Србија ће на руском гасу „Балканским током“ имати до четири пута мање додатне трошкове него преко Украјине

БИЋЕ ИЗГРАЂЕН И ГАСОВОД БЕОГРАД-БАЊАЛУКА И ИНТЕРКОНЕКЦИЈА НИШ-СОФИЈА

* Александар ВУЧИЋ: Србија је гасоводом "Балкански ток" обезбедила енергетску стабилност и безбедност. Ово је од пресудног значаја за даљи развој Србијеза индустрију и напредак српске привреде и за све становнике наше земље

Директор "Србијагаса" Душан БАЈАТОВИЋ: У Србију ће новим гасоводом данас бити пуштено до шест милиона метара кубних гаса. Србија ће се из овог гасовода снабдевати са три тачке, а то су Параћин, Панчево и Госпођинци

Амбасадор Русије у Србији Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: „Завршен је најважнији део једног од глобалних пројеката наше заједничке сарадње. Овај гасовод обезбедиће стабилност и самој Србији и енергетску сигурност и ширег региона, централне Европе... Србија ће постати још привлачнија за улагања, јер постаје и транзитна земља за гас

____________________________________________________________

       МАГИСТРАЛНИ гасовод "Балкански ток" у Србији, којим се допрема руски гас преко Турске и Бугарске, а који се протеже у дужини од 403 километара од Зајечара до Хоргоша, званично је пуштен у рад јутрос у Госпођинцима, код Жабља.

       "Ово је од пресудног значаја за даљи развој Србије. Ово је за нас од огромног значаја, за индустрију и напредак српске привреде и за све становнике наше земље", казао је председник Србије Александар Вучић на званичном отварању гасовода и захвалио свима који су радили на пројекту.

       Истакао је да је Србија гасоводом "Балкански ток" обезбедила енергетску стабилност и безбедност, што отвара могућност за привлачење нових инвеститора.

       Прецизирао је да гас преко тог гасовода Србија добијати по цени до 155 долара по кубном метру, уз много ниже трошкове транспорта, него што је то било преко другог гасовода, преко кога се до сада снабдевала.

       Подсетио да је за допремање гаса преко Украјине и Мађарске у Србију наплаћивано додатних 30 долара, плус 18 долара за развоз по територији државе.

       "Само на то смо трошили 48 долара, а сада ће то коштати између 12 и 14 долара", указао је Вучић и додао да су то значајне уштеде.

       Као повољну околност је оценио то што ће Србија наплаћивати транзитну таксу, која ће помоћи у исплати трошкова изградње гасовода.

       Председник Србије је најавио развој секундарног гасовода, односно да ће гас бити доведен у многа места у којима га нема, што би додатно могло да привуче све који желе да отворе фабрике.

       "Ово гарантује извеснију и бољу будућност. Не знам како ће ићи између Русије и Украјине око трговинског споразума, али Србија је уз помоћ руских партнера успела да осигура снабдевање своје територије", навео је Вучић.

       Најавио је и да ће већ следеће недеље на састанку са представницима Владе Србије и "Србијагаса" разговарати о томе на који начин да цена прикључка на гасовод за домаћинства буде нижа.

       Вучић је рекао да ће локалним самоуправама, које наплаћују таксе за прикључак, бити указано да су те цене високе, јер је жеља државе да се већи приходи остваре кроз наплату коришћења гаса, који ће бити доступан већем броју домаћинстава.

       Отварању гасовода су присуствовали директор "Србијагаса" Душана Бајатовић, амбасадор Русије Александар Боцан Харченко, министар грађевинарства Томислав Момировић, војвођански премијер Игор Мировић и бивши министар енергетике Александар Антић.

       Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић казао је да ће данас у Србију кроз нови гасовод бити пуштено до шест милиона метара кубних гаса, наводећи да ће се Србија из овог гасовода снабдевати са три тачке, а то су Параћин, Панчево и Госпођинци.

       "Са смањењем транспорта кроз Украјину смо сигурни да су распродати 100 одсто сви транспортни капацитети и у Србији и у Бугарској и у Мађарској, то значи да ће гас из овог гасовода требати Европи", рекао је Бајатовић.

       Истакао је да се већ ради на плановима убрзане гасификације Србије, а радиће се и на пројекту интерконекције Ниш-Димитровград-Софија, као и на изградњи гасовода Београд Бањалука.

       "Отвориће нам се 'Хоргош', што значи да смо радили у складу са свим европским принципима. Имаћемо приступ Баумгартену (гасном чворишту у Аустрији) и вероватно Северном току 1 и 2", казао је директор Србијагаса.

       Бајатовић је истакао да су у гасовод уграђени најсавременији уређаји и материјали, као и опрема.

       Према његовим речима, све је урађено у складу са европским нормама и испуњено је све што је тражила Енергетска заједница, у техничком, као и у комерцијалном смислу.

       Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко сагласио се да је изградњом овог гасовода обезбеђена енергетска безбедност Србије.

       "Завршен је најважнији део једног од глобалних пројеката наше заједничке сарадње. Овај гасовод обезбедиће стабилност и самој Србији. Даће могућност за даљи развој унутрашње инфраструткуре и потпуно ће бити обезбеђена енергетска стабилност и безбедност и стабилност испоруке енергената", рекао је Харченко.

       Указао је да се изградња гасне инфраструктуре потпуно уклапа у смернице привредног развоја Србије.

       "Овај гасовод обезбедиће и енергетску сигурност и ширег региона, централне Европе", навео је Харченко.

       Додао је и да ће гасовод пружити додатне могућности Србији, како би постала још привлачнија за улагања, јер постаје и транзитна земља за гас.

       Гасовод "Турски ток", чији је део магистрални гасовод кроз Србију, пројекат је руског "Гаспрома" и турског "Боташа", који би требало да обезбеди стабилно снабдевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе, а дуг је укупно 930 километара, са капацитетом од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

       Први крак пролази кроз Турску, док други крак иде ка и Бугарској, Србији и Мађарској.

       Србија и Бугарска тај део гасовода називају "Балкански ток".

       Капацитет сваког крака је 15,75 милијарди кубних метара гаса.

       Ова количина енергије довољна је да задовољи потребе 15 милиона средњих домаћинстава.

       Радови на деоници гасовода кроз Србију почели су у мају 2019. године, као замена за "Јужни ток" од кога се 2014. године одустало због политичких притисака ЕУ на Русију.

       У почетку ће у цевима примарно бити руски гас, али ће у будућности бити могуће снабдевање и из других извора.

       Гасовод је двосмеран, што подразумева да Србије енергент прима из Бугарске и из Мађарске.

       Инвеститор је "Гастранс", заједничко предузеће "Србијагаса" и руског "Гаспрома".

       Очекује се да гасовод помогне да Србија унапреди своју енергетску безбедност, а стварају се предуслови и да цена гаса буде повољнија за привреду и становништво, док ће земља бити атрактивнија и за инвеститоре.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари