У Србији од понедељка могуће отварање башти ресторана и кафића

КРИЗНИ ШТАБ ДАО ПРЕПОРУКУ – ПОТРЕБНО САМО ДА „ПОКАЗАТЕЉИ ЗА ВИКЕНД“ БУДУ ПОВОЉНИ

Зоран Гојковић

* Зоран ГОЈКОВИЋ: Бележимо мањи пад броја заражених у великим градовима, пре свега у Београду. Одлука ће бити суспендована ако за викенд будемо имали повећање броја позитивних које је неуобичајено за викенде претходних недеља

* Старији основци и средњошколци остају до даљег на онлајн настави јер тренутно нема услова да се врате уобичајеним школским активностима

* Више од 700.000 пунолетних грађана већ потпуно имунизовано. У Србију наредних дана стиже још 650.000 вакцина

_____________________________________________

       ПОКРАЈИНСКИ секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је да је Кризни штаб за сузбијање епидемије корона вируса донео одлуку, коју треба да одобри Влада Србије, да се "уколико бројке за викенд буду добре" од понедељка одобри отварање башти кафића и ресторана, и да се продужи радно време продајних и услужних објеката до 22.00 сата.

       Гојковић је на конференцији за новинаре у Палати Србија, након седнице Кризног штаба, изјавио да је до одлуке о попуштању мера дошло зато што се "бележи један мањи пад броја заражених у великим градовима, пре свега у Београду".

       "Ова одлука ће бити суспендована ако за викенд будемо имали повећање броја позитивних које је неуобичајено за викенде претходних недеља", казао је Гојковић.

       Он је рекао да ублажавање мера не подразумева отварање кафића и ресторана у затвореном простору, као и да ће током викенда бити "прецизније одређено" колико ће бити дозвољена попуњеност башти.

       Према његовим речима, о раду тржних центара ће се накнадно одлучивати.

       "Нико није рекао да тржни центри треба да почну да раде од среде. Постоји могућност да се и њима омогући да раде али по строгим правилима и ако број новозаражених буде у паду", казао је члан Кризног штаба.

       Додао је да старији основци и средњошколци остају до даљег на онлајн настави јер како је рекао, тренутно нема услова да се врате уобичајеним школским активностима.

       На данашњој седници Кризног штаба донета је и одлука да се наложи Управи граничне полиције да се појачају контроле везане за граничне прелазе.

       "Нико не може да уђе без ПЦР теста или доказа о потпуној имунизацији", казао је Гојковић.

       Гојковић је рекао да је у Србији "више од 25 одсто пунолетних грађана примило вакцину" против корона вируса, да је "18,6 одсто примило другу дозу", а да се више од 700.000 пунолетних грађана може сматрати да су потпуно имунизовани, јер је прошло више од три недеље након давања друге дозе вакцине".

       "Вакцинације је кључна ствар и једини начин адекватне борбе против вируса да не бисмо сви морали ићи у различите облике закључавања", казао је он и најавио да ће наредних дана у Србију стићи више од 650.000 доза вакцина.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари