Вучић: Ако буде споразума са Приштином – Србија мора имати гаранције да ће бити у ЕУ 2025.

„АКО ХОЋЕШ ДА РЕШАВАШ ВЕЛИКЕ СТВАРИ – НЕМОЈ ДА КУКАШ, НЕГО СЕ ПОНАШАЈ КАО БУЛДОЖЕР“

* У интервјуу британској новинској агенцији Reuters рекао: „Албанцима сам увек говорио да је боље да се ми договоримо, него да се сви други договарају преко наше грбаче, јер, колико год да буде тежак и лош споразум за обе стране, ако се ми договоримо између себе, биће много боље него да се ми не договоримо ништа, па да се други договарају преко наших леђа”

* Нагласивши да верује да ће се у наредних 10 година доћи до решења, уклазао: „Разумем да се стране силе мешају у унутрашње ствари „малих”, али сам изненађен чињеницом да однос Београда и Приштине постаје глобално питање. Ми разумемо да морамо да имамо подршку, јер је немогуће направити решење ако је, на пример, Немачка против. Или ако Русија каже „баш нас брига шта сте се договарали, ми ћемо у УН да се понашамо како хоћемо”, а да не говорим колико је немогуће решење ако САД не буду сагласне, или Француска...

_________________________________________________________________________

         АКО икада постигнемо било какав споразум са Приштином, Србија би морала да добије јасне гаранције да ће постати држава чланица ЕУ 2025. године, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу Ројтерсу.

         „Много, много разлика дели Београд и Приштину, али морате имати у виду и очигледно је да много тога дели људе који о томе одлучују, као да је то отприлике питање за цео свет и одавно је то престало да буде питање за оне који од тога треба да имају највише користи, а то су Срби и Албанци”, истакао је Вучић, пренео је Танјуг.

         „Ја сам зато Албанцима увек говорио да је боље да се ми договоримо, него да се сви други договарају преко наше грбаче, јер, колико год да буде тежак и лош споразум за обе стране, ако се ми договоримо између себе, биће много боље него да се ми не договоримо ништа, па да се други договарају преко наших леђа”, истакао је Вучић.

         На питање да ли постоји могућност да се „споразум о разграничењу врати на сто”, Вучић одговара да ништа још званично и није на столу да би могло о томе да се разговара.

         На питање - како на њега утиче то што многе земље коментаришу и износе ставове у вези са решавањем тог питања - рекао је да ће одговорити из другог угла:

         „Ако хоћеш да радиш, да решаваш велике ствари, немој да кукаш, него узми и понашај се као булдожер”.

         Разуме, каже, да се стране силе мешају у унутрашње ствари „малих”, али напомиње да је изненађен чињеницом да однос Београда и Приштине постаје глобално питање, а ми, истиче, разумемо да морамо да имамо подршку, јер је немогуће направити решење ако је, на пример, Немачка против. Или, додаје, ако Русија каже „баш нас брига шта сте се договарали, ми ћемо у УН да се понашамо како хоћемо”, а да не говори колико је немогуће решење ако САД не буду сагласне, или Француска...

         Не верује, ипак, да ће нам поћи за руком да споразум постигнемо, иако ће се борити да то урадимо, али је, истиче, сигуран да је реч о бесповратном процесу и готово сигуран да ће се у наредних 10 година доћи до решења, до споразума који ће отворити не само европска врата свима нама са ових простора, већ врата међусобног разумевања, поштовања, боље економије...

         „Сву енергију и снагу уложићу да се разговори наставе, у доброј вери, са жељом да до споразума дођемо.”

         Да ли је то могуће пре избора у ЕУ, на то питање Вучић одговара да се плаши да су избори за европски парламент једна од ствари која „неће дозволити лакше долажење Срба и Албанаца до споразума”.

         Он је рекао да не треба после свега што се збивало последњих дана да се искључи и чињеница да многе европске земље имају проблема са десничарским покретима.

         „Уколико бисмо постигли споразум између Београда и Приштине, недвосмислено је да би Србија морала да добије јасне гаранције за улазак у чланство ЕУ 2025. године”, рекао је Вучић.

         Председник је изразио сумњу да би грађани свих земаља чланица и политичари свих земаља то желели да чују.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари