Шта је Николић заправо рекао, најавио и обећао на изборној скупштини СНС?

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ЈЕ ОСНАЖИО СВОЈ „СРПСКИ ГАРД” ИЗ ЊУЈОРКА, ПА ИПАК:

         МНОГЕ је Томислав Николић охрабрио наступом пред генералном скупштином УН.

         Још и више – говором на изборној скупштини СНС.

         Међутим, у Њујорку није – иако је то најављивао и обећавао – затражио да се даље решавање проблема КиМ премести у Уједињене нације. Још је – после сусрета са Кетрин Ештон – саопштио да је ново посредовање ЕУ добродошло.

         Потом је нови лидер СНС  Александар Вучић саопштио да се Србија – поводом КиМ – мора повиновати немачким условима јер је Берлин главни у Европи. А зна се: да је Косово неопозиво независна држава баш за Ангелу Меркел.

         Због свега, Факти су питали своје саговорнике: 

         Како сте схватили последњи наступ председника Србије?

         Шта најављују, на шта се после њих – и са њима – може реално рачунати?

 

Владан ГЛИШИЋ, члан Управног одбора покрета Двери

Нећемо подржати мешетарење са две различите реторике

УВЕК смо доживљавали да представници наше власти имају једну реторику, појачано националну, за унутрашњу употребу, односно домаћу јавност, а када оду у међународне институције - врло су кооперативни са онима који уцењују нашу земљу.

Међутим, ми се искрено надамо и желимо да верујемо реторици коју је председник Николић изнео на страначкој скупштини СНС и у Скупштини УН.

Рачунамо да ће то бити његови ставови и, ако тако буде, имаће пуну подршку Двери.

С друге стране, сигурни смо да долази време у коме мешетарење са две различите реторике неће бити могуће и, у том смислу, Николић ће морати да се определи.

 

Жељко ЦВИЈАНОВИЋ, уредник Новог стандарда

Тренутак истине биће – платформа за Косово

ЗА разлику од већине претходних премијера и председника, Николић има свест о томе да се Србија налази у стању полуокупације, а са друге стране не даје сопствену сагласност да Србија буде окупирана земља.

Хоћу да кажем да су неки премијери и председници веровали да Србија није окупирана, а други су знали да јесте окупирана, али су били сагласни с тим.

Николић је први код кога је то различито. А веома је важно да имамо ту несагласност.

Упркос томе, Николићеве изјаве – и оштре и блаже, потпуно бих занемарио и гледао бих само оно што ради, и то из више аспеката.

Он има потребу да извуче Србију из политичког и геополитичког глиба, а са друге стране је потпуно свестан својих снага.

Тренутак истине у коме ћемо видети где заправо иде – биће његова стратегија за Косово. Претпостављам да ће и ту ствари ићи и у једном и у другом правцу – јер је Николић просто принуђен да иде на то – али се надам да ће ипак превагнути опција одбране, а не прања руку од Косова.

Изјаве у политици никога не обавезују и самим тим су бесмислене. Стратегија је званична платформа државе о некој ствари и ипак ће обавезивати бар мало више него изјаве.

По поступцима Николића и Владе, рекао бих да су доста контрадикторни утисци о томе да ли ће се бранити Косово и спроводити озбиљне реформе. Зато бих се фокусирао на то да видим стратегију.

Косово је центар српске политике, и из њега ће произаћи све друге политике у Србији, ма како ми мислили о њему.

 

Александар ПАВИЋ, политиколог и аналитичар

Власт Косово препушта ЕУ, напредњаци то прикривају националном реториком

ПО реторици више никога не треба тумачити, већ само по делима, а дела су таква да су напредњаци врло брзо увели континуитет и надградњу косовске политике претходне власти.

Сулудо је хватати се за нечије речи, а с друге стране досад нисмо видели никакву назнаку да ће се ишта променити.

Јер, док Николић заоштрава националистичку реторику – нови председник СНС, Александар Вучић, прича о болним стварима које ћемо морати да истрпимо за Косово.

Буквално нам је рекао да нам је, за Косово, једини оквир ЕУ, да је то простор који нам је омеђен и у коме треба да се сналазимо, па шта у томе успемо да извучемо.

А, Вучић је много ближе извршној власти од Николића!

Судећи по овоме,  напредњаци планирају да направе још јачи темпо према ЕУ него претходна власт, али уз појачану националну реторику која то треба да покрије.

Вероваћу да ствари овако стоје - док не докажу супротно. А још нису!

 

Слободан АНТОНИЋ, универзитетски професор и политички аналитичар мисли                                                                                       

Сад важи само оно из Јеванђеља:

„По делима њиховим, познаћете их“   

ТРЕБА правити разлику између порука које су намењене домаћој јавности и спољним факторима, а имам утисак да су поруке са страначке конвенције биле намењене - страначкој публици.

Николићев страначки колега, а сада формално први човек напредњака, и раније је најављивао, а и сада опомиње - да нас чекају врло тешке одлуке везане за Косово и да српска јавност не зна шта ћемо све морати да урадимо. Сад је Србији и јасно предочено: да морамо да слушамо Немачку...

Дакле, имајући у виду овакав контекст, потпуно је јасно да не знамо понашање и став Николића у дипломатским контактима.

Оно што чујемо јавно је разумна националистичка прича, али специјалистичку јавност занима - шта је то што они саопштавају и обећавају у контактима са Бриселом и Вашингтоном.

Када једно говоре овде, а друго страним факторима, једини начин да можете да цените неког политичара је она стара из Јеванђеља: „По делима њиховим, познаћете их“.        

 

Драгиша МИЛОВИЋ, председник општине Звечан

Прво средимо стање у Србији, а онда решимо – хоћемо ли на Запад или Исток

ПРЕДСЕДНИК Николић је у праву када каже да нас је трчање за статусом кандидата довело до тога да се договорима са Приштином практично стигло до признавања Косова и Метохије.

И, не само то –постављају нам нове услове.

Србија може да прихвати само оне услове који су били постављани и пред друге земље које су сад чланице ЕУ.

Нама сви одређују црвене линије па и наша држава и њен председник треба да имају неки минимум испод кога се неће ићи.

ДСС сматра да у ЕУ није мед и млеко, видимо и сами са какавим потешкоћама се суочавају, тако да Срби треба да се окрену сами себи и да не трче ни за ЕУ ни за неком трећом страном.

Прво да средимо стање у својој кући па да видимо да ли ћемо имати четири стуба или два.

 Да ли ћемо Запад или Исток...

 

Диана Милошевић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари