Уз Ђиласа и Ружица Ђинђић

ПОДРШКУ ЂИЛАСУ У КРАГУЈЕВЦУ ДАЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ 44 ЛОКАЛНА ОДБОРА ДС
ИЗ ВОЈВОДИНЕ, 17 ИЗ БЕОГРАДА И 55 ИЗ ОСТАЛИХ ДЕЛОВА СРБИЈЕ

  • Познато је троје кандидата који конкуришу за пет потпредседничких места - Ружица Ђинђић, градоначелник Ужица Јован Марковић и Дејан Николић, лидер ДС у Сокобањи. Имена још двоје кандидата за потпредседничка места биће накнадно саопштена
  • Пајтић је рекао да предстојећи избори у ДС „нису избори ни против кога, већ избори за будућност странке“. Он је додао да ће, уколико победи Ђиласова опција, Борису Тадићу бити понуђена „висока функција“ у странци.

        ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда Драган Ђилас је у Крагујевцу одржао свој први лобистички скуп, на којем је и званично потврдио да ће се кандидовати за председника Демократске странке.

       У хотелу „Шумарице“ окупило се око 500 Ђиласових присталица, који су изразили наду да ће 10. новембра, када се у Београду одржава ванредна изборна скупштина ДС, доћи до промене у врху сада највеће опозиционе партије у Србији. Подршку Ђиласу дали су представници чак 116 локалних одбора ДС: 44 из Војводине, 17 из Београда и 55 из осталих делова Србије.

       Иако се у кулоарима, пре скупа, могло чути да ће Ђилас представити свој будући тим, то се ипак није догодило. Саопштена су имена само неких од кандидата који ће, уколико Ђилас победи, заједно са њим водити странку.

       Место заменика председника ДС резервисано је за лидера војвођанских демократа Бојана Пајтића, а познато је и троје кандидата који конкуришу за пет потпредседничких места. То су Ружица Ђинђић, затим градоначелник Ужица Јован Марковић и Дејан Николић, лидер ДС у Сокобањи. Имена још двоје кандидата за потпредседничка места биће накнадно саопштена.

       Јучерашњи скуп Ђиласових присталица одржан је иза затворених врата  хотела „Шумарице“, па окупљени представници многобројних медија нису имали прилику да чују шта се и о чему говорило. Снимање је било дозвољено само одабраним ТВ екипама, а сам Ђилас није давао изјаве новинарима. Уместо њега, о атмосфери на скупу, стратегији и конкретним потезима које Демократска странка треба да вуче у будућности говорили су Бојан Пајтић и Божидар Ђелић.

       Пајтић је рекао да предстојећи избори у ДС „нису избори ни против кога, већ избори за будућност странке“. Он је додао да ће, уколико победи Ђиласова опција, Борису Тадићу бити понуђена „висока функција“ у странци.

       Према његовим речима, Демократска странка је „била и остала стожерна партија“ кад је реч о европском путу Србије, што је објаснио чињеницом да су и странке које су сада на власти прихватиле највећи део програмских опредељења демократа. Напоменуо је и да ће кроз шест месеци, до годину дана, бити учињено све да Демократска странка поново буде способна да се укључи у борбу за власт у Србији.

       „Ја сам овде у Крагујевцу поново видео дух Зорана Ђинђића“, рекао је Божидар Ђелић по завршетку скупа. „Нама  је потребна Зоранова енергија, а не оклевање и одуговлачење“, нагласио је Ђелић, с напоменом да ни после избора „неће бити освете и реваншизма“. Како је казао, историја ће тек одредити „велику улогу Тадића у прикључивању Србије заједници европских народа“.

       Што се тиче будућих потеза у републичкој скупштини, Ђелић је најавио да ће посланици Демократске странке већ са истеком сто дана нове владе партијама у власти показати шта је „конструктивна, али и жустра опозиција“.

       Ђелић је још додао да ће ДС, уколико Ђилас победи, мењати и свој социјални програм. „Ми не можемо више да будемо само либерали, морамо имати и социјалну одговорност“, рекао је Ђелић и додао да се то подједнако односи „и на интелектуалце и на обичне људе“.

       Домаћин овог скупа, председник ГО ДС Крагујевац Душан Обрадовић изразио је наду да ће ново руководство странке имати више разумевања за положај локалних одбора. Он је подсетио да су крагујевачке демократе запале у кризу када је Борис Тадић, само пет дана уочи мајских избора 2008, подржао Верољуба Стевановића, захваљујући му на подршци коју му је дао у борби са тада другим председничким кандидатом Томиславом Николићем.

       Обрадовић је нагласио да локални одбори убудуће треба да имају већу самосталност у одлучивању, те да руководство странке више никог не сме да жртвује због „виших интереса“.

       Скупу Ђиласових присталица у Крагујевцу присуствовали су готово сви лидери војвођанских одбора ДС, Александар Шапић је, такође био уз, како је рекао, будућег лидера странке, а у хотел „Шумарице“ дошли су и представници многих одбора из централне, јужне, западне и источне Србије. Ко ће заузети једно од девет места у Председништву странке Ђилас ће одлучити током изборне кампање која се, и поред помирљивих тонова, све више захуктава.

       (Политика)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари