Специјални суд ослободио цео седмочлани врх ЈСО одговорности за „Бранков мост“ 2001.

ЗВЕЗДАН ЈОВАНОВИЋ ДОВЕДЕН НА ИЗРИЦАЊЕ ПРЕСУДЕ. МИЛОРАД УЛЕМЕК НИЈЕ ТО ЖЕЛЕО

* Председник судског већа Драгомир Герасимовић подсетио да Влада тада није прогласила ванредно стање јер је проценила да не постоји бојазан од насилног преузимања власти. Међу писаним доказима, како је навео, били су и стенограми са 61. и 62. седнице Владе којима су присуствовали скоро сви представници власти, а у којима је констатовано да безбедност државе није угрожена

         СПЕЦИЈАЛНИ суд у Београду ослободио је данас седморицу припадника некадашње Јединице за специјалне операције (ЈСО) од оптужби за оружану побуну јединице 2001. године јер тужилаштво није доказало своје тврдње.

         Ово је првостепена пресуда и на њу тужилаштво за организовани криминал има право жалбе.

         Оптужби су ослобођени некадашњи команданти ЈСО Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић, као припадници јединице Мића Петраковић, Драгослав Крсмановић, Веселин Лечић, Драгиша Родић и Владимир Потић. Током суђења оптужени су тврдили да је била реч о протесту, а не о побуни.

         Председник судског већа судија Драгомир Герасимовић рекао је у образложењу пресуде да је веће одлуку донело једногласно јер тужилаштво за организовани криминал није успело да докаже оптужбе.

         Судија је подсетио да Влада тада није прогласила ванредно стање јер је проценила да не постоји бојазан од насилног преузимања власти.

         Међу писаним доказима, како је навео, били су и стенограми са 61. и 62. седнице Владе којима су присуствовали скоро сви представници власти, а у којима је констатовано да безбедност државе није угрожена.

         Према његовим речима, и само понашање државног врха доказ за себе, као и долазак тадашњег премијера Зорана Ђинђића са малолетним сином на прославу славе ЈСО.

         Улемек по сопственој жељи није привођен на објаву пресуде из затвора у Пожаревцу где служи казну од 40 година затвора због низа кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића, док је Јовановић који исто тако служи казну од 40 година затвора на коју је осуђен непосредни извршилац убиства Ђинђића, присуствовао.

         Остали оптужени се бране са слободе.

         Што се тиче Душана Маричића Гумара, који је у време побуне био командант јединице, медицинским вештачењем које је зимус представљено оцењено је да није способан да прати суђење, па је поступак против њега раздвојен.

         Маричић такође служи казну затвора у Пожаревцу.

         Тужилаштво терети оптужене тврдећи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ђинђића, да прекине са побуном.

         Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао аутопут.

         Кораћ: Специјални суд је овом пресудом

                     послао веома опасну поруку
 

         БИВШИ потпредседник Владе Србије Жарко Кораћ оценио је да и поред ослобађајуће пресуде припадницима Јединице за специјалне операције он сматра да су они 2001. организовали оружану побуну и да је суд данашњом пресудом послао веома опасну поруку.

         "Ако наше правосуђе мисли да је демонстрирање са оружјем и у униформи нека шала, онда је наше правосуђе управо послало поруку да припадници оружаних снага ове земље могу да раде шта им падне на памет. Мислим да је то питање за читаву државу а не само за појединце", рекао је Кораћ агенцији Бета.

         Кораћ, који је био и на челу Комисије која је истраживала пропусте у обезбеђењу убијеног премијера Зорана Ђинђића, рекао је да се свуда у свету сматра за веома озбиљну ствар када читава једна јединица демонстрира с оружјем на улици и да се то не може сматрати обичним протестом.

         Коментаришући тврдње да је на 61. и 62. седници Владе Србије покојни премијер Ђинђић умањивао значај те побуне, Кораћ је рекао да су то тенденциозне тврдње и да је то била Ђиндђићева политичка порука, јер није желео да призна да не располаже силом да се супротстави ЈСО, будући да је Војском Југославије командовао тадашњи председник Војислав Коштуница, док МУП Србије није био спреман да се супротстави јединици Ресора државне безбедности.

         "То је тенденциозно извукао бивши секретар Владе Дејан Михајлов, ти су записници и даље под ознаком 'тајно'. Али, то се односи на селективно извучене реченице у којима Ђинђић није другим члановима Владе желео да призна немоћ, па је умањивао значај тог догађаја. После тога, када су записничари напустили седницу, нама је усмено рекао да је то јако озбиљно што се дешава и ја сам о томе и сведочио на суду", рекао је Кораћ.

             Шешељ: радило се о протесту, а не о

         побуни – било би срамиота да су осуђени
 

         ЛИДЕР Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је данас да би осуђујућа пресуда припадницима бивше Јединице за специјалне операције (ЈСО) за оружану побуну 2001. године била "страшан скандал".

         Шешељ је уочи изрицање пресуде испред зграде Специјалног суда у Београду казао да је једина "нормална и исправна" одлука ослобађајућа.

         Према његовим речима, ни тадашња власт то није сматрала побуном, јер да се осећала угроженом предузела би контрамере.

         "Да је то била оружана побуна, то би значило да ЈСО крене ноћу, ишли би од стана до стана и купили људе. Протестовали би испред зграде владе и ухапсили целу владу", оценио је Шешељ.

         Додао је све изведено у договору с влашћу и да је све завршено међусобним договором.

         Шешељ је до Специјалног суда, где ће бити изречена пресуда, дошао у друштву функционера СРС, међу којима су и Вјерица Радета, Немања Шаровић и Миљан Дамјановић.

         Танјуг


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари