Дачић: Нема опасности да ЕУ уведе визе грађанима Србије – мигранти у Србију долазе из ЕУ

„СМЕТА ИМ ШТО СВЕ ВИШЕ ЗЕМАЉА ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА”

          МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је да не постоји опасност да Европска унија (ЕУ) поново уведе визе за српске држављане, иако је Србија укинула визе за грађане трећих земаља.

          Дачић је за Вечерње новости оценио да Европску унију не брину мигранти, већ Косово.

          “Не смета њима укидање виза, већ то што све више земаља повлачи признање Косова, па они кажу да је то због укидања виза. Нека ЕУ покаже податке о томе да ли је и колико повећан број миграната откад је Србија укинула визе неким земљама”, навео је Дачић.

          Додао је и да је “забринутост Брисела мало и лицимерна” и најавио да ће Србија, уколико буде злоупотреба укидања виза, одмах реаговати и вратити визе.

          “Одакле је дошло милион миграната у Србију него из ЕУ, они су ушли у овај регион преко спољних граница Уније”, рекао је Дачић.

          Како пишу Новости, Европски савет је у својим закључцима поздравио укупан напредак Србије постигнут у преговорима о приступању са ЕУ, али је први пут опоменуо Београд због укидања виза грађанима трећих земаља.

          Савет је изразио забринутост да би политика Србије могла да отежа борбу против илегалних миграција, а те закључке би крајем следеће недеље у Луксембургу требало да усвоје шефови држава или влада ЕУ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари