Трампова Америка тражи гашење UNMIK, Британија се поноси својом подршком „Косову“

СТАЛНЕ ЧЛАНИЦЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН ОЧЕКИВАНО СА СУПРОТСТАВЉЕНИМ СТАВОВИМА

  • САД: UNMIK је одавно спреман за гашење, та мисија мора бити смањена, а седнице Савета безбедности о UNMIK-у проређене
  • РУСИЈА: Мисија УН на Косову створена у Савету безбедности УН и о њој може одлучивати само то тело. Резолуција 1244 Савета безбедности УН је темељ решења проблема које је могуће само путем преговора и у складу с међународним правом
  • БРИТАНИЈА: У фебруару смо прославили 10 година косовске независности. Лондон и даље поносно подржавати Косово на његовом путу ка просперитету и ка ЕУ
  • ФРАНЦУСКА: Средства која се издвајају за рад UNMIK да буду прилагођена стању на терену
  • КИНА: Пекинг поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и верује да је Резолуција Савета безбедности УН 1244 важна правна основа за решење косовског проблема

        ПРЕДСТАВНИЦИ сталних чланица Савета безбедности УН изнели су данас на седници тог тела у Њујорку различите ставове о питању будућности мисије УН на Косову (UNMIK).

        На седници Савета безбедности на којој је размотрен нов тромесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о Косову, представница САД у УН Мишел Сисон рекла је да је UNMIK „одавно спреман за гашење“, да та мисија мора бити смањена, а седнице Савета безбедности о UNMIK-у проређене.

        Сисон је казала да нормализација односа Србије и Косова подразумева пуну примену постигнутих споразума, при чему је истакла формирање Заједнице српских општина и споразум о енергетици.

        „САД позивају лидере обе стране да искористе прилику и покажу политичку вољу да би што пре решили проблеме“, рекла је Сисон.

        Сисон је такође изразила забринутост САД због напетости између Београда и Приштине, што, како је рекла, подрива стабилност и безбедност грађана.

        Она је изразила подршку САД бриселском дијалогу и позвала власти да истраже претње Србима који су ушли у косовске институције.

        Сисон је позвала чланице УН које нису признале Косово да то учине, и поновила подршку САД чланству Косова у међународним организацијама.

        Представник Русије је рекао да је мисија УН на Косову створена у Савету безбедности УН и да о њој може одлучивати само то тело, наводећи да ће УН „наставити да играју важну улогу у (српској) покрајини“.

        „Став Русије је непромењен: Резолуција 1244 Савета безбедности УН је темељ решења проблема које је могуће само путем преговора и у складу с међународним правом“, казао је руски дипломата.

        Навео је да се слаже с данашњом оценом коју је на седници Савета безбедности изнео министар спољних послова Србије Ивица Дачић који је изразио „озбиљну забринутост због ситуације на Косову“.

        „Ситуација није само дестабилизујућа, него се погоршава и захтева конструктивну дипломатску укљученост међународне заједнице“, рекао је руски дипломата.

        Представник Русије је хапшење директора Канцеларије Владе Србије за Косово Марка Ђурића марта на оценио „насилно и понижавајуће“, и као „сурову провокацију“ власти у Приштини која је „довела у питање мир у тој покрајини, а крвопролиће је избегнуто само захваљујући уздржаном понашању Србије“.

        Приштину је критиковао што ни пет година после потписивања Бриселског споразума није спровела преузете обавезе у вези с формирањем Заједнице српских општина.

        Додао је да не треба одлагати почетак рада суда за злочине ОВК у Хагу и да „сви који су учествовали у трговини органима, морају бити процесуирани и кажњени, без обзира на којој су сада функцији“.

        „Застрашивање Срба на Косову је веома опасно и може да доведе до оружаних сукоба. Стиче се утисак да Приштина може некажњено да ради шта јој је воља“, казао је руски представник.

        Позвао је оне „који имају утицај на Приштину“ да спрече такво њено понашање, а за међународне мисије KFOR и EULEX је рекао да углавном посматрају догађаје са стране.

        Оценио је да веома забрињава ситуација на Косову, односно стање борбе против тероризма, организованог криминала и корупције.

        Представник Велике Британије у УН изјавио је да његова земља охрабрује и Београд и Приштину да наставе с напретком ка решењу, кључном за просперитет целог региона и оценио да су добросуседски односи кључни за стабилност.

        Навео је да Косово мора да настави рад на јачању владавине права и људских права у свим институцијама, додајући да „остају изазови“ у тој области.

        Поздравио је напредак који је Косово постигло на путу ка ЕУ, наводећи као успех ратификацију споразума о демаркацији с Црном Гором у парламенту Косова.

        „Велика Британија је у фебруару прославила 10 година косовске независности, а ЕУ је тада утврдила Стратегију проширења за Западни Балкан којом је Косову дата прилика да напредује ка ЕУ“, рекао је представник Велике Британије.

        Изразио је уверење да ће Косово спровести темељну и потпуну истрагу убиства лидера Иницијативе СДП Оливера Ивановића, и позвао Србију да се уздржи од било каквих потеза који би могли да доведу до напетости.

        Додао је да ће Лондон и даље „поносно подржавати Косово“ на његовом путу ка просперитету и ка ЕУ.

        Представница Француске у УН рекла је да је нормализација односа Београда и Приштине једини пут напред за будуће генерације.

        Она је рекла да Француска жали због инцидената који су претходних месеци утицали на дијалог и позвала обе стране да се уздрже од „дела или изјава“ које би могле бити схваћене као провокација.

        Такође, позвала је косовске власти да наставе с реформама.

        Изразила је потребу да средства која се издвајају за рад UNMIK буду прилагођена стању на терену.

        Према њеним речима, Стратегија Европске комисије за Западни Балкан показује посвећеност ЕУ региону и даје западнобалканским државама европску перспективу.

        Представник Кине у УН рекао је да Пекинг поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да је Резолуција Савета безбедности УН 1244 важна правна основа за решење косовског проблема.

        Позвао је обе стране да наставе да траже решење кроз дијалог, наводећи да су „толеранција, помирење и мирољубива коегзистенција у интересу свих заједница, неопходни за напредак на Косову“.

        Навео је да се Кина нада да ће се све стране уздржати од потеза који би могли да доведу до ескалације и да ће потврдити приврженост до сада постигнутим споразумима.

        Кина сматра да Савет безбедности УН треба да „задржи фокус“ на Косову и подржава UNMIK под вођством Захира Танина, навео је представник Пекинга.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари