Тачијевом министру за дијаспору није дозвољен долазак у Бујановац

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ОБЈАСНИО ДА МАКОЛИ МОЖЕ У СРБИЈУ КАО ОБИЧАН ГРАЂАНИН, АЛИ НЕ КАО МИНИСТАР

Риза Халими, Рагми Мустафа, Шаип Камбери

  • Општина Бујановац нема овлашћења да позива такозване министре држава које нисмо признали, рекао је Ивица Дачић
  • Риза Халими рампу на прелазу Кончуљ назвао „непотребним политичким скандалом“, али  не крије да су разговори политичких представника Албанаца из „Прешевске долине“ с косовским званичницима уобичајена пракса, али су се претходних година одвијали искључиво на Косову

        ДАНАС на прелазу Кончуљ није дозвољен улазак у централну Србију министру Косова за дијаспору Ибрахиму Маколију.

        Министар полиције Ивица Дачић изјавио је да Маколи може да дође као обичан грађанин, али не као министар дијаспоре Косова.

        Министарство унутрашњих послова Србије је на основу дијалога вођеног у Бриселу дефинисало услове под којима лице са личним документима са Косова може да прелази админстративну линију, рекао је Дачић.

        Општина Бујановац нема овлашћења да позива такозване министре држава које нисмо признали, рекао је Дачић и додао: „Али, ја се залажем да се и око тога постигне договор каква је процедура и да се не понављају овакве ствари“.

        Посета Маколија је одговор Владе Косова на божићну посету председника Србије Бориса Тадића манастиру Високи Дечани, а непосредни повод је позив „групе интелектуалаца из Прешевске долине“ председници Атифети Јахјаги и премијеру Хашиму Тачију да обиђу Албанце у Прешеву и Бујановцу, објавио је приштински лист Експрес.

        Политички представници Албанаца са југа Србије Шаип Камбери и Риза Халими на све су одреаговали - тачно према очекивањима. Оценили су рампу Маколију као „непотребан политички скландал“.

        „За непуштање Маколија преко Кончуља нема другог назива осим да је то непотребан политички скандал који су у Бујановцу изазвали Влада Србије и Министарство унутрашњих послова“, рекао је новинарима председник општине Бујановац Шаип Камбери.

        Он је рекао да је Маколи, са којим је на приватном паркингу на Кончуљу, био видно разочаран, али да није желео да подгрева политичку ситуацију.

        „Једна од тема о којима је требало да разговарамо било је и смањење полисе осигурања за возила са регистрарским таблицама из централне Србије које, након примене споразума о слободи кретања износи 60 евра за 15 дана“, казао је Камбери.

        Једини посланик Албанаца са југа Србије Риза Халими рекао је да је полиција одбила да обави процедуру уласка и да је шеф полиције у Бујановцу рекао да нема став МУП-а Србије да може да пропусти косовског министра за дијаспору и његове сараднике.

        „Образложење је да постигнути споразум о слободи кретања није дефинисао могућност уласка делегације министра са Косова у централну Србију због чега је и став највиших власти у Србији био да се посета Маколија не дозволи“, рекао је Халими.

        Он је изразио огорчење што Београд није реаговао и саопштио став о најављеној посети Маколија, иако је општина још 10. јануара обавестила о томе полицију и надлежне органе.

        Халими иначе не крије да су разговори политичких представника Албанаца из „Прешевске долине“ с косовским званичницима уобичајена пракса, али су се претходних година одвијали искључиво на Косову.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари