Ово је јасно и без Тарабића: на Балкан стижу Русија и Турска, креће девестернизација

ПОНОВО СЕ ОКРЕЋЕ ИСТОРИЈСКИ РУЛЕТ, ОВОГА ПУТА СЕ НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ НИ НА ЦРВЕНОМ НИ НА ЦРНОМ

Ричард Холбрук и Слободан Милошевић

 • „Фајненшел тајмс“ објавио да „Русија и Турска желе да истисну ЕУ са Балкана“. Не знам колико ће нашој квазиелити - која се кладила на Хилари Клинтон - требати да схвати да у овоме није суштина шта Москва и Анкара „желе“, него што убрзано долази време када оне то „могу“
 • Кад Срби, Турци, Грци и Бугари - сав тај балкански конгломерат „рогова у врећи“ - пропитивачима из америчког „Галуп интернешнела“ кажу да би радије позвали Русе да им помогну ако дође до неког рата него NATO, бандоглаве Американце, лукаве Енглезе, нетолерантне Немце, успаване Французе и бледе Италијане - онда је нешто заиста „труло у држави Данској“. Баш, труло!
 • Чим Трамп дигне поглед с Балкана и повуче оних 5 милијарди долара које су САД одвајале за убеђивање Балканаца како живе „у најбољем од свих светова“, логично је - а да човек не мора да буде филозоф Ричард Рорти ни Тарабић - да ће сва та њихова конструкција рђати и урушавати се. И то убрзано
 • Американци овде нису уважавали ниједну чињеницу - културну, политичку, геостратешку, људску - која се не би сложила с њиховим насилничким плановима, а чији је главни манекен био човек по имену Ричард Холбрук, коме су главни аргументи били „у топузу“ и арогантном викању на саговорнике као на децу у вртићу. Сад ће се све то холбруковање, које је почело да пуца као лед у пролеће, отопити и претворити у нову холбруковску бујицу која ће нам бацити на главе нове невоље и увести нас у нове драме
 • Зато бисмо најпре морали да заборавимо да ће нам Запад помоћи у овој „новој транзицији“. Ту нам нису потребни никакви Тарабићи: Први светски рат, Други светски рат, беспаметно цепање СФР Југославије са једином намером да Срби, највећи народ и у центру Балкана, буду исцепкани на што више делова и да од Албанаца направе свог кључног слугу
 • Од Запада се ваља удаљити на нормалну дистанцу, а Исток се ваља приближити, али не толико да нам се као Икару крила истопе од јаке сунчеве топлоте. Изузетно је важно и комплексно преломно време у коме живимо. И парадоксално
Пише: Слободан РЕЉИЋ, „Геополитика“
 

        ТРИ дана после победе Доналда Трампа, један професор права сетио се књиге од пре деценије и твитовао три параграфа из ње.

        Доћи ће дан кад ће „радници схватити да се њихова влада уопште није трудила да спречи суноврат њихових зарада и губитак посла. Схватиће и да ,беле крагне’ немају намеру да им притекну у помоћ јер су и саме престрављене као и они“, написао је Ричард Рорти, левичарски филозоф 1998. године.

        И, као што и најбенигнији левичар зна - „тада ће се нешто сломити“.

        Либерали не воле реч „слом“ па их онда нормалне ствари - изненаде, а логика им се учини неподношљивом. Јер, либерални свет, у коме је здрав разум поништен стварањем псеудосвета у мејнстрим медијима, сад сав свој бес усмерава на човека коме је до јуче било најважније да вишак косе с једног дела главе пребаци на онај део који коса убрзано напушта.

        Као да је Трамп крив што је осећао (други пасус) да ће „људи из провинције одлучити да је систем пропао, и окренути се потрази за јаком личношћу за коју ће гласати, која ће их уверавати да ће, чим буде изабрана, учинити да самозадовољне бирократе, превртљиви адвокати, преплаћени мешетари на берзама и постмодернистички професори престану да буду ти који креирају њихову судбину“.

        И трећи пасус: „Све што је урађено за права црнаца, мањина, хомосексуалаца и осталих... биће избрисано. Шаљиви презир према женама вратиће се у моду. Нетолеранција и садизам ће нас поплавити, а сав бес слабо образованих Американаца због тога што им судбину кроје они са факултетским дипломама изаћи ће на видело“.

        Један твит је покренуо твит-таласања и Рортијева студија Остварење наше земље - левичари и Америка XX века претворила се у пророчанство, а књиге које су годинама лежале у магацинима - „Амазон“ је распродао до смираја дана.

        Сви ми, у ствари, чекамо своје Тарабиће. И да: Рорти је јавио како су стигли „жути људи“ и украли Американцима „амерички век“ кад су они били главни народ на Земљи.

        Подсећање на Ричарда Рортија може да делује као преопширан увод у суочавање с чињеницом коју је ових дана нама дотурио „Фајненшел тајмс“ - да „Русија и Турска желе да истисну ЕУ са Балкана“.

        Не знам колико ће нашој квазиелити - која се кладила на Хилари Клинтон - требати да схвати да у овој поруци није суштина шта Москва и Анкара „желе“, него што убрзано долази време када оне то „могу“.

        Док Трамп буде умиривао своје „људе из провинције“, који би сада радије да нешто раде него да на телевизији и у лажној статистици гледају како им је добро, његов поглед према Балкану ће гаснути. Исто би се то десило и Хилари Клинтон на коју су наши „елитисти“ бацали све карте, само она то не би признавала, па би се „српска провинција“ спорије будила.

        Овако би сваки Рорти могао да без неког удубљивања извуче неке закључке који само хохштаплерима и слепцима нису видљиви.

        Ако Срби, Турци, Грци и Бугари - сав тај балкански конгломерат „рогова у врећи“ - пропитивачима из америчког „Галуп интернешнела“ каже да би радије позвали Русе да им помогну ако дође до неког рата него NATO, бандоглаве Американце, лукаве Енглезе, нетолерантне Немце, успаване Французе и бледе Италијане, онда је нешто заиста „труло у држави Данској“. Баш, труло!

Ричард Рорти

        Добро, ми стварно живимо у доба кад нико не верује ни у „д“ од демократије и кад се јак глас народа зове „екстремном десницом“ и „популизмом“ и кад је крив народ који ово више не може да трпи, а не они који су то антидемократско стање створили, екстремно се обогатили и спремни да status quo бране до последње главе свог народа.

        Сад кад Трамп дигне поглед с Балкана и повуче оних 5 милијарди долара које су САД одвајале за убеђивање Балканаца како живе „у најбољем од свих светова“, логично је - а да човек не мора да буде Рорти ни Тарабић - да ће сва та њихова конструкција рђати и урушавати се. И то убрзано.

        На чему би се, иначе, држала кад Американци овде нису уважавали ниједну чињеницу - културну, политичку, геостратешку, људску - која се не би сложила с њиховим насилничким плановима, а чији је главни манекен био човек по имену Ричард Холбрук, коме су главни аргументи били „у топузу“ и арогантном викању на саговорнике као на децу у вртићу.

        Сад ће се све то холбруковање, које је почело да пуца као лед у пролеће, отопити и претворити у нову холбруковску бујицу која ће нам бацити на главе нове невоље и увести нас у нове драме.

        И шта би се ту могло друго очекивати, него да се на Балкану појаве Руси и Турци. Као што ту бејаху у XIX веку.

        Разлика је у томе што су се онда они ту најдиректније сукобљавали, а Аустроугари, Немци и Британци из тога извлачили све користи. Шта ће та разлика донети Балкану, кључно је питање.

        Успостављање одрживог мира, мању употребу римског Divide et impera ? Или се ми то само залудно надамо?

        Али, најпре би, за нашу корист, морали да заборавимо да ће нам Запад помоћи у овој „новој транзицији“. Прво, зато што знамо како су то радили у XIX веку, а друго шта су направили кад су држали „и нож и погачу“ на крају XX века.

        Ту нису потребни никакви Тарабићи: Први светски рат, Други светски рат, беспаметно цепање СФР Југославије са једином намером да Срби, највећи народ и у центру Балкана, буду исцепкани на што више делова и да од Албанаца направе свог кључног слугу.

        Чак је у међународно право уведен термин „ентитет“ да би се осветничком бесмислу дао некакав смисао. Убијање народа који не може да се брани обележено је као дело „милосрдног анђела“ који у свом доброчинству „томахавцима“ расцепљује главе „колатералној штети“. А, гле чуда, онда је вођа „колатералне штете“ постао Хитлер (!), а безлична маса је починила геноцид. И, државни секретар САД налази да није превелика цена пола милиона мртве ирачке деце да се, после Велике лажи, Ирачанима донесе крвава демократија, али јесте геноцид и седам хиљада (бројка је, иначе, њена изјава коју истраге нису потврдиле) настрадалих у једном граду у једној војној операцији!?

        Наравно, без обзира на сва искуства, народ који живи у времену и на месту на коме живе Срби не може се повући у „сјајну изолацију“: неизбежност је учити од економски развијенијих, узимати из велике културе оно што оплемењује нашу културу, саобразити свој суживот са хришћанском обавезом о „браћи“. Из тога се не може излазити.

Турска у Сарајеву

        Али, то, као што важи за Запад од кога се ваља удаљити на нормалну дистанцу, важи и за Исток, коме се ваља приближити, али не толико да нам се као Икару крила истопе од јаке сунчеве топлоте.

        Изузетно је важно и комплексно преломно време у коме живимо. И парадоксално.

        Много ће лакше ићи процес девестернизације која нас је досад стезала око врата, гушила и усмеравала на „поља смрти“, него процес успостављања нашег новог друштвеног стања.

        Девестернизација сада тече из Вашингтона.

        То је одрицање од „вредности“ које они више не могу да одрже, али успостављање новог поретка ствари, увођење нових норми (које нашим болесним елитама више неће стизати на превод из Брисела), успостављање новог сета вредности, то је - тежи пут. Он тражи нове људе који неће моћи посудити идеје и снагу од безидејне Ангеле Меркел и нама их простирати као достигнућа.

        Само они који такав приступ гледају као „похвалу лудости“ биће од користи друштву будућности.

        Као што се већ десило с Брегзитом и Трампом „српска провинција“ (у то спада и Београд, већ од Железничке станице и Миријева) убрзо ће одлучити „да је систем пропао“. Неко ће им рећи да кад се држава све више задужује, то није јак буџет, да је мања пензија гора од веће, да се у земљи коју ММФ лечи од сиромаштва повећава и број програма против сиромаштва и број сиромашних и - ето, већ ће бити са здравим разумом „на ти“. А то је глава изнад либералистичке баруштине у којој се ваљају у сјајном отпаду кога има више од хране.

        И ту настаје проблем: није свака промена добро решење. И ту, једино ту, либерали су у праву.

        Бежећи од њих народу, пре века бирали су Хитлера. Та њихова „способност“ да у демократским друштвима створе фашизам показала се као њихова нова историјска шанса - историјско право да од 1945, у пола века створе нешто што би и „људи из провинције“ могли да подносе. Али, либерална идеологија није показала да има ту способност. И ево нас у новом окретању историјског рулета.

        Овај пут он неће стати ни на „црвено“, а још мање на „црно“.

        На то се можете кладити, а остало је наша способност да у свему томе учинимо за себе - најбоље.

        Геополитика број 103, март 2017.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

iki's picture
iki 19:05 17.05.2017.

 • +6
Voting is closed.

Jedan izuzetan tekst, od izuzetnog novinara.Reljić, možda u 4-5 najboljih novinara koje ima prostor bivše nam zemlje.

дулебг's picture
дулебг 20:04 17.05.2017.

 • +5
Voting is closed.

кренуле ласте, неће ни зима још дуго

Slobodanka's picture
Slobodanka 12:24 18.05.2017.

 • +5
Voting is closed.

Baš bi bilo lepo da im polugotov plen izmakne. "Jarac klan nedoklan", ali se ipak spasio.

Pet ratova je bilo na Balkanu u prošlom veku. U ovom poslednjem smo svi poraženi, poniženi, opljačkani i dovedeni u stanje duže neizvesne poluokupacije. Ostale su im još tri oaze u jugoistočnoj Evropi koje nisu u potpunosti NATO-izirane, a ni EUropizirane: Srbija, BIH i Makedonija. Na te tri izmorene zemlje se sada žure, te malo malo razni arhitekti sa Zapada opet pričaju o nekim njihovim novim planovima na Balkanu ili "novim realnostima" sa ciljem da nas dovrše ili lepše, ali ipak cinično rečeno "usavrše". Dragi Bože pomozi nam i ti malo.

U prirodi je ljudskoj da se ružne stvari zaboravljaju što je dobro. Ipak korisno je i setiti se da suviše ne zaboravimo s kim imamo posla te kako je sve Zapad pravio od nas "nove realnosti".
RIČARD HOLBRUK (1941-2010) Arhitekta zla - 17/12/2010 - Piše Dajana Džonston
http://www.pecat.co.rs/2010/12/ricard-holbruk-1941-2010-arhitekta-zla/

дулебг's picture
дулебг 12:51 18.05.2017.

 • +7
Voting is closed.

Спасила нас је њихова пропаст - што је сатанизам, који се шуња 12 векова, стигао на наплату. Када су решили да открију лице, да силом и мраком поједу цео свет - појели су прво себе.

Свакако да смо и ми допринели свом спасењу - оружјима са којима Запад није рачунао: стрпљењем, трпљењем, вером у себе, у Бога, у правду и морал, страхом - шта би преци могли да нам кажу ))

дулебг's picture
дулебг 12:55 18.05.2017.

 • +4
Voting is closed.

Питање је да ли смо "понижени"? Када те увреди гори од тебе - ту нема ничег понижавајућег, чак ни изненађења. Запад је дефинитивно прихватио свој лик Звери - њихова цивилизација и богатство почивају на пљачки и милијарду мртвих, а и код своје куће сада уводе борбу на живот и смрт.

Slobodanka's picture
Slobodanka 15:43 18.05.2017.

 • +4
Voting is closed.

Dulebg - Mislim naprimer na predaju Ratka Mladića Haškom tribunalu, a i mnogih drugih pre njega. Ja to nikad ne bih uradila. Sećam se i da sam bila zgrožena zbog priča naših vlasti iz tog perioda kako je to neophodno da uradimo zbog budućnosti naše dece. Tada su koristili veoma sličan izraz kao danas za put Srbije u EU.
Zatim razne laži i nameštaljke u vezi jeftine rasprodaje naših firmi. Osećam to kao nacionalnu sramotu velikih razmera, mada nisam učestvovala u tome. A oni koji su o tome odlučivali i budzašto kupovali firme upšte se ne stide.
Moglo bi se navesti još primera kad su naši nečasni pojedinci ili grupe ljudi napravili ozbiljnu štetu celoj zajednici.

Видра's picture
Видра 22:27 17.05.2017.

 • +4
Voting is closed.

Орлови рано лете !боље икад него никад!!!

draganz's picture
draganz 10:02 18.05.2017.

 • +5
Voting is closed.

Holbruk je gad poseban, na gornjoj slici, na licu mu se vidi. Od kada se pojavio nazivao sam ga Neuspelim Pregovaracem, sto je vreme i pokazalo. Nas srpski (mada je ispravno Srbski, veliko slovo kao kod svih ostali slovenskih naroda za prideve, i b a ne p) jezik je uvek prepoznavao istinu. Hol-bruk, znači nešto što je šuplje i što je bruka. Kao satanin pomoćnik sigurno je u njegom carstvu ali ne uživa u nagradi nego naprotiv, jer je njegov gospodar uvek nezadovoljan svojim podanicima.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 13:01 06.06.2017.

 • +0
Voting is closed.

H I T R O M nemojte samo da zakasnite.
lAKO JE PODELITI STO NIJE VASE.

Додај коментар