Столтенберг: Надам се и верујем да је Србија у стању да се избори са Русијом

ТВРДИ: НЕЋЕ БИТИ ВОЈСКЕ КОСОВА БЕЗ ПРИСТАНКА „ЕТНИЧКИХ МАЊИНА“

Јенс Столтенберг

  • Коментаришући писање страних медија о расту руског утицаја на Балкану, нарочито у Србији, Јенс Столтенберг рекао да се види да је Русија изузетно активна на западном Балкану: „ Докле год је то отворени дипломатски дијалог, то је у реду. Али, видели смо да је Русија покушавала да утиче на политичку ситуацију тајним каналима, попут дешавања током црногорских избора”

        ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Јенс Столтенберг поручио је да без испуњавања одређених услова, односно пристанка представника етничких мањина, на Косову неће бити трансформације Косовских безбедносних снага у косовску војску.

        Столтенберг је за Блиц рекао да је веома важно да се трансформација КБС у војску обави у складу са свим правилима и Уставом.

        Упитан да ли би се противио, Столтенберг каже:

        „Ми смо фокусирани на консултације и блиске контакте са Косовом по том питању. Изразио сам забринутост након недавне иницијативе о формирању косовске војске без испуњавања потребних услова. Тачније, без пристанка представника етничких мањина на Косову. Формирање војске мора да прође кроз парламентарни процес и буде у складу са Уставом”, рекао је Столтенберг.

        На питање о статусу Српско руског центра у Нишу, Столтенберг каже да је то одлука Србије.

        „Ваша ствар. Ја се радујем нашој сарадњи са Србијом, одржавању вежби за ванредне ситуације (у случају природних непогода) следеће године, које редовно спроводимо. Недавно смо такву вежбу имали с Украјином. Сада ће домаћин те вежбе бити Србија. То је оно чему се радујем. А о Русима, морате одлучити сами. Ми се у то не мешамо”, навео је Столтенберг.

        А на питање како види српску политику неутралности, Столтенберг каже да је и то на Србији да одлучи.

        „NATO апсолутно поштује неутралност Србије. Сматрамо да је изузетно важно да свака земља има право да одабере свој пут, и одлучи хоће ли постати део NATO или не. Србија то не жели, и ми то поштујемо. То је право сваке суверене и независне земље, а Србија то јесте”, рекао је.

        Коментаришући писање страних медија о расту руског утицаја на Балкану, нарочито у Србији, која је, по писању Политика, додељена Николају Патрушеву, Столтенберг каже да се види да је Русија изузетно активна на западном Балкану.

        „Докле год је то отворени дипломатски дијалог, то је у реду. Али, видели смо да је Русија покушавала да утиче на политичку ситуацију тајним каналима, попут дешавања током црногорских избора”, казао је.

        Навео је да се нада и верује да је Србија у стању да се избори са Русијом и задржи и интегритет и сачува се од спољних притисака и утицаја.

        „Такође се надам да ће Црна Гора успешно довршити судске процесе против свих који су одговорни за покушај изазивања државног удара”.

        Шеф NATO је рекао и да помно прати стање на Западном Балкану.

        „Видели смо да насиље и рат могу да избију веома лако. То је огроман проблем за људе који ту живе, и који су већ искусили велику патњу. NATO је окончао два рата на Балкану, а очекујемо да нам Србија помогне да до тога више никад не дође”, рекао је.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

dumbo's picture
dumbo 18:02 28.06.2017.

  • +21
Voting is closed.

Е да те хебо ћаћа,кад те није научио памети...Нису нама Руси никад били проблем и опасност, већ твоји НАТО послушници из ,,армије,, поданика НВО-а, послушника из свих власти од почетка 90-их. Зоран Драгишић,Јелена Миликћ,Душан Јањић,Александар Радић,Дарко Трифуновић, Соња Шлихт, Анита Митић, ДраганШормаз, Александар Попов..плејада ваших, понављам НАТО официра које сте позајмили као Србе, и школовали у вашим академијама..Доћи ће време кад ће се домаћим кукавцима показати пут ,,просветљења,,а сат вам све брже откуцава за вечни одлазак са ове свете земље..Шибееее...

Padre's picture
Padre 20:07 28.06.2017.

  • +17
Voting is closed.

Ma, lako će Srbija sa Rusijom, daleko je, nego šta će sa vama, koji ste joj se uselili nepozvani u kuću, pa nikako da odete!

Видра's picture
Видра 22:02 28.06.2017.

  • +1
Voting is closed.

Ова НАТО коза опет мекеће ,што му већ једном не преведу ове СРБСКЕ РИЈЕЧИ изговорене од малог човјека!!!

misko's picture
misko 07:19 29.06.2017.

  • +8
Voting is closed.

nadam se da će stoltenberg to isto reći kad se bude formirao ogranak isis u norveškoj, baš me zanima kako bi rekao za norvežane da su nacionalna manjina u sopstvenoj zemlji. Od svih u nato on verovatno najbolje zna ko su šiptari i šta se tamo dešavalo i šta se i sada dešava, i mislim da mu je sasvim jasno da mi kosovo nećemo pokloniti dobrovoljno NIKOME.Mi smo već imali situaciju sa kosovom koja je trajala par stotina godina i opet ga nismo poklonili nikome, stoltenberg očoigledno zaboravlja i ne shvata to.Ovo sad sa kosovom SIGURNO neće trajati par stotina godina jer umesto moćne osmanske imperije mi imamo posla sa gomilom mafijaša tamo i JEDNOM vojnom bazom supersile koja će uskoro morati da ode, a onda je mafija ugasila sveću na kosovu i neće im pomoći ni vanzemaljci da kosovo zadrže. U nato nema smisla ulaziti čak i kada bi srbi hteli, nato će se uskoro raspasti ili će biti svetskog rata ako se to ne desi.

Сељак српски's picture
Сељак српски 18:39 29.06.2017.

  • +7
Voting is closed.

Вала свашта.
Овај тип самом што није почео да нас убеђује да нас је 1999. бомбардовала зла Русија из неког њеног интереса.
Свашта.

Додај коментар