Спасавао друге, прекасно се катапултирао

КОД НОВЕ ПАЗОВЕ СЕ СРУШИО АВИОН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

- ПОГИНУО МАЈОР ГОРАН САВИЋ

Mајор Горан Савић

  • Неколико мештана посведочило да су се најпре чули неправилан рад мотора и трокирање, а да се потом летелица запалила
  • Војска Србије саопштила да је летелица на којој обучавао мајор Савић „ласта“, тип В-54, број 201, да је 18. јуна ове године преузета из фабрике „Утва“ и да је имала само 39 сати и 50 минута налета

        ПИЛОТ Техничког опитног центра Војске Србије мајор Горан Савић подлегао је повредама задобијеним приликом пада авиона „ласта“ у Новој Пазови.

        Други пилот, потпуковник Томислав Бећаговић из Техничког опитног центра Војске Србије је лако повређен, оријентисан и свестан, без знакова унутрашњег крварења и прелома и није животно угрожен.

        Савић је био један од најцењенијих пилота ВС. На недавном Аеромитингу Батајница 2010, показао је своје врхунско умеће на авиону „Супер галеб Н-62” изводећи „Звоно-Ковит-Командовани ваљак”.

        Рођен је 5. децембра 1973. године у Зеници, БиХ, а са породицом, женом и двојицом синова, живео је у Београду.

        Први потпредсједник владе Србије и министар одбране Александар Вучић, који је због несреће прекинуо посету Кипру, изјавио је саучешће породици мајора Савића и наложио хитну истрагу о том случају.

        Министарство одбране је саопштило је да је Савић у војсци од септембра 1997. године, а у Центру за летна испитивања ТОЦ-а од 13. јула 2011. године.

        Наводи се и да је летелица на којој обучавао мајор Савић „ласта“, тип В-54, број 201 и да је у Војсци Србије од 18. јуна ове године када је преузета из фабрике „Утва“. Авион је, додаје се, до сада остварио 39 сати и 50 минута налета.

        Савић и Бећаговић су прошле године као ваздухопловци ВС учесвовали и на Чешком међународном аеромитингу изводећи лет на домаћем Г-4 „супер галеб”.

        Министарство одбране је саопштило да су „пилоти су били на редовном задатку техничке пробе ваздухоплова.“

        Један од очевидаца је рекао да је видео кад се авион запалио у ваздуху. Вероватно се запалио резервоар.

        Неколико мештана Нове Пазове је посведочило да су најпре чули неправилан рад мотора:

        „Чуло се трокирање, а онда је један пилот катапултирао. Шта је било са другим, не знамо, он је нађен буквално пет метара од летелице. Претпостављамо да је остао у летелици како би је усмерио у баште, на сигурно место и да је у последњој секунди катапултирао, а онда су се чуле две експлозије“.

        Војни авион пао је у двориште једне куће у Новој Пазови, у близини школе и вртића.

        Захваљујући великој храбрости и великом залагању мајора Савића ваздухоплов је спуштен између стамбеног објекта и зграде приватне фирме, у башту, па је тако избегнута већа несрећа.

        Савић се из авиона катапултирао у последњим секундама пре удара о тло. Задобио је при томе тешке, по живот опасне озледе.

        Мајор Савић који је на ВМА у Београду подлегао повредама задобијеним приликом пада школског војног авиона данас пре подне у близини Нове Пазове, погинуо је током полагања испита за опитног пилота.

        Министарство одбране је саопштило је да је Савић у војсци од септембра 1997. године, а у Центру за летна испитивања ТОЦ-а од 13. јула 2011. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари