Стевандић на Кајмакчалану: Пробој Солунског фронта осветлио је све будуће српске победе

ЦЕРЕМОНИЈУ ПОВОДОМ 105 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ПРЕДВОДИО МИНИСТАР НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ

* Председник Народне скупштине РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Нема лепшег места од Кајмакчалана где Србија треба да се загрли са Републиком Српском, у присуству све браће из Црне Горе, Северне Македоније и свих српских земаља, па и са других континената

_____________________________________________________________

            ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је на церемонији обележавања 105 година од пробоја Солунског фронта да је Кајмакчалан место које је осветлило све будуће српске победе.

            - Сигуран сам да и ови јунаци над чијим сенима данас причамо и певамо на неки начин то виде и чују и да се та њихова жртва тим доказује и траје кроз векове - рекао је Стевандић на Кајмакчалану, где је церемонију обележавања једног од најважнијих догађаја у српској историји предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

            Стевандић је истакао да нема лепшег места од Кајмакчалана где Србија треба да се загрли са Републиком Српском, у присуству све браће из Црне Горе, Северне Македоније и свих српских земаља, па и са других континената.

            - Ово је мјесто које је освијетлило све будуће побједе - поручио је Стевандић.

            Српска војска почела је пробој Солунског фронта 15. септембра 1918. године.

            Прва и Друга српска армија пробиле су већ 17. септембра Солунски фронт, што је било одлучујуће за слом Централних сила у Првом свјетском рату.

            Месец и по дана касније капитулирала је Аустроугарска, а убрзо и Њемачка.

            Од започињања ратних операција на Солунском фронту па до ослобођења Битоља српска војска изгубила је скоро 29.000 људи.

            Пробојем Солунског фронта српска војска је не само ослободила Србију, већ и Србе са простора данашње БиХ и Хрватске, али и друге јужнословенске народе који су, попут Хрвата у Далмацији и Загребу, те Словенаца тражили уједињење са Србијом и стварање нове државе - Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, касније преименоване у Југославију.

             (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари