Стефановић: Прво да видимо шта ће о `пакту против Србије`рећи у Загребу, Скопљу и Подгорици

„ХОЏАЈЕВ ИСТУП ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉСКИ АКТ ПРЕМА СРБИЈИ И ЧИНИ РЕГИОН ДОДАТНО НЕСТАБИЛНИМ“

* Небојша СТЕФАНОВИЋ: Проблем приштинских власти је то што је Србија политички и економски постала много јача од свих држава поменутих у интервјуу са Хоџајем

* Марко ЂУРИЋ: Приштинске власти више не занимају ни права Албанаца, нити самоуправа на Косову. Хоџај јепотврдио да албанска политичка елита на Косову за главни циљ има великоалбанску доминацију у региону. Надамо се да ће спонзори самопроглашене косовске независности коначно схватити каквог су монструма створили

_______________________________________________________________________________

         ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Небојша Стефановић изјавио је вечерас да изјава косовског вицепремијера Енвера Хоџаја представља непријатељски акт против Србије и њених грађана и позив на додатну нестабилност у региону.

         Поводом изјаве Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије, Стефановић је за ТВ Пинк рекао и да ће бити занимљиво да се прво те земље одреде.

         „Да чујемо шта они мисле о овоме што је отворена агресија на Србију и што позива на додатну нестабилност у региону, пошто из Хоџајевих речи видимо само усмерену мржњу према Србији и српском народу”, рекао је Стефановић.

         Он је истакао и да Србија није ништа лоше урадила према Црној Гори, Македонији или БиХ осим што је им је помагала.

         ''Улагали смо свој новац и градили школе у БиХ. Македонију смо једини звали по имену које је сама одредила, иако су се наши пријатељи Грци увек љутили због тога”, рекао је Стефановић.

         Он је додао и да се Србија увек трудила да са тим земљама гради добре дипломатске односе, али сматра да је проблем у томе што је Србија постала економски и политички јача, преноси Танјуг.

         Стефановић је нагласио да не разуме зашто би се Србија нашла на мети некаквог регионалног савеза.

По његовој оцени, проблем приштинских власти је то што је Србија политички и економски постала "много јача од свих држава (поменутих у интервјуу са Хоџајем)".

         "Трудимо се да јачамо своју земљу и никога не угрожавамо, не дамо да нас газе и боримо се за своје интересе", рекао је Стефановић и додао да су "(те државе) уплашене нарастајућом снагом Србије".

         Одговор Србије, по његовим речима, биће даље јачање економије, "озбиљан рад и одговорно понашање", како би "као јака земља могла да се супротстави свима".

         Директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић саопштио је вечерас да приштинске власти "више не занимају ни права Албанаца, нити самоуправа на Косову" и да је Хоџај потврдио да албанска политичка елита на Косову за главни циљ има "великоалбанску доминацију у региону".

         "За разлику од приштинских сепаратиста који желе да праве пактове против неког, а такви пактови се не праве да би се са неким живело у миру, Србија све време инсистира на пуној либерализацији трговине, јединственом регионалном тржишту и отварању граница", казао је Ђурић и додао да Србија не жели да буде регионални хегемон.

         Он је такође казао да Србија ниједним својим потезом није показала да има икакве неискрене или агресивне намере према било коме у окружењу и да ће "ратне хушкаче" победити "мирним и демократским отпором".

         "Надамо се да ће спонзори самопроглашене косовске независности коначно схватити каквог су монструма створили и да ће предузети одлучне кораке како би екстремисти из Приштине били враћени са ратне стазе за преговарачки сто", рекао је Ђурић.

          Поводом Хоџајевих речи, сутра ће говорити и председник Србије Александар Вучић, најавили су београдски медији.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари