Србија ушла у кризу крајње рањива, а прошла кроз њу повољније од комшија

ЦВЕТКОВИЋ НА ПРЕДСТАВЉАЊУ

„БЕЛЕ КЊИГЕ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА” У СРБИЈИ

  • Већ три године се побољшава текући платни биланс земље, па би у овој години његов дефицит требало да буде 7,5 одсто бруто домаћег производа, што је велики напредак у поређењу са 2008. када је био 21,6 одсто – изјавио Мирко Цветковић

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да се већ три године побољшава текући платни биланс земље и да би у овој години његов дефицит требало да буде 7,5 одсто бруто домаћег производа, што је велики напредак у поређењу са 2008. када је био 21,6 одсто.

        Цветковић је, на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора, рекао да су директне стране инвестиције у првих седам месеци ове године биле 1,6 милијарди долара, значајно више него у другим државама региона.

        Он је оценио да је Србија у светску финансијску кризу ушла у стању крајње рањивости, али да је, и поред тога, њена привреда кроз кризу прошла повољније од већине земаља у окружењу.

        Цветковић је указао да постоје бројне макроекономске неравнотеже које се морају превазићи како би привреда била функционалнија.

        Наглашавајући да је од почетка мандата ове Владе парламент усвојио више од 700 закона, он је поручио да је Влада свесна да постоје проблеми у њиховој примени, јер су бројност и временски оквир у којем су донети „донекле условили различиту праксу и недоследност у тумачењу и спровоћењу“.

        Овогодишња „Бела књига“ страних инвеститора, додао је Цветковић, скренула је пажњу на висок ниво корупције, а тог изазова Влада је у потпуности свесна.

        Како је истакао, Влада је у борби против корупције уложила не мале напоре у изградњу независних регулаторних тела и јачању административних капацитета јавне управе.

        Председник Савета страних инвеститора Шел Мортен-Јонсен је упозорио да врло чест правни вакуум у примени закона у Србији, посебно када су у питању јавне набавке, додела дозвола и одобрења, са собом носи висок ниво корупције.

        Он је рекао да су страни инвеститори срећни због чињенице да се у Србији спроводе реформе, али да је неопходно да закони који су донети буду примењени, а „транспарентност и поверење су кључ да се то оствари“

        Потребно је више подзаконских аката и мање дискреционих овлашћења, а ниво борбе против корупције мора се повећати, навео је Јонсен.

        Он је похвалио напредак остварен у области енергетике и просторног планирања, као и на позитивне кораке у побољшању правног оквира на тржишту некретнина. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари