У Србији није могућ грчки сценарио!

ЦВЕТКОВИЋ ОБЕЋАО ДА МИЛИЈАРДА ОД ЕВРООБВЕЗНИЦА НЕЋЕ ОТИЋИ У ПОТРОШЊУ

  • „Грчки сценарио“ је могућ само уколико би се у наредних пет година водила неодговорна политика. У овом тренутку, ми ни приближно нисмо близу тога. Поставили смо оквире, чврсто их се држимо и никако нећемо ући у грчки сценарио – тврди Цветковић

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да приход од емисије еврообвезница на међународном финансијском тржишту, које су продате за милијарду евра, неће ићи у потрошњу, већ за покривање ликвидности буџета.

        Он је поновио да је издавање државних обвезница историјски догађај, због тога што се ради о исправном и добром начину обезбеђивања ликвидности буџета.

        "Погрешне су претпоставке да ће се тај новац користити за потрошњу у предизборном периоду. То је апсолутно нетачно, јер је ниво потрошње дефинисан буџетом који је усвојила Скупштина и ми не можемо потрошити више него што је буџетом предевиђено", рекао је Цветковић у емисији Између две ватре Б92.

        Тај ниво потрошње остаје, док се не усвоји ребаланс, предочио је Цветковић.

        Он је истакао да је задуживање државе стандардна процедура свих развијених земаља света и оценио да је годишња камата на еврообвезнице од 7,24 одсто повољна.

        Премијер се сложио да је тај кредит скупљи од неких које је држава до сада узимала код комерцијлних банака и објаснио да узимање кредита код банака представља конкуренцију домаћој привреди, за коју онда банке имају на располагању мање средстава.

        Цветковић је објаснио да су дугови државе последица мањка у буџету и истакао да је узимање кредита нужно, јер је у Србији приватизација завршена.

        Према његовим речима, истим путем ће морати да иде и свака наредна влада.

         Указујући да светска криза од пре три године и данашња имају различите узроке и појавне облике, Цветковић је оценио да Србији не може да се догоди грчки сценарио, "осим уколико би се у наредних пет година водила неодговорна политика".

        "У овом тренутку, ми ни приближно нисмо близу тога. Поставили смо оквире, чврсто их се држимо и никако нећемо ући у грчки сценарио", закључио је премијер.

        Упитан да ли ће Србија до краја године добити статус кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ), Цветковић је рекао да је оптимиста.

        Он је истакао да је уверен да ће будућу владу формирати владајућа коалиција, уз објашњење да не види бољу алтернативу на политичкој сцени.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари