ТАДИЋ: Србија стоји иза Влаха који се не изјашњавају као Румуни

НИЈЕ ЖЕЛЕО ДА ПРОГНОЗИРА ДА ЛИ ЋЕ НА САМИТУ

ШЕФОВА ДРЖАВА И ВЛАДА ЕУ ПРЕПОРУКА ПОСТАТИ КАНДИДАТУРА

  • Има Влаха у Србији који ни по коју цену не желе да се изјашњавају као Румуни и ту црвену линију Србија не може да пређе јер је то европски стандард, указао је Тадић
  • Ако Србија буде показала слабост даприхвати сваки услов и сваку уцену, онда не би било краја уценама у будућности

        БРИСЕЛ, (ФоНет) - Председник Србије Борис Тадић изјавио је вечерас у Бриселу да румунски захтев да се Власи у Србији изјашњавају као Румуни „није изненађење“, јер тај проблем постоји годинама, али да Србија не може да прихвати такав захтев, пошто би то било кршење европских стандарда.

        „Србија поштује конвенцију о људским правима и сваки грађанин наше земље може да се изјашњава како хоће. Ми смо и у овом случају спремни на компромис, али не преко наших црвених линија“, рекао је Тадић за РТС.

        „Има Влаха у Србији који ни по коју цену не желе да се изјашњавају као Румуни и ту црвену линију Србија не може да пређе јер је то европски стандард“, указао је Тадић.

        Он је подсетио да је и Европска комисија тражила да у Србији и најмања национална мањина има права на национални идентитет.

        Ми не можемо да прихватимо услове који су за нас немогући и то треба рећи на време и пријатељским земљама, као што је Румунија, рекао је Тадић.

        Према речима Тадића, „ако Србија буде показала слабост даприхвати сваки услов и сваку уцену, онда не би било краја уценама у будућности“.

        Србија је „апсолутно заслужила“ да добије датум за почетак преговора са ЕУ, нагласио је Тадић, који сматра да је проблем Косова једина препрека.

        Тадић није желео да прогнозира да ли ће на самиту шефова држава и влада ЕУ бити потврђена препорука да Србија добије статус кандидата.

        „Моја порука је да има још посла. Биће прилике да се обрадујемо статусу, али тек кад све буде готово, у четвртак или петак“, закључио је Тадић. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари