Север да буде „Каталонија“ унутар Косова

Шеф Међународне цивилне мисије на КиМ Питер Фејт

  • Најбољи модел за трајно решење је "Ахтисаријев план плус" којим се даје аутономија северном Косову по питањима као што су образовање и здравство, али којим се искључује било који облик поделе Косова
  • Фејт је рекао да Срби у Босни и етнички Албанци у Македонији, Црној Гори и Србији пажљиво чекају да виде шта ће се следеће догодити на Косову, у случају да то може имати импликације на територијални интегритет земље у којој живе

       ПРИШТИНА, (ФоНет) - Шеф Међународне цивилне канцеларије на Косову Питер Фејт сматра да би решење за север Косова могла да буде аутономија слична оној какву има Каталонија у Шпанији.

       Фејт је, како преноси ЕУ.Обсервер, објаснио да је најбољи модел за трајно решење "Ахтисаријев план плус", којим се даје аутономија северном Косову по питањима као што су образовање и здравство, али којим се искључује било који облик поделе Косова.

       "У Шпанији имате Каталонију као пример", која је део Шпаније, али има велику аутономију, рекао је Фејт.

       Фејт је, такође, рекао да Србија има највећу улогу и да треба да искористи свој велики утицај на северу Косова како би дошло до смиривања ситуације, нагласивши да ЕУ "не може да толерише новог кандидата за чланство који доноси са собом замрзнут конфликт".

       "Не можете имати истовремено обе ствари и да се кандидатура глатко спроводи и да утичете на север Косова. То је мишљење које дели један број земаља ЕУ", рекао је Фејт.

       Он је одбио да саопшти друге детаље у погледу дилеме у којој мери су земље ЕУ, које су признале једнострано проглашену независност Косово, спремне да иду ван Ахтисаријевог плана.

       Гледајући шире, Фејт је рекао да Срби у Босни и етнички Албанци у Македонији, Црној Гори и Србији пажљиво чекају да виде шта ће се следеће догодити на Косову, у случају да то може имати импликације на територијални интегритет земље у којој живе, пренео је КиМ радио.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари