Влада Србије ће имати канцеларију за примену споразума са Приштином

ИЗЈАВЕ СТЕФАНОВИЋА И ТАХИРИ

УОЧИ НАСТАВКА ПРЕГОВОРА У БРИСЕЛУ

  • Очекујемо да Приштина покаже додатну конкструктивност и напусти своје максималистичке позиције и да, уз утицај међународне заједнице, покуша да више не инсистира на потврђивању своје такозване државности, јер на то не можемо пристати, истакао је Стефановић
  • Он је рекао да ће се београдска делегација држати Устава Србије и Резолуције 1244, додајући да сва решења треба да буду таква да омогућавају „заједничко тло на ком ћемо деловати и прихватити ове споразуме“
  • Наставићемо процес имплементације свих договора постигнутих до сада, рекао је Стефановић, додајући да ће формирањем канлерације у оквиру Владе Србије тај процес бити олакшан и убрзан

        БРИСЕЛ, (ФоНет) - Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио је, уочи наставка дијалога са Приштином, да је добро што је прихваћено да се наставе разговори о представљању Приштине на регионалним скуповима и о административним прелазима.

        „Дали смо конкретне предлоге, различите модалитете како би могли да се реше ти проблеми. Очекујемо да Приштина покаже додатну конкструктивност и напусти своје максималистичке позиције и да, уз утицај међунаридне заједнице, покуша да више не инсистира на потврђивању своје такозване државности, јер на то не можемо пристати“, истакао је Стефановић.

        Постоји неколико спорних тачача у сваком од могућих споразума, нагласио је он, додајући да је сада неподељен утисак да је делегација Београда показала висок степен конструктивности и залагање за своје националне интересе.

        „Потрошили смо много времена на покушаје пребацивања кривице на Београд и драго ми је да је резултат био негативан“, нагласио је Стефановић.

        Наставићемо да спроводимо у пуном смислу процес имплементације свих договора постигнутих до сада, рекао је Стефановић, додајући да ће формирањем канлерације у оквиру Владе Србије тај процес биће олакшан и убрзан.

        „Очекујем да имамо позитиван резултат, јер је у оваквим ситуацијама решење увек близу. То врло близу некада, међутим, испадне и далеко, нарочито ако друга страна изађе са неким новим за нас не прихватљивим ставовима“, нагласио је Стефановић.

        Ако смо сви заједно успели да то превазиђемо, данашњи дан биће успешан, сматра он, а ако не, ми смо ту и даље и наставићемо да водимо дијалог зато што је то, без обзира на све притиске и тешкоће које су евидентне, једини оквир у коме могу да се реше ови проблеми.

        „Ако нема дијалога, на који начин ћемо решити ове проблеме“, упитао је Стфановић.

        Стефановић је рекао да су ово проблеми који неће побећи и неће се сакрити.

        „Ко год да је на власти у Србији, мораће њима да се бави. Ако неко мисли да је то персонално или везано за ову владу, јако се вара. Људи од нас очекују одговоре и решења, а не покушај скривања иза грађана и бежање од било каквих предлога“, закључио је Стефановић.

ТАХИРИ: Купер предложио „интегрисано управљање границама“ на шест прелаза

  • Тахири је објаснила да предлог регулише на који начин ће Србија и Косово применити концепт „интегрисаног управљања границом на шест прелаза између две земље“, а предвидео је потписивање техничког споразума између три стране
  • Она је нагласила да су Јариње и Брњак „под управом и контролом Републике Косово, а интегрисано управљање границом се односи на сарадњу две државе“

        БРИСЕЛ, (ФоНет) - Шефица преговарачког тима Приштине Едита Тахири рекла је да је Приштина протеклог дана прихватила нацрт предлога посрединика Европске уније (ЕУ) Роберта Купера о „интегрисаном управљању границама“, али га је Србија одбила, због чега није постигнут споразум.

        „Косово, као што сам већ раније говорила, подржава европски модел о интегрисаном управљању границама, јер је то важно за сарадњу две земље, како би унапредиле контролу граница и безбедност“, рекла је Тахири.

        Она је нагласила да је визија Косова да се интегрише у Европску унију и да примени европске стандарде „код куће“.

        Тахири је објаснила да предлог регулише на који начин ће Србија и Косово применити концепт „интегрисаног управљања границом на шест прелаза између две земље“, а предвидео је потписивање техничког споразума између три стране.

        Она је нагласила да су Јариње и Брњак „под управом и контролом Републике Косово, а интегрисано управљање границом се односи на сарадњу две државе“.

        Према њеним речима, Београд има проблем да прихвати овај споразум јер не зна како да каже истину српској јавности.

        „Интегрисано управљање границом је корисно за обе дражаве, јер унапређује живот грађана и приближава регион ЕУ. Због тога је важно да Србија направи овај кључни корак“, рекла је Тахири и позвала Београд да одбаци прошлост и окрене се бзудућности.

        Она је рекла да је направљен помак у примени до сада постигнутих споразума, које Београд није примењивао, док није било помака у разговорима око представљања Приштине у регионалним форумима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари