Кецмановић: Вучићев еврофанатизам не делује ми баш уверљиво

НИШКИ ЦЕНТАР ЗА БОРБУ ПРОТИВ НЕПОГОДА ПОСТАО ЈЕ ПРОБЛЕМ ЈЕР СУ СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ - НЕПОГОДА

  • После широм отворених врата мигрантима пред којима стрепе не само Мађари, Чеси, Словаци и Пољаци него и Аустријанци, чак и Британци и Немци, Вучић је са Аном Брнабић поново постидио Запад. Захваљујући њему и њој, Волфганг Петрич говори о балканизацији Европе и европеизацији Балкана под вођством Србије
  • За време Вучићве инаугурације се наметао снажан утисак да Београд није само био центар СФРЈ него да је постао центар Западног Балкана. Колинда је већ кажу нешто „украла” од сценографије. Милов председник, свестан да му уласком у НАТО државица није више занимљива чак ни Американцима, а браћи Русима, са којима су Црногорци некад бројали 300 милиона, ни као туристичка дестинација. Иванов, као херојски поражен, у себи се вајкао што су Македонци државну заједницу са Србима заменили за федерацију са Албанцима...
  • Влада Србије на неки начин представља коалицију различитих ино-лобиста, чија линија подјеле не пролази између странака него кроз сваку од њих, а шеф владајуће коалиције дође нам га као нека врста ауторитативног балансера међу њима
  • Вучићев еврофанатизам не делује ми баш уверљиво јер интелигентан је човек и јасно му је да ЕУ нема баш светле перспективе. Као што немају перспективе ни братимљења са комшијама. Хрватском у којој се матуранти поздрављају са „За дом спремни!”. БиХ у којој бошњачки лидер сматра да им „сво зло долази из Београда”. Црном Гором где кажу да би „под заставом НАТО ратовали против Србије”...

Пише: Ненад КЕЦМАНОВИЋ, „Политика”

          КАДА је добио функцију в. д. премијера и истовремено новинарско питање да ли ће то бити и без в. д., Ивица Дачић је одговорио да „не верује јер није по вољи Запада”. Тако је јавност могла да закључи да ће, тада још непознати, нови премијер(к)а бити по вољи Запада.

     И заиста, са својим дипломама и радном биографијом безмало искључиво везаним за америчке фирме, као припадница слабијег пола, као декларисана припaдница мањинске сексуалне оријентације, као дијелом Хрватица, као ванстраначка личност и представник НВО сектора, мандатарка Ана је толико по мјери западног прије свега америчког укуса да демократе из мочваре, који по свему и даље владају у САД, морају бити одушевљени.

          Да је нема, Вучић би, окружен бившим шешељевцима и слобистима морао да је измисли да би побрао толико аплауза и САД и ЕУ.

          А тек колико је скочио рејтинг Србије која је само коју годину раније усред Београда тукла актере геј параде да је власт због њихове безбједности морала неколико пута да одгађа поновно окупљање ове сексуалне мањине.

          Ваљало је промијенити свијест носилаца власти јер су они сами, додуше под заставом радикалне странке, били активисти анти-геј насиља. Ко би могао и да сања да ће ти исти људи, сада у партијским  дресовима СНС-а већином у скупштини подржати избор Ане Брнабић?!

       Да се разумијемо, Ана је интелигентна, рационална, храбра, самоувјерена, вјешта,и ефикасна млада политичарка – прави изданак америчке менаџерске пословно-политичке школе. Али, поента је у томе што је Вучић, дајући јој мандат, показао да је у Србији баш све могуће када је води лидер бескомпромисно опредјељен за европски пут без алтернативе.

          Послије широм отворених врата мигрантима пред којима стрепе не само Мађари, Чеси, Словаци и Пољаци него и Аустријанци, чак и Британци и Нијемци, Вучић је са Аном поново постидио Запад.

          Захваљујући њему и њој, Волфганг Петрич говори о балканизацији Европе и европеизацији Балкана под вођством Србије.

         На гламурозном пријему поводом инаугурације предсједника Републике Србије, пред камерама у центру пажње био је Вучић са супругом, али у кулуоарима је главна атракција била Ана, махом у пратњи америчког амбасадора Скота. Не знам да ли баш због тога, један врстан аналитичар, дискретно наклоњен режиму, упозорио је предсједника да би му се у догледно вријеме могло десити да премијерка преузме главну ријеч.

          Ако је његова процјена и тачна, можда је мало је преурањена, а у међувремену на пријему, Вучић истина није окупио шефове држава из свијета, али је параду вриједило организовати бар због колега предсједника из ex yu република.

          Наметао се снажан утисак да Београд није само био центар СФРЈ него да је постао центар Западног Балкана.

          Колинда је већ кажу нешто „украла” од сценографије.

          Милов предсједник, свјестан да му уласком у НАТО државица није више занимљива чак ни Американцима, а браћи Русима, са којима су Црногорци некад бројали 300 милиона, ни као туристичка дестинација.

          Иванов, као херојски поражен, у себи се вајкао што су Македонци државну заједницу са Србима замјенили за федерацију са Албанцима.

          Пахор је размишљао о томе како би Меркатор могао да живи од продаје меса за београдске пријеме.

          Иванић је уживао што као Србин представља Босну у Србији, а Додик се видно осјећао као у својој другој кући.

          Збуњени Бакир је непрестано трчао за Ацом, заузетим важнијим гостима из САД, Русије, Кине, ЕУ, да му исприча српску народну пословицу „Попу – поп, бобу –боб” у којој сигурно себе није видио као попа.

         Дачић је касније на вечери за ужи круг пјевао. Ако није по вољи Американцима, онда је по логици односа по вољи Русима. То нема баш премијерску, али има тежину министра спољњег и замјеника премијера за политичке послове којима се Ана, вели, неће уопште бавити.

          На тој страни су и Вулин као министар одбране која ће се базирати на миговима и Ненад Поповић, формално без портфеља, а фактички задужен за економске односе са Русијом и сарадњу владе са Николићевом агенцијом за БРИКС односно Кину.

          На западној страни су, поред Ане, министар Вујовић, са озбиљним некретнинама на Менхетну, Зорана Михајловић која, зна се, није по вољи Русима.

          Трећу линију чине проевропска  Јадранка уз подршку шефа државе. Четврту - несврстани. А вјероватно се нађе и понеки министар који заступа просрпску линију уз подршку већине националног демоса који постоји само у резултатима испитивања јавног мњења.

         Истине ради, и у предратним владама Краљевине Србије и Југославије било је англофила (Протић) и франкофила и германофила (Стојадиновић) и русофила (Драгољуб Јовановић).

          Као млади, одлазили су о свом трошку или о државним стипендијама на школовање на Запад и тамо успостављали пријатељства, усвајали универзалне елементе тамошње културе, стицали повјерење и ауторитет и повратно остваривали утицај у елитама западних метропола на корист својој земљи. Али, нису постајали космополити, него још већи родољуби и домољуби. Данас у глобализованом свијету те спољне везе често имају обрнут смјер. То већ и језик вјерно одсликава: више не говоримо англофилима и русофилима него „амерички човјек”, „њемачки човјек”, „руски лобиста” или чак„циаш”, „натовац” и сл.

          Код великих народа и земаља какви су Руси, Кинези, Индијци тога нема, код малих као да је нормално.

        Влада Србије на неки начин представља коалицију различитих ино-лобиста, чија линија подјеле не пролази између странака него кроз сваку од њих, а шеф владајуће коалиције дође нам га као нека врста ауторитативног балансера међу њима.

          Његов еврофанатизам не дјелује ми баш увјерљиво јер интелигентан је човјек и јасно му је да ЕУ нема баш свијетле перспективе. Као што немају перспективе ни братимљења са комшијама. Хрватском у којој се матуранти поздрављају са „За дом спремни!”. БиХ у којој бошњачки лидер сматра да им „сво зло долази из Београда”. Црном Гором гдје кажу да би „под заставом НАТО ратовали против Србије”.  

          Али, то је опција која мање смета и Америци и Русији него јасно окретање једној од те двије стране. Уосталом, Вучићу омиљена Ангела полако се окреће од САД да би успоставила боље односе са Русијом, па треба купити још времена да се не би нашли на линији ватре.

          Како на пријему рече Дачић, нова влада ће ријешити дипломатски статус руског центра за борбу против елементарних непогода у Нишу, који је постао проблем зато што су САД себе препознале као непогоду. А љепојка Нела, која је захваљујући закону о забрани оспоравања геноцида ( у Сребреници) остала у влади, већ спрема закон и о геј браковима , па онда и о њиховом праву на усвајање дјеце итд.

          Не знам само које и чије јер јутрос читам у „Политици” да се у Србији родило најмање дјеце у посљедњих  100 година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Иван's picture
Иван 13:21 16.07.2017.

  • +2
Voting is closed.

Уверљивије је када Србин из БиХ, добро Републике Српске, купи Политику, Новости, Блиц или Информер и почне да распреда о дневнополитичкој ситуацији у, формално, другој држави, а фактички резервној домовини, Републици СрБској Србији!
Стварно ништа од овога што је Проф. Др. Кецман написао нисам знао, шта знао, ни слутио да може бити тако, а све је успео да поброји и категоризује баш као домаћица тегле у шпајзу са зимницом! Па ипак, врхунац професорове луцидности није толико у разумевању стварности колико у закључивању о истој: сви око њега лобирају за нешто или некога једино Вучић не делује уверљиво као еврофанатични лобиста јер је ИНТЕЛИГЕНТАН и јер му је јасно да ЕУ нема перспективу, хе, хе! Браво професоре!!!
Не могу да се не отмем утиску да Република Српска обожава Вучића, бар њена сува интелигенција, шта год да вођа уради или не уради а Пинк или Информер не опевају и одбране, Република Српска ће да позлати!
Долази ли Додик и следеће недеље у Београд?

Ajde_ZnakPitanja's picture
Ajde_ZnakPitanja 16:37 16.07.2017.

  • +2
Voting is closed.

Vuchich inteligentan??
Kecmane glupsone!
.
Dalje: svi prozapadni srpski tribuni "lobiraju" za Zapad? Chush: Lobiraju? Niko nije Izdajnik, iako radi protivno interesima srpske dece I njihove dece?!

"Вучић истина није окупио шефове држава из свијета, али је параду вриједило организовати бар због колега предсједника из ex yu република."...
Vrijedilo, eh? Upropastili pare jadnog, gologuzog I gladnog Srpskig naroda! Za koga li ti "lobirash", Kecmane! Proruski nisi sigurno.

Посматрач's picture
Посматрач 17:53 16.07.2017.

  • +2
Voting is closed.

Кецмановић лобира за себе.
Човек све лепо завио у целофа, а целофан му се провиди.
Научиће он да замота у више слојева. Тек је почео.

Slobodanka's picture
Slobodanka 19:19 16.07.2017.

  • +2
Voting is closed.

DA NE BUDE JEDINI REZULTAT SILNOG I PREPAMETNOG MUDROVANJA: OPERACIJA JE USPELA, A PACIJENT SRBIJA JE UMRO.
Ovo više izgleda kao razlika izmedju onih koji žive i to kao nekakva elita u Beogradu i onih koji žive u unutrašnjosti. Nenad Kecmanović nakon raspada Jugoslavije živeo je, a i radio je u Beogradu. Jedno vreme radio je baš kao i šef Odeljenja za politikologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Ne znam gde sada živi i radi, ali ima stan na beogradskoj adresi. Dakle više od 20 godina prisutan je u Srbiji.
Zašto on sa takvim znanjem koje ima procenjuje da nije još vreme da se u Srbiji pravi zaokret? Da li je i on podlegao zakonima ali beogradske provincije? Kaže da "treba kupiti još vremena da se ne bi našli na liniji vatre" u kontekstu da se ceo svet polako menja...
To čekanje je za Srbiju MAČ SA DVE OŠTRICE jer kao što i sam navodi prozapadni uticaji su kod nas odavno prisutni, a zadnjih 17 godina imamo faktičku, ali neproglašenu okupaciju Srbije. I prethodni, a i aktuelni kadrovi razjedaju u interesu globalista Srbiju iznutra kao moćni i opasni paraziti.
Mogu da razumem brigu Rusije za Srbiju na način - ako je Rusija pomagala Srbiji naprimer da izadje iz turskog ropstva, u prvom svetskom ratu, kasnije iz nacističkog ropstva, zašto je sada prepustiti konačnom utapanju u neko novo ropstvo.
Ako već čita Politiku mogao je da pročita i tekst Aleksandra Dugina objavljen prilikom njegovog poslednjeg boravka u Srbiji.
SRBI SU ISTI KAO RUSI, SAMO BOLJI - 30.06.2017.godine
"Imate šansu da sačuvate teritorijalnu celovitost...
Veoma brzo doći će trenutak kada će Srbija moći da načini izbor i dobije od Rusije sasvim drugačiji odgovor nego što ga je dobijala do sada. Taj horizont se nazire. Uvek sam prisutan tamo gde se okončava atlantizam i počinje evroazijstvo. Dolazi vreme da se načini izbor."
http://www.politika.rs/sr/clanak/384031/Srbi-su-isti-kao-Rusi-samo-bolji

-

Додај коментар