Влада утврдила лекс специјалис који решава проблем 16.800 задужених у „швајцарцима“

ИЗНОС ДУГА ПОСЛЕ КОНВЕРЗИЈЕ У ЕВРЕ БИЋЕ ИМ УМАЊЕН ЗА 38 ОДСТО

          ПРЕДЛОГ Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је на седници Владе Србије, којим је предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

          Закон би требало до краја седмице да буде упућен у скупштинску процедуру.

          Министар финансија Синиша Мали истакао је да се овим лекс специјалисом решава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронађено компромисно решење, наводи се у саопштењу министарства.

          "Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна - грађана, односно удружења која их представљају, банака, и државе са треће стране", навео је Мали.

          Разговори, каже, нису били нимало лаки.

          "Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата" истакао је Мали и захвалио свим учесницима преговора.

          Нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од 4 одсто.

          У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави кориснику понуду за закључење уговора.

          Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са банком закључи уговор о конверзији.

          Нацртом закона биће омогућено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.

          (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари