Чепурин: Србија је поводом КиМ под ултимативним притиском србомрзаца, а Москва је на њеној страни

У АУТОРСКОМ ТЕКСТУ ЗА „ПОЛИТИКУ“: РУСИЈА СЕ МОЖЕ ДУБЉЕ УКЉУЧИТИ У РЕШАВАЊЕ КОСОВСКОГ ПРОБЛЕМА

  • „Наш став остаје непромењен - подржаћемо ону одлуку коју ће Србија и спрски народ сматрати прихватљивом за себе. Полазимо од тога да је правни основ за договор Резолуција Савета безбедности"
  • „Косово и Крима су то две потпуно различите приче, с обзиром да се Крим одвојио у складу са Декларацијом УН из 1970. године. Питање Крима је затворено дефинитивно. Крим је Русија, а Косово је Србија. То није само парола, то је правна реалност која мора да се поштује“

          РУСКИ амбасадор у Београду Александар Чепурин изјавио је да постоји могућност да се Русија "још дубље укључи" у решавање косовског проблема, ако такви предлози буду стизали.

          Чепурин је у ауторском тексту за лист "Политика" од уторка поводом Дана државности Русије, оценио да се Београд, када је Косово у питању, "налази пред ултимативним притиском традиционалних србомрзаца", а да је Москва била и да ће бити на страни Србије.

          "Наш став остаје непромењен - подржаћемо ону одлуку коју ће Србија и спрски народ сматрати прихватљивом за себе. Полазимо од тога да је правни основ за договор Резолуција Савета безбедности", навео је руски амбасадор.

          Он је истакао да се у последње време неоправдано изводе паралеле између Косова и Крима, јер су то "две потпуно различите приче", с обзиром да се Крим одвојио у складу са Декларацијом УН из 1970. године.

          "Питање Крима је затворено дефинитивно. Крим је Русија, а Косово је Србија. То није само парола, то је правна реалност која мора да се поштује", оценио је Чепурин.

          Чепуринов текст написан за „Политику“ почиње овако:

          „Када је 862. године Рјурик позван да постане кнез у Новгороду, створио је прву руску државу и започео лозу Рјуриковића. Захваљујући напорима његових потомака, северне руске земље ускоро су постале једна целина заједно са јужним (Кијевска Рус). Тако се појавила стара руска држава. Данас броји 1.156 година.

          Потомак Рјурика кнез Владимир донео је 988. године судбинску одлуку када је крстио Рус према византијском обреду. Тада је Византија била најмоћнија и најпросперитетнија држава света, са којом су одржавали посебне везе источнохришћански народи, од Балкана до реке Волге. Већ тада Руси и Срби, браћа по крви, заувек су постали и браћа по вери. И наша је обавеза да се сећамо свих славних страница ове хиљадугодишње историје пријатељства и узајамне помоћи.

          Ове године прослављамо и 180. годишњицу од успостављања дипломатских односа између Русије и Србије. На свету нема много народа који су нам толико блиски као српски народ.“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари