Војводина хоће своју железницу!

Само да владајуће странке не кажу да су изненађене

Фото: ФоНет

       БЕОГРАД, (ФоНет) - Посланици Савеза војвођанских Маðара (СВМ) и Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) поднели су амандмане на Предлог закона о железници, који се разматра у парламенту, којима траже да део железнице, који се налази на територији Војводине, буде у својини те аутономне покрајине.

       Шеф Посланичке групе мањина и посланик СВМ Балинт Пастор рекао је да је СВМ поднео шест амандмана на Предлог закона о железници, а суштина је да се АП Војводини, са једне стране, обезбеди право да део железничке инфраструктуре буде у својини Војводине, а са друге стране, да се створи могућност да Покрајина Војводина буде оснивач привредног друштва које ће управљати железничком инфраструктуром на њеној територији.

       “Оснивање предузећа железнице Војводине није од прворазредног значаја, много је битније да се обезбеди могућност да железничка инфрструктура, осим Коридора 10, пређе у својину АП Војводине и да се оснује привредно друштво које ће газдовати тим пругама”, рекао је Пастор.

       Он је додао да ће посланици СВМ подржати предложени закон, једино ако њихови амандмани буду прихваћени.

       Пастор је оценио и да је расправа о закону о железници увертира за расправу о закону о јавној својини.

       “Ако се усвајањем закона о железници не обезбеди могућност Војводини да у њеној својини буде део железничке инфраструктуре, онда то ни правно неће бити могуће извести законом о јавној својини”, рекао је Пастор.

       Посланик ЛСВ Александра Јерков рекла је новинарима да су посланици те странке поднели амандмане на закон, којима захтевају да се овим прописом признају управљачка, оснивачка и власничка права Аутономне покрајине Војводине над оним делом железница који се налази на њеној територији и над оним делом железница, који финансира АП Војводина.

       “Ради се о истом принципу на којем ЛСВ инсистира и када је реч о закону о јавној својини. Сматрамо да све оно што је финансирано средствима АП Војводине треба да постане и њено власништво, без обзира на то да ли постојећи закони и Устав признају оснивачка и управљачка права Војводине над тим областима”, рекла је она.

       Посланик Либерално демократске партије (ЛДП) Бојан Ђурић рекао је да су Железнице Србије највећи губиташ у Србији и да ниједна законска одредба Предлога закона о железници неће решити тај проблем.

       “Ову годину ћемо завршити са 160 милиона евра баченог новца од Железница Србије које су за то време превезле 7,5 милиона путника, словачке железнице добијају од државе 200 милиона евра субвенције и превезу 45 милиона путника током године. Њихове железнице имају 5.000, а наше 19.000 запослених”, рекао је Ђурић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари