Новости: Држава ће херојима битке на Кошарама доделити споменице

МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЋЕ ТО ПРИЗНАЊЕ ПОТОМ ДОБИЈАТИ И УЧЕСНИЦИ ОСТАЛИХ БИТАКА НА КиМ

  • По речима ратног команданта 125. бригаде Драгана Живановића, у борбама за Кошаре погинуло је 108 припадника ВЈ, а рањено је око 150

         КАНЦЕЛАРИЈА ордена Председништва Србије разматра могућност да сви учесници великих и најтежих битака на Косову и Метохији 1999. године добију признања, а припрема процедуре за доделу државних споменица у част хероја битке на Кошарама, наводе Вечерње новости у издању од среде, 9. августа.

         Лист пише да ће споменица за битку на Кошарама бити прво овакво признање на највишем нивоу којим ће председник Александар Вучић наградити заслужне грађане, као и да је иницијатива потекла од Вучића.

         „Закон о одликовањима усвојен 2010. године познаје три врсте признања. Србија додељује шест ордена и три медаље, и њима је претходних година одликован велики број домаћих и страних личности. Споменице до сада нису додељиване, а идеја је да првим одликовањима овог ранга држава захвали херојима Кошара”, речено је листу у Председништву.

         Према сазнањима листа, у Канцеларији ордена која припрема одговарајући правилник о споменицима размишља се и о могућности да се круг награђених овим признањем прошири и на припаднике тадашње Војске Југославије који су учествовали у осталим биткама, али и свим ратним дејствима на Косову и Метохији 1999. године.

         Битка за Кошаре вођена је током НАТО бомбардовања СРЈ од 9. априла до 10. јуна 1999. године, на граници Југославије и Албаније, а циљ напада био је да се пресецањем комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену омогући копнена инвазија и овладавање простором Метохије.

         По речима ратног команданта 125. бригаде Драгана Живановића, у борбама за Кошаре погинуло је 108 припадника ВЈ, а рањено је око 150, навео је лист.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Ajde_ZnakPitanja's picture
Ajde_ZnakPitanja 05:55 09.08.2017.

  • +11
Voting is closed.

Држава ће херојима битке на Кошарама доделити споменице
--------------

Koja drzhava? Ta drzhava za koju su ratovali (tada) danas ne postoji.
A i ta teritorija za koju su ratovali, takodje vishe ne postoji!
Zato che im i dodeliti spomenice.
buahahahaa..

Ajde_ZnakPitanja's picture
Ajde_ZnakPitanja 06:05 09.08.2017.

  • +12
Voting is closed.

Da li che na spomenici pisati:

"DZabe ste krechili!! Hvala".

Аnonymus's picture
Аnonymus 06:31 09.08.2017.

  • +19
Voting is closed.

Bush ga malo posisal, kaj ne?

Vučko Aleksić's picture
Vučko Aleksić 12:36 09.08.2017.

  • +15
Voting is closed.

Porodice poginulih i preživeli minimum zaslužuju doživotne penzije u iznosu od minimum 1000 evra protivvrednost u dinarima.
A ja lepo govorim da ovde kolo vode ustaški sinovi i unuci, ajde ustaše, šiptari i balije sprdajte se sa srbskim mučenicima i svetinjama. Ako vam ovo nije sveto šta je izrodi, krvavu vam majku.

Додај коментар