У Србији забрана изласка на улицу још дужа – сада је од 20.00 до 5.00 ујутру

ВУЧИЋ: ОД СУТРА ЗАТВАРАМО ГРАНИЦЕ - НАРЕДНИХ ДАНА ОЧЕКУЈЕМО УБРЗАНО ПОВЕЋАВАЊЕ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ

* Сутра од подне мора бити обустављен међуградски саобраћај за возове и аутобусе, а оставља се могућност за аутомобилски саобраћај. Последњи поласци аутобуса и возова, ка било ком месту, морају да буду до 12 сати

* Председник Србије изјавио да су мере које су спроведене у последња два дана дале резултате и сачувале десетине хиљада живота: „Не занима ме шта ће неко да каже и колико ће неко да се мршти и соли памет о томе да сам зликовац, диктатор, оваква или онаква особа. Најважније да се заштите људи. И то ћемо да урадимо по сваку цену и нећу да питам за цену”

* Александар ВУЧИЋ: „Сада имамо 103 заражена. Број од 100 је важан, јер је у неким земљама, тај број кренуо геометријском прогресијом да се увећава, а то се тешко контролише. За нас је важно да покушамо да зауставимо, да раст не буде експоненцијалан. Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на КБЦ 'Драгиша Мишовић'“

* Председник Србије саопштио да је у Србију управо стигло седам респиратора шведске производње, да чекамо још девет из Лајпцига који су плаћени, а да се у суботу увече очекује још 100 који су донација наше кинеске браће

______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић најваио је повећање броја сати када ће у Србији – осим службеним лицима и `трећој смени` - бити забрањено кретање.

        Досад је забрана важила од 20.00 до 5.00 ујутру.

        Председник Србије, који се пред новинарима појавио заједно са премијерком Аном Брнабић и министром здравља Златибором Лончаром, упозорио је да се у данима и недељама које долазе очекује убрзано повећање броја заражених вирусом корона, те да ће дисциплина људи бити кључна.

        Вучић је у обраћању јавности рекао да је у Србији сада 103 лица са потврђеном заразом коронавируса, од чега је 55 у болници, док је шест особа у тешком стању и налазе се на респираторима.

        „Очекујемо у данима и недељама који долазе, а то видимо и по реакцијама лекара, даље убрзано повећавање броја заражених. Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на КБЦ 'Драгиша Мишовић'“, рекао је председник Србије.

        Председник је истакао да је двоје људи пуштено кући, након што је два пута њихов тест на корону био негативан, али са друге стране сваког дана долази много више.

        „Период лечења није кратак, да бисмо могли да брзо  добијемо битку”, подвукао је Вучић.

        Болнице су, каже, све пуније, а лекари се држе јуначки, док војска и полиција веома добро обављају свој посао.

        „Верујем да ћемо моћи да помогнемо лекарима да наставе у овом темпу”, рекао је Вучић.

        Он је додао да се очекује да још три лица буду пуштена, ако им тест и по други пут буде негативан, али да се до сутра у ово време очекује да број заражених буде можда и највећи до сада.

        „Број од 100 је важан, јер је у неким земљама, тај број кренуо геометријском прогресијом да се увећава, а то се тешко контролише. За нас је важно да покушамо да зауставимо, да раст не буде експоненцијалан. Да траје што дуже, али да буде нижи”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

        Он је истакао да је кључна дисциплина људи.

        „Од сутра у 8 ујутру затварамо све граничне прелазе и сем транспортних камиона нико неће моћи да уђе у Републику Србију", објавио је.

        Посебно је замолио да се поштује забрана кретања и истакао да је кључна дисцпилина људи.

        Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће полиција одвечерас ригорозно контролисати српске држављане који су се вратили из иностранства, а не поштују самоизолацију.

        Он је рекао да је 71. 180 држављана ушло у Србију протеклих дана.

        Многи су дисциплиновани, али има изузетака.

        Не треба да се зачуде неки у београдским насељима, као што је Миријево, или у неким другим деловима земље, као што је Поморавље, јер неће моћи никога да преваре.

        „Нашли смо начин да пратимо ко крши правила”, рекао је Вучић и нагласио да то неће моћи ни да сакрију ако оставе мобилне телефоне, преко којих су протеклих дана уочени многи са италијанским бројевима који се слободно крећу.

        Наредних дана морамо бити најозбиљнији”, поручио је Вучић да нам се не би догодило оно што је у другим земљама као сто је Италија или Шпанија.

        Он је навео да је Шпанија пре 14 дана, када је у Србији регистрован први случај, имала два мртва, а данас 767 мртвих.

        Он је упозорио да то иде геометријском прогресијом и зато морамо да се чувамо.

        Указао је да ће трговински ланци за пензионере бити отворени недељом од 4.00 до 7.00 сати, мада је било предлога да се то омогући два пута недељно.

        „Али, желимо да пензионери не иду ни тада, да их обесхрабримо да то чине, сем оних који баш морају”, указао је Вучић.

        Навео је да се полиција од синоћ од почетка полицијског часа трудила да реагује мирно и да испрати људе до куће, али и да држава мора одлучније да реагује.

        Навео је пример брачног пара из Париза који је био позитиван, а ипак је сео у пун авион како би дошао до Младеновца.

        „Ја то не могу да разумем, да ли зато што је овде бесплатно лечење, шта год да је - не могу да разумем. Ни младиће који су милионери, не може момци све”, поручио је Вучић и додао:

         „Нама су животи најстаријих пречи од ваших милиона”, рекао је и додао да сви морају да поштују закон.

И војном здравству од 1. априла

веће плате 10 одсто

        Вучић је најавио да ће и запосленима на ВМА и свима у војном здравству од 1. априла такође бити увећане плате за 10 одсто.

        „Разговарали смо јутрос Ана и ја са министром финансија и нашли смо средства, за све који раде на ВМА, у војним болницама и војно медицинским средствима имаће увећање од 10 одсто”, рекао је Вучић.

        Они ће добити повећање као комплетан наш здравствени систем, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Немамо проблем с бензином и

нафтом, то су измишљотине

        Председник Србије је демантовао наводе о несташицама горива и истакао да нема никаквих проблема са нафтом јер је, напротив, има више него довољно, па ће влада дозволити и њен извоз.

        „Неко је данас измислио вест о гориву, о несташици, и они ће за то у затвор”, рекао је Вучић на прес конференцији, преноси Танјуг.

        Председник је поручио да никаквих проблема немамо са нафтом, те да је НИС упутио допис да се дозволи извоз нафте из Србије, јер је имамо у великим количинама.

        „Али, када неко нешто напише на мрежама, и мисли да се неће сазнати, каже да има дојаву, па се онда створе редови... Не реагујте на лажи и измишљотине појединих тајкунских медија и лажи које се шире по друштвеним мрежама”, рекао је Вучић.

        Никаквих проблема немамо са нафтом, и влада ће донети решење о извозу нафте, коју имамо толико да немамо готово нећемо имати где да је складиштимо.

Заштитићемо људе, нећу да

питам за политичку цену

        Председник Србије је изјавио и да су мере које су спроведене у последња два дана дале резултате и сачувале десетине хиљада живота.

        „Не занима ме шта ће неко да каже и колико ће неко да се мршти и соли памет о томе да сам зликовац, диктатор, оваква или онаква особа”, рекао је Вучић и додао да је најважније да се заштите људи.

        „И то ћемо да урадимо по сваку цену и нећу да питам за цену”, рекао је Вучић.

        Рекао је да ће сутра од 12 сати бити обустављен међуградски саобраћај за возове и аутобусе, а оставља се могућност за аутомобилски саобраћај.

        Вучић је на конференцији за новинаре рекао да последњи поласци аутобуса и возова, ка било ком месту, морају да буду сутра до 12 сати.

        Најавио је да ће у суботу стићи и кинески експерти нашим авионом, преноси Танјуг.

Идемо на преко 1.000 слободних респиратора

        Председник Србије је рекао и да власт настоји да земља има слободних преко 1. 000 респиратора, како не бисмо дошли у ситуацију да лекари буду пред одлуком да бирају ко је млађи па да се боре за његов живот.

        Он је констатовао да се Србија, пропорционално броју становника, брзо технички припремила за ову ситуацију у односу на друге.

        Он је, на конференцији за штампу, пренео да је пре сат времена стигло у Србију седам респиратора шведске производње, да чекамо још девет из Лајпцига који су плаћени, а у суботу увече очекује се још 100 који би дошли као „донација наше кинеске браће“.

Регистрована 103 случајa COVID 19

– 506 лица тестирано у „Торлаку“

        У Србији је до 18 часова 19. марта 2020. године регистровано укупно 103 потврђенa случајa COVID 19.

        Од последњег извештаја до 18 часова, 19. марта 2020. године тестирани су узорци 20 особа од којих je 6 позитивнo и 14 негативнo на нови корона вирус.

        У кућној изолацији налазе се четири особе са лакшом клиничком сликом, док су две особе задржане на болничком лечењу, без компликација, стабилног општег стања.

        До 18 часова 19. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 506 особа које су испуњавале „критеријуме дефиниције случаја“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари