Усвојен Статут Војводине - великом већином, али без икакве расправе

ДЕФИНИСАНА КАО АУТОНОМНА ТЕРИТОРИЈАЛНА ЗАЈЕДНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЊЕН НЕОДВОЈИВИ ДЕО

        СКУПШТИНА Војводине је на данашњој седници, која је почела минутом ћутања за настрадале у катастрофалним поплавама у Србији, усвојила Статут АП Војводине великом већином гласова и без расправе о том највишем правном акту покрајине.

        Од присутних 113 посланика за нови покрајински Статут гласао је 91, против је било њих седам, уздржаних није било а остали нису гласали.

        Покрајинска скупштина има укупно 120 посланика а за усвајање Статута била је неопходна двотрећинска већина укупног броја.

        Скупштина Војводине усвојила је и Одлуку о спровођењу Статута покрајине, којом је предвиђено да је крајњи рок за усклађивање свих покрајинских аката са Статутом 30. новембар ове године.

        Покрајинска скупштина усвојила је Статут пошто је претходно, 20. маја Народна скупштина Србије дала претходну сагласност на тај акт, такође убедљивом већином гласова посланика.

        Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је новинарима, после седнице на којој је усвојен и проглашен нови Статут покрајине, да је тиме окончан „заједнички напор и подухват” и оценио да је доношење Статута значајна одлука и да је њоме испоштована одлука Уставног суда Србије.

        Статут је дефинисан као највиши правни акт АП Војводине, који мора да буде сагласан са Уставом и законом.

        Војводина је аутономна територијална заједница Републике Србије, у којој грађани остварују право на покрајинску аутономију, у складу са Уставом и законом и неодвојиви је део Србије, у којој се негују европски принципи и вредности, наведено је у члану 1 Статута, наведено је између осталог у Статуту покрајине.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари