Трибунал против генерала Младића спремио 385 сведока и 25 вештака

Хаг тврди да поседује око 28.000 докумената доказног материјала и тражи 200 сати задоказни поступак

* Приоритетно је да докажемо да број од 7.000 убијених у Сребреници - није тачан. Одбрана зато пре свега жели да провери списак жртава у Сребреници који смо добили од тужилаштва, рекао је Миодраг Стојановић, адвокат у тиму одбране Ратка Младића

Пише: Марија М. Зарић

        ОПТУЖБУ против генерала Ратка Младића подржаће чак 410 сведока. Како се наводи у поднеску хашког тужилаштва, од овог броја, 385 сведока ће говорити о чињеницама, док се за 25 тврди да ће понудити доказе на страни оптужбе као вештаци са ранијих суђења.

        Како се процењује у Хагу, за доказни поступак тужилаштву ће требати око 200 сати, а време планира да искористи на већ уигран начин. Већина сведока требало би да буду саслушани по правилу 92, што значи да ће њихова ранија сведочења бити понуђена за усвајање у списе, након потврде да су сагласни са датом изјавом, после чега би, на основу наведеног у исказу,  уследило и унакрсно испитивање одбране. У предмету Младића, притом, тужилаштво планира да преда исказе и 18 преминулих сведока, што је спорно, с обзиром да је тиме одбрана онемогућена да провери њихове наводе.   

        Што се тиче листа доказа, тужилаштво обавештава да поседује око 28.000 докумената доказног материјала, који углавном припадају Војсци Републике Српске, министарставу и Бироу Владе Српске. Како би успешно ушао “битку” са тужилаштвом и правично оспорио наводе оптужбе, тиму одбране генерала Младића претходно је неопходан приступ бројној документацији институција Републике Српске, као и Оружаних снага БиХ. Ово друго, очекивано, неће ићи баш тако глатко.  

        - Приоритетно је да се на основу ових докумената покуша да се докаже да број од 7.000 убијених у Сребреници - није тачан. Одбрана пре свега жели да провери списак жртава у Сребреници који смо добили од тужилаштва, и за сада имамо позитивне сигнале од власти Републике Српске, што је уосталом и њихова обавеза, али страхујемо да би могло бити опструкција од Министарства одбране БиХ - рекао је Миодраг Стојановић, адвокат у тиму одбране генерала Младића.

        Како је изјавио и за бањалучки Фокус, овај  адвокат најављује да поменути списак морају да “упаре” са списком који су добили од Смаила Чекића и Мирсада Токаче, а то је огроман посао.

        - Све су то папири, документи и трагови који ће у једном тренутку бити потребни тиму одбране. Зато сматрамо да морамо имати континуирани контакт са властима Српске – нагласио је бранилац, који притом уопште не искључује могућност да је доста документације у међувремену уништено.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари