Србија ће прецизније дефинисати и правила политичког оглашавања

УСЛЕДИЋЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О АГЕНЦИЈИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И ФИНАНСИРАЊУ ПОЛИТИЧКИХ АКТИВНОСТИ

* Један од резултата међустраначког дијалога у Народној скупштини Србије (уз посредовање европских парламернтараца) односи се на стварање једнаких услова за све политичке странке које учествују у изборима како би имале једнак приступ медијима, посебно јавним сервисима РТС и РТВ

* У плану је и да Народна скупштина организује отворени састанак са свим заинтересованим странама о улози и раду РЕМ-а и успостављање Надзорног одбора Народне скупштине за контролу електронских и штампаних медија

__________________________________________________________________

         ОРГАНИЗАТОРИ међустарначког дијалога који је одржан у Народној скупштини Србије, у Београду, уз посредовање европских парламентараца, објавили су данас садржај одржаних састанака уз оцену да је до друге рунде дијалога у новембру потребно предузети кораке за даље побољшање услова за одржавање парламентарних избора.

        „Ово се посебно односи на стварање једнаких услова за све политичке странке које учествују у изборима како би имале једнак приступ медијима, посебно јавним сервисима РТС-у, РТВ-у", наводи се у саопштењу Народне скупштине.

        Учесници дијалога су на састанку информисани о новим предлозима за унапређене изборних услова, као што су измене и допуне три закона о Агенцији за борбу против корупције, финансирању политичке активности и јавним предузећима.

        Предложено је и да се у постојећем законодавству прецизније дефинишу правила политичког оглашавања како би се обезбедио једнак приступ, третман и транспарентност.

        План је, како се наводи у саопштењу, и да Народна скупштина организује отворени састанак са свим заинтересованим странама о улози и раду РЕМ-а и успостављање Надзорног одбора Народне скупштине за контролу електронских и штампаних медија.

        Предложена је и свеобухватна обука за све званичнике који су укључени у спровођење избора, као и свеобухватна јавна кампања за унапређење информисаности гласача.

        Учесници су, како се наводи, оценили да је важно да сви предлози пре њихове примене, буду предмет транспарентних процедура, јавних консултација и парламентарног надзора.

        Учесници дијалога оценили су и да је важно да се за предлоге добије и  повратна информација од ОЕБС (ОДХИР-а), како би се обезбедило да су у потпуности усклађени са њиховим препорукама.

        Поред нових предлога, на састанку је било речи и о првим мерама које су предузете за побољшање изборних услова, а које је учесницима дијалога представила Радна група за сарадњу са ОЕБС-ом.

        Теме првог међустраначког састанка били су недавни предлози за побољшање услова за одржавање парламентарних избора, медији у улога РЕМ-а и РТС-а, финансирање кампања, образовање гласача и бирачки списак.

        Друга рунда дијалога, која ће бити одржана у новембру, фокусираће се на дугорочнији циљ побољшања међустраначког дијалога унутар Народне скупштине, укључујући и питања као што су измена Пословника о раду и даља ревизија изборног оквира.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари