Николић: Позвао сам папу да посети Србију, али сам Ватикану ставио до знања – само уз сагласност СПЦ

НАГЛАСИО ДА ФРАНЦИСКО НИЈЕ САМО ШЕФ ВАТИКАНА ВЕЋ И ВЕРСКИ ПОГЛАВАР

         БИВШИ председник Србије Томислав Николић изјавио је да је 2016. године позвао папу Франиска да посети Србију али и да је у том позиву навео да до посете може доћи само ако се са тим сагласи и Српска православна црква (СПЦ).

         Реагујући на изјаву министра спољних послова Ивице Дачића о разлозима отказивања те посете, Николић је казао да је папу позвао "искључиво у својству председника Србије" као и да је у позиву навео да до посете може доћи само ако се договори и сусрет Франциска и патријарха СПЦ Иринеја јер како је рекао, "папа није само државни већ и верски поглавар".

         "Ватиканска администрација је у једном моменту пренебрегла мој изричит и јасно изнет став да до посете папе не може доћи пре него што за то буде добијена сагласност и СПЦ. Обавестили су ме да њихови представници долазе у Србију у јануару 2016. године како би припремили посету папе коју он планира за мај исте године. Реаговао сам одмах и подсетио их да до посете, па самим тим и њене припреме, не може доћи без сагласности СПЦ", рекао је Николић за "Вечерње новости" од четвртка.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари