Тешко са Клинтоновом, Ештоновом, Расмусеном, можда и Обамом

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У ЊУЈОРКУ ТРАЖИ

          „ПАЛЕСТИНСКИ ДИЈАЛОГ” ЗА СРБИЈУ

  • Тадић је из Њујорка Србима на Космету поручио да остану мирни, пошто би "многи противници мирне политике желели да ситуацију искористе за екстремне гестове и радикализацију политичких и безбедносних процеса"

  • Тадић признао да не очекује лаке разговоре о Косову са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, америчком државном секретарком Хилари Клинтон, генералним секретаром НАТО Андресом Фогом Расмусеном, можда и председником САД Бараком Обамом

  • Велико искушење за српску политику је „инерција у међународним односима, успостављена деведесетих година, која је неповољна за српске националне интересе и државу Србију", оценио Тадић

     УН, (ФоНет) - Председник Србије Борис Тадић изјавио је у Њујорку да се слаже са америчким председником Бараком Обамом да одговор за палестинско чланство у Уједињеним нацијама мора бити постигнут кроз дијалог са Израелом, у сагласности са међународним правом и принципима УН, и да очекује да ће "такав принцип бити примењен и када је у питању Србија".

     Обама је рекао да одговор за палестинско чланство у УН мора бити постигнут кроз дијалог израелских и палестинских представника, да нема скраћених путева у постизању компромисног решења, да се мора уважити дигнитет обе стране, да обе стране имају своју визију конфликта, али и да и Палестинци и Израелци имају потребу да се пронађе мирно решење, у сагласности са међународним правом и принципима постављеним у светској организацији, рекао је Тадић.

     "Очекујем да ће такав принцип бити примењен и када је у питању Србија, изјавио је Тадић и додао: "На жалост, тога до сада није било".

     "Залажем се за принципијелну политику. Када се принцип успоставља на једном примеру, онда треба да важи за све", рекао је Тадић у седишту УН у Њујорку, где учествује у раду Генералне скупштине светске организације.

     Тадић је, иначе, изјавио да ће током Генералне скупштине УН имати многе састанке и да не очекује лаке разговоре о Косову са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, америчком државном секретарком Хилари Клинтон, генералним секретаром НАТО Андресом Фогом Расмусеном, можда и председником САД Бараком Обамом.

     Наша позиција је заснована на политици мира и желимо компромисно решење, рекао је Тадић у седишту УН и оценио да ће, што се тиче Србије, то бити тешка сесија Генералне скупштине светске организације.

     Тадић је из Њујорка Србима на Косову поручио да остану мирни, пошто би "многи противници мирне политике желели да ситуацију искористе за екстремне гестове и радикализацију политичких и безбедносних процеса".

     То би, према речима Тадића, било најлошије решење и погодило би интересе Србије, српског народа и његовог дела на Косову.

     Овде сам седми пут и увек смо се суочавали са значајним проблемима који су извирали из кризе са простора бивше Југославије и доминантно Косова, напоменуо је Тадић, уз оцену да је могуће решење уз одбрану интереса обе стране.

     На Косову има места за све. Када бисмо на рационалан и принципијелан начин пришли решавању пробема и сукоба, могли бисмо да пронађемо ваљана решења, изјавио је Тадић.

     Према његовој оцени, велико искушење за српску политику је "инерција у међународним односима, успостављена деведесетих година, која је неповољна за српске националне интересе и државу Србију".

     "Борба против те инерције ће бити тема мојих разговора са лидерима света", најавио је Тадић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари