„Данас“: Могућ Рамбује-2, САД нису сасвим против да Србија добије север Косова и манастире

ПОРЕД ЗЕМАЉА „КВИНТЕ“ НАВОДНО БИ УЧЕСТВОВАЛЕ И РУСИЈА, КИНА И ТУРСКА

  • Саговорници „Данаса“ открили су да је „иницијална каписла“ за идеју о одржавању „Рамбујеа два“ био недавни састанак Квинте у Њујорку и да је, по свему судећи, кључ за решавање косовског питања „у рукама Американаца“
  • „За разлику од Немаца, који и даље неће ни да чују да се косовски чвор размрси поделом Косова или разменом територије, већ сматрају да би Приштина требало да добије столицу у УН, за САД решење које би подразумевало да Србија добије север Косова и манастире, уопште није неприхватљиво“

        ПОСТОЈЕ реалне шансе да „косовски чвор“ буде расплетен организовањем међународне конференције на којој би Београд и Приштина преговарали уз учешће „највећих светских играча“, сазнаје „Данас“ незванично од представника највиших дипломатских кругова на Западу.

        Како лист пише у викенд издању, на таквом скупу поред земаља „квинте“ (САД, Велика Британија, Француска и Италија) учествовали би представници Русије „а не искључује се могућност учешћа Кине и, чак, Турске“.

        Саговорници „Данаса“ открили су да је „иницијална каписла“ за идеју о одржавању „Рамбујеа два“ био недавни састанак „квинте“ у Њујорку и да је, по свему судећи, „кључ“ за решавање косовског питања „у рукама Американаца“.

        „За разлику од Немаца, који и даље неће ни да чују да се косовски чвор размрси поделом Косова или разменом територије, већ сматрају да би Приштина требало да добије столицу у УН, за Американце решење које би подразумевало да Србија добије север Косова и манастире, уопште није неприхватљиво“, пише „Данас“.

        Лист наводи и да „поједини учесници преговора у Рамбујеу, који су вођени фебруара 1999. у покушају да се реши косовско питање, за Данас незванично коментаришу да би на будућој међународној конференцији требало избећи грешке због којих су пропали ти преговори“.

        Подсећа да се делегације Београда и Приштине тада нису среле директно, „већ су поруке косовских Албанаца преносили Американци и што је Београд био уцењен да му се лоше пише ако не прихвати предложено решење“.

        Да би се избегла таква грешка потребно је да се овога пута не врши притисак ни на једну од страна, у смислу да се не прети Београду да ће бити закочен његов пут ка ЕУ ако не прихвати понуђено решење, а најбоље би било да се на том скупу разговара не само о Косову, већ и шире о Западном Балкану, који је и даље изразито трусна зона, поручили су извори „Данаса“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари