су тежак посао, посебно после поплава, решили су све проблеме и најкомпликованији део - тунел Бранчић. Бескрајно сам захвалан, верујем у даље унапређење сарадње са Кином”, рекао је Вучић и пожелео кинеским фирмама што више посла у Србији, преноси Танјуг.

        Код тунела Вранчић рекао је: „Ја верујем да ће будућност Србије да ће много боља него њега прошлост, али морамо још више да се боримо, уз више труда и рада. Уверен сам да ћемо моћи заједно велике резултате да постижемо, да Србију наставимо да мењамо онако како смо почели”.

        Вучић је најавио и трасу ауто-пута који ће носити име „Вожд Карађорђе”.

        Према његовим речима, то ће бити Шумадијски ауто-пут који ће повезати северну и централну Шумадију.

Додик: Ауто-пут Милош Велики повезује Србију са РС

        Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да верује да ће ауто-пут „Милош Велики” привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају, као и да ће повезати Србе из РС са Београдом и Србијом.

        „Надам се да ће овај ауто-пут привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају. Од Београда до Чачка је било потребно три и нешто сата, сада ће то бити смањено на мало више од сат времена, то је велика промена”, рекао је Додик, који је са председником Александром Вучићем, министрима, амбасадорком Кине и другима обишао ауто-пут „Милош Велики:.

        Додик је рекао да ауто-пут води и у правцу Вишеграда и даље према Требињу, што је и релација на којој Срби у РС комуницирају са Београдом.

        Он каже да је председник Вучић успео да одржи динамику изградње путева у Србији, те истакао да је Србима у РС важно да Србија напредује.

        Он је навео и да та деоница треба да приближи не само Вишеград Београду, већ и Сарајево Београду.

        Додик је нагласио да ће крајем месеца у Рачи почети изградња моста који би требало да буде део ауто-пута који ће повезати Бањалуку и Београд, преноси Танјуг.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари