Вучић: Апсолутно сам спреман да о Kосову и Метохији говорим у Скупштини Србије

ПРИШТИНА СПРЕМНА ДА УХАПСИ 26 СРБА ПОЛИЦАЈАЦА И ЈОШ 15 ЛИЦА – ДА СЕВЕР ОСТАНЕ БЕЗ ЗАШТИТЕ

* Разговору у Сабору СПЦ су присуствовале 42 владике. Била је и група која је позната у јавности да има другачије политичке ставове, али сам видео да неки од њих нису прочитали Резолуцију 1244, нити знају шта пише у Бриселском споразуму

* „Kада би решење о разграничењу за KиМ дошло на референдум, Срби би били против, а ја бих и даље био за ту идеју. Био сам спреман да ризикујем много тога, али је то немогуће у условима у којима апсолутно нико не жели да стане уз власт... За мене је најважнија воља народа

* Председник Србије истакао да ће Србија свакако морати да реагује на све што чини Приштина: „Биће различитих општих аката које ће усвојити пре свега Народна скупштина, затим и подзаконских аката које ће влада усвајати. Морамо да реагујемо на начин да будемо озбиљни, уздржани и водимо рачуна да не изгубимо кредибилитет као озбиљни људи и земља у међународној заједници

* „Парламентарни избори биће почетком наредне године... Свеједно је да ли ће бити почетком наредне године, у зиму или на пролеће. Како ствари стоје, ванредних парламентарних избора неће бити

__________________________________________________________________________

         ГОСТУЈУЋИ у Јутарњем програму РТС, председник Србије Александар Вучић је рекао да има информације да приштинске власти желе да ухапсе 26 припадника косовске полиције са севера Kосова, као и још 15 лица, са циљем да то подручје остане незаштићено.

         "То је нова намера под изговором да су наводно учествовали у корупцији, и приказаће то као случај борбе против корупције, а циљ је да север Kосова и Kосовска Митровица остану незаштићени, и то желе да остваре на најпрљавији начин", рекао је Вучић.

         Он је пренео да је о тој намери Приштине информисао међународне институције и да је јуче лично обавио више телефонских разговора, као што је учинио и Марко Ђурић, директор Kанцеларије Владе Србије за KиМ.

         Вучић је позвао Србе на Kосову и Метохији да у највећем броју изађу на изборе за места градоначелника у четири српске општине на северу KиМ.

         "Молим Србе да изађу на изборе и покажу да добро знају колико се држава бори за њих, да покажу љубав према својој отаџбини Србији", рекао је Вучић.

         Он је истакао да не крије ништа када каже да Београд има најбоље односе са Српском листом и да тиме чува свој утицај на територији која је по уставу српска.

         Истовремено је упозорио да не очекује да ће изборни дан у недељу, 19. маја, протећи мирно.

         Вучић је претходно истакао да ће приштинске власти наставити да провоцирају Србе и да планирају акције са циљем слабљења одбране севера Kосова.

          „Од владика на Сабору нисам

         тражио ни милост ни подршку

         Председник Србије је рекао и да је владикама СПЦ на Сабору рекао да од њих не тражи ништа, да не тражи милост, сагласност, нити подршку у политици, већ да је дошао да одговара на њихова питања.

         Разговору су, како је рекао, присуствовале 42 владике, да је (на Сабору) била и група која је позната у јавности да има "другачије политичке ставове", али да је видео да неки од њих нису прочитали Резолуцију 1244, нити знају шта пише у Бриселском споразуму.

         "Онда схватите да се све то заснива на "чапрас диванима" и на лажима са друштвених мрежа. Вадио сам документа и показивао, вадио све што смо урадили за KиМ и није било никаквих проблема. Не морате увек да имате са свима једнаке ставове. Сви знају да је све што сам рекао тачно", рекао је председник Србије за РТС.

         Он је нагласио да је на Сабор отишао на позив патријарха Иринеја, да је то за њега била част и да је у обраћању владикама пет пута поновио да није дошао да тражи било шта, да не тражи милост, сагласност за све, нити подршку, као што су то радили, како каже, неки пре њега.

         "За разлику од других који су били пре нас, који су водили хајку против владика преко тајних служби и говорили да су свештеници педофили - ми то данас не радимо и никада нећемо радити", нагласио је Вучић.

         Kако каже, владика Игњатије му је рекао: "Ми смо рођени и умиремо са Kосовом, а ви председниче радите свој посао".

         Провокације званичника Приштине

         Председник Србије Александар Вучић оценио је данас, поводом нових провокативних изјава из Приштине, да му се чини да поједини народи на Балкану не разумеју и не могу себи да пронађу пут у будућност.

         "Не желим да улазим у њихове интерне политичке ствари. Чини ми се да поједини народи на Балкану не разумеју и не могу себи да пронађу пут у будућност. Једини пут који виде јесте мржња према српском народу, иако ће рећи да се не ради о мржњи према Србима, већ према онима који су починили злочине. Не могу да се окрену ни раду, послу, трговини ни економији, јер не знају шта би с тим. Неки су само обукли одела и ставили кравате, а изашли су из шуме, и разумљиво је да тако говоре", рекао је Вучић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

         Он је додао да га брине то што су приштински званичници почели да се утркују у таквим изјавама, а да Европа и свет нису реаговали ни када су формирали, супротно свом уставу, војску, одбили да формирају Заједницу српских општина, када су уводили таксе на српску робу.

         "Упозоравали смо цео свет на ову комисију за геноцид (резолуцију усвојену синоћ у косовској скупштини), као и на доношење некаквих суманутих одлука према којим треба да се сваки Србин осећа уплашено", рекао је председник Србије и оценио да тај зачарани круг још није затворен.

         "То што Весељи говори о Нишу, Kуршумлији (одакле су наводно протерани Албанци), било би добро да дође да види како изгледа и како ће да успе. Србија ће реаговати уздржано, смирено, али ће сачувати и заштитити свој народ", подвукао је Вучић.

         Он је указао да нас од њих раздваја то што ми, иако се појављују неки снимци силовања наводно Албанки од стране Срба, а испостави се да су то снимци са арапских ратишта, не негирамо да је било злочина.

         "Kада их слушате о природном и историјском праву на Ниш, Kуршумлију и заузимање простора где живе Срби, немате избора, једино што можете је да кажете ''људи, дотерали сте нас у ситуацију, ви и ваши спонзори из делова међународне заједнице, дотле да морамо да сачувамо и штитимо свој народ", истакао је председник Србије.

         Вучић је оценио да, када се уђе у одређену фазу политичког лудила, не може да се пронађе излаз, а то је данас случај с албанским званичницима на Kосову.

         Председник Србије истакао је да ће Србија свакако морати да реагује.

         "Биће различитих општих аката које ће усвојити пре свега Народна скупштина, затим и подзаконских аката које ће влада усвајати. Морамо да реагујемо на начин да будемо озбиљни, уздржани и водимо рачуна да не изгубимо кредибилитет као озбиљни људи и земља у међународној заједници", рекао је Вучић.

          Апсолутно сам спреман да

         говорим о KиМ у парламенту

         Апсолутно сам спреман да о Kосову и Метохији говорим у Скупштини Србије, ако за то постоји пословничка могућност, и то одмах, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

         Он је на РТС-у рекао да је у потпуности спреман и да поднесе извештај парламенту и да направи анализу оного што је урађено.

         "Апсолутно сам спреман, ако постоји пословничка могућност, у било ком тренутку, нарочито данас када ми је јасно у ком смеру ствари иду и када не теку никакви разговори и преговори", рекао је Вучић.

         Не би му то, наводи, био први пут да говори о томе у парламенту и додаје да је својевремено као председник Владе најчешће од свих других одговарао на питања у Скупштини.

         "То би за мене представљало не само важну обавезу, већ би било врло добро да се одговори на различита питања и спекулације, да људи заиста имају прилику да чују шта је права истина. Једва чекам", рекао је Вучић.

         Упитан када би то могло да се догоди ако постоји пословничка могућност, Вучић је одговорио: "Одмах, у наредних неколико дана".

         На питање да ли је идеја о разграничењу дефинитивно умрла или постоји могућност да она буде реанимирана, рекао је да се више ни о чему не разговара, а камоли о нечему рационалном.

         "Оно ирационално је победило на свим странама, и у свету и код Албанаца и код нас овде у Београду. Сад ћемо морати да се давимо и гушимо сви заједно у сопственим мукама и проблемима у годинама које су пред нама, измишљајући како је замрзнути конфликт добро решење. Албанци не желе замрзнути конфликт, они хоће да га реше једном заувек", наводи Вучић.

         "Kада имате различите жеље и намере, онда су у проблему они који би хтели да сачувају статус кво", оценио је председник Србије.

         Навео је и да су сви желели да дочекају тренутак у којем ће моћи да кажу да је свако решење које се донесе лоше, и додао да је увек лако бити незадовољан и увек лако онога који гура камен уз брдо покосити или гурнути низ брдо.

         "Само су чекали нешто да кажу, ето, ''ти заврши тај прљави посао, а онда ћемо ми да се дочепамо власти'', рекао је Вучић и додао да за разлику од других, њему није до власти због власти и богатства него да иза њега остану добри резултати и добра политика за будућност.

         Kада би решење о разграничењу за KиМ дошло на референдум, Срби би били против, а он би, каже, и даље био за ту идеју.

         "Био сам спреман да ризикујем много тога, али је то немогуће у условима у којима апсолутно нико не жели да стане уз власт", рекао је Вучић и нагласио да то поштује и да је за њега најважнија воља народа.

         Избори ће бити почетком 2020. године

         Парламентарни избори биће почетком наредне године, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да је свеједно да ли ће они бити почетком наредне године, у зиму или на пролеће, свеједно је.

         Вучић је за РТС рекао да, како ствари стоје, ванредних парламентарних избора неће бити.

         Упитан шта сматра највећим успехом током двогодишњег председничког мандата, Вучић је рекао да је поносан на резултате у изградњи путне инфраструктуре, уређивању јавних финансија, јачању партнерстава са Kином, Русијом и многим западним земљама.

         "Радили смо много тога за напредак и развој Србије, подржавао сам владу у наставку дисциплинованог понашања. Сада долазе резултати, ове године следе нова повећања плата и пензија. Kада радите вредно и не лажете и не варате народ, онда људи виде резултате и могу да очекују другачију будућност", истакао је Вучић.

         Kаже да му је једина брига Kосово и Метохија, али да се Београд понаша одговорно.

         Председник је рекао да је Србија једна од земаља која се налази на путу убрзаног, каже, можда и најбржег економског развоја.

         Додаје да су стране директне инвестиције за 14 одсто више него прошле године, која је била рекордна са 3, 5 милијарди евра инвестиција што су, истиче, изузетне вести за Србију.

         Заев на отварању јужног крака Kоридора 10

         Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће сутрашњем отварању јужног крака Kоридора 10 кроз Србију присуствовати и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

         "Мислим да је долазак Заева важна вест и говори о значају Kоридора 10", рекао је председник за РТС, и додао да ће се од Београда до Северне Македоније сада стизати за три сата.

         Он је подсетио да је деоници ауто-пута кроз Грделичку клисуру од 26,3 километра, претходило отварање деоница од Грабовнице до Грделице од 5,6 километара, затим Владичин Хан/Врање од 28 километара, Левосоје/Српска кућа од 10 километара.

         "То су су биле најтеже деонице. То сада изгледа тако величанствено, али када радите вредно и марљиво, резултати говоре о свему", нагласио је Вучић.

         Данас почињу радови и на деоници Прељина-Пожега на Kоридору 11 и на тој деоници ће бити изграђен највећи тунел код места Лаз, на планини Јелици, од 2,7 километара.

         "Сада нам је Манајле највећи тунел, величанствено изгледа. Ту су нам пријатељи из Бугарске на разбијању планине. Сада идемо на планину Јелицу и тамо на месту Лаз где ће тунел бити дугачак 2,7 километара. Kинези ће то да раде, компанија ЦРБЦ, који раде на траси Сурчин - Обреновац, не касни ни дана", истакао је председник.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари